Fixa frisyren med hemgjord dekokt...

Jag läste för ett tag sedan om läggningsvätska på den här bloggen (vätska i ganska vid bemärkelse, det rör sig nog snarare om klet men det låter ju inte lika trevligt..) och blev inspirerad till att prova. Det visade sig att det funkade riktigt bra och det var inte alls svårt att koka ihop. 


Receptet är som följer:

1 matsked linfrö
2,5 dl vatten

Kokas i 15 minuter, sedan silar man och låter svalna. Jag tillsatte dessutom lite E-vitamin, D-panthenol och silkesprotein som jag hade i min "göra-egen-kosmetik-gömma" samt lite ros de mai-eterisk olja för angenäm rosdoft. När jag sedan skulle lägga håret väntade jag tills det var handukstorrt, sedan fördelade jag mitt hårläggningsklet jämt i håret med fingertopparna, kammade igenom och lade i pin-curls som vanligt och sov på.

Jag tyckte lockarna höll riktigt bra i flera dar och det bästa var nog att det kändes naturligt i håret. Det vill säga, det märktes inte att att jag hade produkter i. Något som jag uppskattade enormt, för den där känslan av att håret är stelt och klibbigt av något är inte alls min kopp te. Så, summan av kardemumman, jag rekommenderar hemgjord linfrö-läggningsvätska. Det verkar dessutom vårdande för håret och det är ju inte fy skam heller. Den färdiga "läggningsvätskan" förvaras i kylskåp och håller sig nog ett litet tag iallafall. Det har jag inte hunnit testa än eftersom det bara var förra veckan jag gjorde min första sats....

Nedan syns resultatet, jag är framförallt nöjd med "lugglocken" som jag äntligen börjar få till, stående pincurls är tricket och äntligen har jag begripit mig på det... Lägg även märke till mitt senaste bakelit-inköp på översta bilden. Det bruna marmorerade armbandet kom i förra veckan och det har redan använts flera gånger och har snabbt blivit en favorit. Behöver jag nämna att det ingår i min choklad och vanilj-ensemble? Dessutom återupptäckte jag de orange örhängena i bakelit som jag lagt undan för att de var för oranga. De är ju insåg jag till slut, precis lagom orange...


 

 I've made homemade settinglotion from 1 tbsp flaxseed boiled in 1 cup of water  for 15 min and it turned out rather great actually. Inspired by this blogg I finally did a batch to try last week and it works splendidly. It feels great and natural in the hair and keeps the curls through wind and misty weather. I just love it and will continue to make the stuff and keep in the fridge because it was real easy and cheap to boot.Choklad och vanilj....

Ja, så gick en vecka snabbt igen och vips var det tisdag och dags för cyber-syföreningsmöte och idag tänkte jag skriva om hur jag gör för att inspirera mig själv i min sömnad och dela med mig av några sömnadstips.

När jag syr tycker jag om att tänka flera plagg framåt. Så det jag syr just nu kanske skall efterföljas av plagg som matchar i en lång serie. Sen kanske man på vägen hinner ändra sig men det gör ingenting, man kanske rent av kommer på en bättre ensemble. (Just nu är min lista av ensemblar rätt lång och jag undrar just hur jag ska hinna med alla höstkläder innan vintern kommer..)

Det är inte bara hur plagg matchar som jag tänker på, jag brukar även fundera ut i vilka sammanhang jag vill ha kläderna. Så att de inte bara går bra ihop med varandra utan får en kontext som jag förknippar dem med. Jag ser ofta dessa sammanhang väldigt bildligt i min överbelamrade hjärna, som en liten filmsnutt. Ibland kan de vara tagna direkt från en bok, film eller en bild man såg nyligen fast med en ny rollbesättning (Det är ju jag som är huvudrollsinnehavaren i min film!). Men det kan lika gärna röra sig om att förstärka en känsla som är mer odefinerbar än filmer och bilder. Den känslan brukar jag även förstärka genom att lyssna på passande musik samtidigt som jag syr.

Det är väldigt bra att sy flera plagg samtidigt. För om man tröttnar eller det går emot tycker jag det är bättre att låta det vila och göra något annat. Man ska aldrig ha dåligt samvete för att man inte gör färdigt något för förr eller senare kan man ju göra det och då går det ju ofta snabbt eftersom det mesta redan var gjort.

Förutom de här luddiga tankarna om inspiration så är bra verktyg (tygsax, nålar, sprätt ect) och en bra arbetsplats A och O. Jag har nyligen köpt ett tillklippningsbord som jag är mäkta nöjd med. Aldrig mer flytta fram och tillbaka med symaskinen för att klippa till och så har bordet väldigt fin perstorp-skiva också som är en fröjd att lägga ut tyger på.

