Självförsörjande på underklädesfronten...

Numer är jag självförsörjande på många plan, iallafall vad gäller kläder (och sylt men det är ett annat inlägg). Men det har länge funnits en brist i mitt självförsörjande. Nämligen att jag köper bh:ar, aldrig är riktigt nöjd med de som finns vilket lett till att jag typ hade två stycken som jag försökte hålla liv i så länge så möjligt. Men nu är den pärsen över också, varför? Jo, jag har hittat det perfekta BH:mönstret. Det är lättsytt och blir väldigt fint slutresultat. Mönstret heter Ezi sew 104 (det finns ett till 102 för större byster) och jag köpte det här för en 50-lapp. När jag googlade på mönstret hittade jag en recension på det, där stod det att det blev en skön bh med mycket stöd, men att den inte gjorde så mycket för formen därför var användaren lite missnöjd. Det blev för spetsigt och den som skrev recensionen refererade till "Mad Men". Whohoo, tänkte jag och skyndade mig att beställa,  för i mina öron lät ju det som ett guld-mönster!

Först provade jag att sy i ett stretchigt underklädestyg och fodrade det med "power-mesch". Men då kändes kuporna lite för stora och gav inte riktigt rätt stöd. Så provade jag istället att göra kuporna i ett fast tyg, en bomullsatäng som jag fodrade med ett tunnt bomullstyg som jag annars brukar sy kragar av. Perfekt! Lagom spetsigt för den där retrokänslan, bekvämt och snyggt. Den blev visserligen inte helt perfekt vad gäller sömnaden. Men det skyller jag på att jag testade mig fram och sen inte ville slösa på materialet så jag sprättade istället bort kuporna som blev fel och satte på de rätta.... Nu kommer mitt bh-lager fyllas på ordentligt, för det var utomordentligt roligt att sy också vill jag lova. Om kvällarna har jag legat och tänkt på olika färgkombinationer på underkläder så det står härliga till, för givetvis tänker jag sy matchande strumpebandshållare till också. Man vill ju vara tjusig även undertill....


 

 

 






I made this bra a couple of weeks ago. It was very easy using the Ezi sew 104 pattern. At first I tried it making the cups in a stretch fabric, same as on the sides. But that didn't give the correct suppurt and that pointy look. So then I tried a non-stretch fabric, a nice shiny cotton and voilá! Perfect. Just the "pointiness" I was after, comfortable and nive. It's not exactly perfect but it will do considering it was the first try out and I will sure make many more. Because it was great fun, and now I don't have to go throgh that hazzle of trying out bras that never fit. I can just make my own, that fit!

Kommentarer
Postat av: Elin

Det där kallar jag talang!

Postat av: Kristina

Fin! Vad roligt att inte behöva begränsa sig till vad marknaden har att erbjuda i färg och form och modeller.

Annars tycker jag att Triumphs Doreen fixar fina spetsigare former utan att det blir helt koniskt som i en torpedo/bullet bh.

Postat av: Olivia

Elin

Oj, sicket beröm...tackar, tackar!



Kristina

Tack, ja det är gött...Åh, den såg rätt schysst ut, hade missat den. Får lägga den på minnet om jag någon gång skulle vilja lyxa med köpe ;) Triumph är ju ett bra men dyrt märke, är nog därför jag missat.

2011-08-16 @ 12:47:23
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Olivia

Kristina

Jo, just det..jag körde Triupmh amourette 300 förut...men sen när jag skulle köpa ny så bangade jag på priset typ 600 (var arbetslös då) men den gillade jag..inte lika spetsig utan mer en lite, funka_till_vadsomhelst_bh men den var "görbra" som man säger här i V-götaland.... Btw så addade jag dig som vän på FB, tror jag tog rätt person iaf ;)

2011-08-16 @ 12:57:26
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: cornelia

Wow, vad fint! Så himla häftigt att kunna göra sånt själv. :)



/C

2011-08-16 @ 14:05:11
URL: http://urfunktionagain.blogspot.com
Postat av: Gela

Men så duktig du är det där skulle jag aldrig klara. Ha en fin fin dag/Gela

2011-08-16 @ 14:09:13
URL: http://gelashemochtradgard.blogspot.com
Postat av: Agneta

Vad kul att kunna sy alla sina kläder från topp till tå och inifrån och ut. Verkligen snyggt sydd BH!