På mitt tillklippningsbord just nu ligger en ensemble som jag kallar vanilj och choklad. Det är en ljusgul blus i härligt sladdrig rayon som skall få sin tilltänkta i form av en pennkjol i brunt ylle. Choklad och vanilj, det blir smaskens det....


To me the inspiration is just as important as the thing I'm making as a result of it. When I sew I like to think ahead several garments and to make matching ensembles out of them, a skirt is not only a skirt but part of an ensemle of maybe three to four garments. I always think about what feeling I want the garment to give. It can be taken from a movie or a book or just something I made up. On my cuttingtable today is this ensemble in the making that I call "Chocolate and vanilla". A pale yellow rayon blouse and a dark brown wool pencilskirt. Chocolate and vanilla is always yummy is it not?

Pasta deluxe..

Maken och jag har för vana att äta lite finare middag på lördagarna. Kanske dela på en flaska vin och lyxa till maten lite mer än vad som hinns med på vardagarna. Det senaste är italienskt tema och hemgjord pasta. Vi fick nämligen ärva en pastamaskin och den har verkligen kommit till användning.


Vi har delat upp sysslorna, jag är den som förbereder degen och maken är den som sköter pastamaskinen. Sen ger han mig de färdiga plattorna och jag gör ravioli av den. Här med en fyllning av hackad basilika och mozzarella.
Pastadegen gör jag så här:
3 dl durumvetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk vatten
2 msk olivolja

rör samman ägg, vatten och olivoljan i en bunke. Tillsätt lite av mjölet tills det blivit en den, häll ut degen på mjölad diskbänk och arbeta in resten av mjölet. Degen kommer bli riktigt hård. Bearbeta den i tio minuter tills den är smidig och fin. Det är här armmusklerna kommer in, för det är lite ansträngande men belöningen den blir stor. Degen (och mina armar) får därefter vila en liten stund. Sen skär man lagom stora bitar och kör den genom pastamaskinen några gånger och vips har man hemgjord färsk pasta..


Med lite riven parmesan, tomatsallad, ringlad tryffelolja och ett glas rödvin till är middagen kirrad. Åh så gott...
We inherited a pastamachine from my grandmother and it's been put to use frequently these last few weeks. I just love fresh pasta and to make it yourself is not hard. I mixed 3 dl durum flour, 1 dl wheat flour, 2 eggs, 2 tablespoons water and 2 tablespoons oliveoil in a bowl, not using all the flour at once. Then I poured it on my "bakingtable" and kneaded it by hand for ten minutes until it got all smooth and shiny. After a bit of rest (the dough needed to rest and my arms aswell) we then used the pastamachine to make thin pastasheets that I made to ravioli stuffing it with a mix of mozzarella and fresh basil. Very tasty and with some grated parmesan and a nice glass of red it was the perfect saturdaydinner....

En liten sommardräkt...

Ja, nu var det ju egentligen rätt längesedan jag blev färdig med den här dräkten så det är hög tid att jag skriver om den. Först gjorde jag kavajen och då tränade jag ju på att göra passpoalerade knapphål med gott resultat. Sen gjorde jag en kjol med motveck i bak, samma modell som den här. Det var precis vad tyget räckte till och det blev knappt något kvar när allt var tillklippt och jag fick verkligen tänka till för att få ut mönstret på den lilla tygbiten. Därför uteslöt jag motvecken fram, det räckte helt enkelt inte. Men jag gillar det, och kommer förmodligen göra fler kjolar med veckningen bak.

Blixtlåset satte jag i ena sidobaksömmen ovanför motvecket. Smidigt och bra eftersom jag inte ville ha blixtlåset i sidan där det svänger så mycket. Nu är dräkten välanvänd (och lite skrynklig) för den har snabbt blivit en favorit i garderoben. Så det är nog inte mer än lämpligt att jag börjar på en till och då kanske i ett lite höstigare tyg. Mönstret som jag använde till jackan är egentligen samma mönster som jag allt som oftast använder då jag syr blusar, fast jag ändrade om lite på några ställen. Nästa gång tänker jag nog göra jackan lite tightare och dessutom kanske det vore en idé att lägga in ett foder och kanske mellanlägg så att snittet blir lite stramare.
I made this ensemble many weeks ago but haven't gotten around writing a post about it until now. It's my first suit ever and I like it a lot. The jacket is basicly the same patterna as I use for my blouses but with some alteration. I have used it a lot since I made it (hence the wrinkles) and will sure make another one soon. Maybe in a more autumnal fabric and I'm thinking of adding lining to make it a bit more taylored.