2011-08-16 @ 16:05:34
URL: http://hundraprocenthusmor.blogspot.com/
Postat av: CT

Så härligt att kunna sy sin egen BH. Är något som jag själv inte ens tänkt på. Kanske man borde testa nån gång.. =) Jag har en riktig monsterbyst vilket innebär att de snygga och samtidigt bekväma bh'ar jag köper kostar enormar summor pengar. Blir en som man kör på tills tyget är så nött att den varken är snygg eller ger stöd längre.. Borde nog testa att sy en faktiskt..



Fin inspiration du ger!!



Kram!

2011-08-16 @ 18:46:51
URL: http://katatrof.blogspot.com
Postat av: Fia

Läckert! Vad kul att kunna sy BH själv. Försöker sy en kjol.

2011-08-16 @ 20:10:57
URL: http://virkmamma.blogspot.com
Postat av: /Mylla

för storbystade med önskan om relativt billiga bhar så rekommenderar jag Bravissimo i england, bra nätbutik med!



Personligen skulle jag inte en prova att sy en, med en storlek på 75E krävs det stöd på rätt ställe... Men kul att du lyckades!

2011-08-16 @ 20:42:19
URL: http://myllaskreativa.blogspot.com/
Postat av: Nadja Eleonora

Å underbart!

Jag vill också hitta ett bh mönster! Har du sett något för små tuttar?



Föresten, du som saftar och syltar... Har du något tips på vad jag kan göra med 8 kilo äpplen? (inte äppelmos)

Kram

2011-08-16 @ 20:46:05
URL: http://www.ensaligblandning.se
Postat av: Kristina

Duu. Jooo det finns en Amourette både i svart och i vitt här... mkt skön och en klassiker från Triumph och så den kära Doreen då,inga byglar brett och stadigt och väldigt väldigt pigg hylla!

Ska kolla in Bravissimo.Tack Mylla!

Skulle vara kul hitta fler klassiska bh modeller som fortfarande produceras, någon som vet?



Och FB.Jaaaa det är jag ; ) Föreslog Elsa som kompis från Grandmothers Pearls och Drömma Lotta till dig.

Postat av: Gunilla De luxe

Fantastiskt fin! Jag är riktigt avundsjuk =)

Ska försöka mig på en BH någon gång i framtiden men känner inte riktigt att jag är mogen för det ännu. Just nu upptas min tid av en klänning och virkade handskar som jag ska ha på ett bröllop om 1 ½ vecka. Hoppas att du lägger upp fler bilder om det blir fler BHar.

2011-08-16 @ 23:15:42
URL: http://gunilladeluxe.blogspot.com
Postat av: Isis

Väldigt snyggt!

2011-08-17 @ 07:40:08
URL: http://fortieswardrobe.blogspot.com/
Postat av: Olivia

cornelia

Tackar, tackar!



Gela

Tack! säg inte det, det var faktiskt inte så svårt, lite pilligt mest....



Agneta

Ja det är gött faktiskt... :)



CT

Gör det, det var jättekul och inte alls så svårt!!



Fia

Tackar... Kjolar är ju också väldigt bra att ha. :)



Mylla

Åh, bravissimo kände jag inte till, alltid bra med tips...angående det där med att sy till sig själv om man har stor byst, jag själv går mellan 75DD och F så jag har ju inte världens minsta heller, men det gick ju bra ändå... det finns många bra mönster till stora byster därute. :)



Najda

Jorå, det finns för A-kupor också, både det mönstret jag gjorde efter och andra....angående äpplena...hm....äpple-chutney, lite starkare sådär skulle nog bli gott. eh, koka in som med päron fast äpplen i en smaksatt sockerlag... lägga i likör eller nått och göra "sprit-äpplen", torka äppleringar eh... det var allt jag kom på för stunden...men det måste ju finnas mycket mer....



Kristina

Gött! :D



Gunilla

Tack!! Den var lättsydd fakiskt, mer så än jag trodde...Absolut, det ska jag göra!



Isis

Tack, tack!! :)

2011-08-17 @ 13:10:25
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Maja

Hej. Olivia!



Fantastiskt att ha dig tillbaka på symöte efter sommaren!Du gör ju alltid så fina saker - och den här ser ju dessutom grymt bekväm ut. Vilken lyckträff! Måste kanske kontra med några stickade underkläder framöver då;) Ett par yllebyxor - typ mamelucker vore inte fel inför vintern...



Jag har just suttit och tittat i stoff och stils höstkatalog. Såg ett par otroligt fina ylletyger. Tänk om man kunde sy sig en egen kappa... Har du tips på något bra mösnter/modell? Har du sytt en kappa någon gång?