Knapp-Knappeli-Knapp!

Ja, jag har ett stort behov av knappar som aldrig tycks bli mättat...Den här laddningen 40-tals knappar köpte jag på ebay i förra veckan från en favoritsäljare...De är ju nästan för fina för att användas....Ojojoj, vilken skatt!

Så råkade det inte vara bättre att jag gick förbi ett loppisstånd förrförra helgen och såg knappar där också, så en hel laddning rosa plastknappar och underbara räfflade pärlemor-knappar fick följa med i handväskan. Nu ångrar jag förstås att jag inte köpte fler för 60 st pärlemor och 40 st rosa känns ju lite. Speciellt när damen som sålde dem hade så många...jag borde gett ett pris för hela lådan....Men, men det är lätt att var efterklok och knapp-beståndet kommer aldrig kännas tillräckligt, hur många knappar jag än har...Det är bara att inse att mycket vill ha mer.....


I bought these 40s buttons from ebay last week. I just love buttons and this carved style really is spectacular and one of my favorites. Almost to pretty to use.... The pink and the mother of pearl ones in the background I got at a fleamarket last weekend. Very cheaply and of course now I regret that I didn't buy the whole box. But I guess someone as crazy about buttons as I always feel that way.....

Small island...

Jag har en ny favorit bland alla bra BBC produktioner som finns därute. Small island utspelar sig under tiden kring andra värlskriget, på Jamaica och i England. En lite annorlunda twist på ett vanligt ämne och det är otroligt bra. Dessutom så är den söta Ruth Wilson med (hon som även spelade huvudrollen i den nya Jane Eyre som kom för några år sedan) och bara det fick mig att få bra "vibbar" redan innan jag började titta. Det finns mycket fin inspiration här både vad gäller klänningar, stickat och fina frisyrer. Inte nog med det så är den späckad med spänning, kärlek och dramatik. Precis som en bra kostymrulle ska vara med andra ord.

 

 

 

 

 

 

 

I've got a new favorite among BBC produktions. Small island is a story taking place in the time of the second world war on both Jamaica and in England. It's filled with good inspiration on dresses, knitwear and hairdo's. Not to forget the story is gripping and romantic aswell. Just like a costumedrama should be in my book.

 

 

 Självförsörjande på underklädesfronten...

Numer är jag självförsörjande på många plan, iallafall vad gäller kläder (och sylt men det är ett annat inlägg). Men det har länge funnits en brist i mitt självförsörjande. Nämligen att jag köper bh:ar, aldrig är riktigt nöjd med de som finns vilket lett till att jag typ hade två stycken som jag försökte hålla liv i så länge så möjligt. Men nu är den pärsen över också, varför? Jo, jag har hittat det perfekta BH:mönstret. Det är lättsytt och blir väldigt fint slutresultat. Mönstret heter Ezi sew 104 (det finns ett till 102 för större byster) och jag köpte det här för en 50-lapp. När jag googlade på mönstret hittade jag en recension på det, där stod det att det blev en skön bh med mycket stöd, men att den inte gjorde så mycket för formen därför var användaren lite missnöjd. Det blev för spetsigt och den som skrev recensionen refererade till "Mad Men". Whohoo, tänkte jag och skyndade mig att beställa,  för i mina öron lät ju det som ett guld-mönster!

Först provade jag att sy i ett stretchigt underklädestyg och fodrade det med "power-mesch". Men då kändes kuporna lite för stora och gav inte riktigt rätt stöd. Så provade jag istället att göra kuporna i ett fast tyg, en bomullsatäng som jag fodrade med ett tunnt bomullstyg som jag annars brukar sy kragar av. Perfekt! Lagom spetsigt för den där retrokänslan, bekvämt och snyggt. Den blev visserligen inte helt perfekt vad gäller sömnaden. Men det skyller jag på att jag testade mig fram och sen inte ville slösa på materialet så jag sprättade istället bort kuporna som blev fel och satte på de rätta.... Nu kommer mitt bh-lager fyllas på ordentligt, för det var utomordentligt roligt att sy också vill jag lova. Om kvällarna har jag legat och tänkt på olika färgkombinationer på underkläder så det står härliga till, för givetvis tänker jag sy matchande strumpebandshållare till också. Man vill ju vara tjusig även undertill....


 

 

 


I made this bra a couple of weeks ago. It was very easy using the Ezi sew 104 pattern. At first I tried it making the cups in a stretch fabric, same as on the sides. But that didn't give the correct suppurt and that pointy look. So then I tried a non-stretch fabric, a nice shiny cotton and voilá! Perfect. Just the "pointiness" I was after, comfortable and nive. It's not exactly perfect but it will do considering it was the first try out and I will sure make many more. Because it was great fun, and now I don't have to go throgh that hazzle of trying out bras that never fit. I can just make my own, that fit!

Nostalgi...

I lördags begav vi oss till Lidköping för en dagsutflykt. Vi tittade på stohejet vid Rörstrand och beslöt oss för att inte stå i jättelång kö för att få en kopp fika. Det är ibland väldigt skönt att besluta sig för att inte göra saker också.

Vi begav oss istället till en loppis och därefter vidare till en auktion. Det var med andra ord full rulle men jag gjorde inte mer än två inköp. Jag är väldigt nöjd med båda. Det ena var ett gäng fina pärlemorknappar som jag ska lägga i min knappsamling. Det andra var den här boken som just nu ligger på nattuksbordet och fyller lässtunden innan sovdags med stor nostalgikänsla. För Victoria Holt är för mig otroliga tonårsvibbar. Just den här boken fick jag låna av en vännina som också läste Victoria Holt och vi hade så kul när vi lånade böckar av varandra och sedan diskuterade handlingen.

Det är romantiskt så det sprakar och samtidigt lite spännande men framförallt en väldigt, väldigt oskuldsfull handling. Just den här boken handlar om en guvernant som kommmer till ett stort hus i Cornwall där hon skall passa en stackars bortskämd moderlös flicka. Så finns det givetvis en gäckande fader med i bilden, den lite farliga och hemlighetsfulle godsägaren med sardoniskt men ack så stiligt leende. Och hur gick det till egentligen när frun dog, för hon är väl död? Mycket mystiskt och om man får lov att säga det så finns det ju många liknande historier. Vilket kan vara bra, för jag kommer inte alls ihåg vad som händer i just den här. Ja, om man bortser från det uppenbara förstås, för jag har en liten aning om att det kanske kan bli kärlek mellan guvernanten och godsherren. Ojojojoj!!!

Tio kronor kostade den och det var det värt att äntligen ha en egen upplaga av detta stycke underhållnings-litteratur, utgiven 1963 och i oläst skick dessutom. Fina fisken för regniga söndagar....


This saturday we went out to a nearby town to go to fleamarkets and a auction. I only purchased two things, some lovely mother of pearls-buttons and this old book. I read it when I was a teenager and therefor it's quite nostalgic. It's about a young guverness that comes to an old house in Cornwall to tend to a motherless little girl. Also there is a dark and mysterious father with a sardonic smile of course. And how did the wife really die? Many questions indeed, and I don't remember the ending. Maybe because it's a quite a common (but oh so thrilling) plot?

Fixad frisyr...

I förrgår lade jag "pin-curls" och eftersom gårdagen bara bjöd på mulet och regnigt så struntade jag i att ta ut dem. Idag däremot då vädret inte var lika fuktigt tog jag ut dem och för första gången blev jag supernöjd med resultatet. Det var inte bara tjusigt det höll dessutom hela dagen med idel härjande på jobbet och en kort tur bakpå makens motorcykel (utan hjälm, vi körde bara på en grusväg i låg hastighet, men det blåste ju rätt rejält i lockarna ändå). Jag vet inte om det berodde på att jag äntligen fått kläm på att lägga pin-curlsen eller att jag hade i dem så länge. Som vanligt lade jag dem i mediumblött hår med lite Glimor läggningsvätska blandat med mousse i.  När jag sedan kammade ut det så kramade jag i lite av makens Layrite-pomada (väldigt bra mot frizz) sen avslutades det hela i ett moln av Elnett's extra strong hårspray.

Eftersom vi ändå är inne på skönhets-köret så måste jag bara kommentera de röda läpparna och naglarna. Läppstiftet är YSL rouge pur i färgen Blazing Red (143). Ett fantasiskt läppstift som just nu ligger högst upp i min topplista över röda läppstift. Sitter som en smäck, torkar inte ut läpparna (som röda läppstift har en tendens att göra) och framför allt, den fantastiska färgen. Som det inte vore nog upptäckte jag att det matchar ypperligt till mitt senaste röda nagelack, Essie i färgen Lollipop. Det nagelacket kan jag inte annat än rekommendera det också. För det är verkligen ett riktigt bra nagelack i en underbar klassisk röd som drar yttepytte-lite åt korall.

 

 

 

 

(För den som undrar kom jag på att jag i min väntan på Photoshop i brevlådan kan redigera bilder på jobbet.)The day before last I did a pin-curl set before I went to bed. And this is the first time I've been totaly satisfied with the result. Because yesterday was all rainy and cloudy I decided to wait until today to take them out. They not only turned out really nice they also lasted all day at work and even for a short ride on the back of the husbands motorcycle. That's real impressive in my book, I don't know if it's the long time they where in or just that I finally must have learned how to do it. I guess I'll find out next time.