Hälsningar från Maja

2011-08-17 @ 23:10:51
URL: http://husmorsskolan.blogspot.com
Postat av: Olivia

Maja

Tack, tack. Det är kul att vara tillbaka. Ja den är riktigt bekväm faktiskt, hehe, jo, yllemamelucker är ju grymt bra att ha när det är kallt. Jag har ett par köpe i merinoull som jag skattar väldigt högt..men hemgjorda måste ju vara mycket roligare.



Åh, härligt...hm, jag har inget direkt mönster att tipsa om, men jag kommer ihåg att gertie har gjort en sewalong på en kappa som var rätt snygg. Lady grey- sewalong



http://www.blogforbettersewing.com/search/label/Lady%20Grey%20Sew-Along



Där kan man nog få en del bra tips.. har inte sytt kappa än, men det ligger verkligen på min "att-göra-lista"... har ett jättefint ylletyg som ligger och väntar på det... Jag tror inte det behöver vara så svårt att sy kappa faktiskt, men det beror nog förstås på vilket mönster man använder..



Ha det bra/ Olivia

2011-08-18 @ 15:55:54
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Gunilla De luxe

Hej igen!

Måste börja med att påpeka att jag blir lite glad varje gång jag ser att du svarat på mina kommentarer även när de inte riktigt behöver svaras på. Tack för det.



Sen vill jag passa på att påpeka att jag aldrig har velat ha kortbyxor på mig för att jag känner mig avklädd och ful, men när jag såg hur fin du var i dina så sydde jag mig ett par i samma stil och upptäckte att även jag kan vara snygg i kortbyxor. Tack igen =)



http://plaggen.blogspot.com/2011/08/kortbyxor.html

2011-08-19 @ 17:37:14
URL: http://gunilladeluxe.blogspot.com
Postat av: Monika

Den är jättefin! Kunde du sy din vanliga storlek direkt från mönstret, eller fick du ta någon annan? På mönster till kläder är det ju ofta stor skillnad mot klädaffärernas storlekar.

2011-08-20 @ 09:13:03
Postat av: Olivia

Gunilla

Men, vad roligt att du säger det..jag tycker det är så roligt med kommentarer så det är klart alla ska besvaras.. Så vassego! ;) Jag såg vad fina fina shorts var, och blusen till...wow! Vad roligt att jag kunde inspirera...jag vet, short är lite ovant, jag hade knappt på mig mina först, men sen vande jag mig och kände mig inte lika naken..synd att det blivit kallt nu bara...men men, höstgarderoben kan ju vara rolig att göra den med...



Monika

Tack!! Ja jag kunde faktiskt sy min vanliga storlek, typ iaf. Jag mätte omkrets och gick efter det och tog den största kupan= D. sen lade jag till lite sömsmån ca 1 cm runtom, för på mönstret skulle det redan vara tillagt, men eftersom jag sydde i helt stumt tyg så tänkte jag att det nog behövs lite extra..i stretchigt tyg funkade kupan som den var, D-kupa var det. och i affärs-köpta brukar jag pendla mellan D och F helt beroende på modell, så jag skulle nog säga att de här är normala i storleken, eller lite stor kanske...sen fanns det ju ett till mönster 104 tror jag det hette. med större storlekar, men jag tänkte att det kanske är lättare att öka kupan lite istället för omkrets eftersom jag bara är lite större än D. så det var därför jag tog det mindre mönstret... Sen tyckte jag att mönstret gick lite högt i armhålorna så där tog jag bort några milimeter. men det där är ju så olika för olika kroppar..

2011-08-20 @ 11:45:51
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Nadja Eleonora

Tack för äppeltipsen!



Jag får ta och kika runt då efter bh mönster! Det är ju hur lyxigt som hellst att kunna vara sin egen underklädes designer! Du är absolut den coolaste hemmasömmerskan jag vet :D

2011-08-23 @ 16:07:28
URL: http://www.ensaligblandning.se
Postat av: Monika

Bra att veta! Jag har varit sugen på att sy egna bh länge, och det här ser ut som en bra form. Nu när jag ammar, annars vill jag gärna ha bh med bygel.

2011-08-24 @ 09:27:27
Postat av: Olivia

Nadja

Varsågod!

Gör det, det finns ju som sagt massor. Hehe, men tackar tack för berömmet! Vad kul att du tycker det! :)



Monika

Ja, gör det. jag brukade alltid ha bygel-bn förut men det här är riktigt bekvämt alternativ faktiskt.

2011-08-24 @ 10:00:51
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0