When in the subject of beauty-related things I must comment my red lips and nails. The lipstick is YSL Rouge pur "Blazing red" (143). The greatest lipstick ever, not only a smashing colour but it's longlasting aswell and don't dry out and just feals great on the lips. To boot it matches my new favorite nailpolish, Essie "Lolipop". It lasts a week, is easy to apply and not to mention that the retro-red with a hint of coral is a real treat to lock at on those fingernails....


Askar och andra nyttiga ting...

Häromveckan hade jag en riktigt god handlingslycka då jag besökte second hand affären i stan. Det är en riktigt bra second hand och det är nästan alltid man kommer därifrån med någonting roligt, dock aldrig kläder. Det har jag gett upp för längesedan. Men det finns ju annat som behövs. Till exempel:

Fina gamla askar. I den ena har jag hårspännen i, de jag använder till mina "Pin-curls". Den andra får faktiskt följa med i handväskan med en laddning huvudvärks-tabletter i, jag tyckte det kändes passande.

 

 

Ett helt gäng röda knappar för en liten peng. Det tycker jag är en bra affär. För röda knappar behöver man ju alltid.

 

 


Precis när jag skulle betala mina knappar, dragkedjor och askar så vandrade min blick och såg det vita halsbandet. Med en gång gick jag och kände på det och det visade sig vara gjort av glas. Sålt! Jag har nämligen en svaghet för halsband med vita glaspärlor. Hurra, vilka fynd!


I did some great finds last week. Some old "aspirin"-boxes, I use one to keep my bobby pins in order, and the other one to store my "headache-pills" in my purse. To top that I also found a big pack of red buttons for a small amount of money, thats a bargain in my book.  When I stod in the line to pay I saw the white necklace on the counter. And yes! It was milkglass, I just love milkglass so that had to be mine aswell.....


Gamla bilder...

Det blir lite sporadiskt med bloggandet nu eftersom jag har fullt upp med jobb samt att mitt photoshop ännu inte kommit. Så i väntan på mer tid och bildbehandling så bjuder jag på några mer semesterbilder från min Iphone.

Om man är på västkusten måste man äta räkor. Man bara måste! En av favoriterna för mig är räkmackan, både för att jag är en riktig smörgås-älskare men även för att man slipper skala räkorna själv. (Jag saknar tiden då man satt brevid mamma vid bordet och fick sina räkor skalade.) Den här åts på en av kosteröarna tillsammans med en kall öl. Det var en av de godaste måltiderna jag någonsin ätit. Vi var väldigt hungriga och trodde vi skulle få hålla oss vid liv med godis och äpplen, så hittar vi stället som hade dessa goda räkmackor och lyckan var gjord.

 

En Brooklyn lager satt inte helt fel i hettan.....

 

 

Efter denna ypperliga lunch så gick vi vidare till klipporna för flera timmars sol och bad. Härliga tider, strålande tider!

 

 

Some more pics from the westcoast holiday.. On the westcoast it's mandatory to eat shrimp. I particulary like the shrimp-sandwich together with a glass of cold Brooklyn lager it was one of the best lunches ever... After lunch we went to the beach for hours of swimming and sunbathing....


Back in the saddle again...Westcoast part one!

Nu är jag tillbaka. Egentligen kom jag tillbaka för några dagar sedan, men de har varit fyllda till bredden så bloggandet fick stå tillbaka lite. Under min resa har jag kommit fram till många saker. Bland annat att räkor är så mycket godare vid västkusten och brännmaneter är inte så farliga som jag trodde. Det och mycket mer.... Nu kommer en hel laddning semesterbilder, så håll till godo!


 

På vägen upp första dagen stannade vi efter vägen och fikade. Min reskamrat lutar sig mot 240'n i sin fina matchande blå klänning.

 

 

Andra dagen spenderades på en kobbe ute i skärgården. Hunden Ellen ville väldigt gärna vara nära, speciellt när godispåsen togs fram ur matsäcken.

 

 

Det är så vackert med hav och kobbar...

 

 

På kvällen packade vi en picknick-korg och gick till utkiksplatsen...

 

 

Picknick-korgen innehöll de godaste räkor jag ätit....

 

 

Sen traskade vi hem i sommarnatten.....

 
I'm home from my holiday on the west coast. It's been really great, I've been eating shrimps and swiming in the sea every day. Oh, I just love the westcoast!

RSS 2.0