Baddrömmar...

Jag älskar att bada, och nu när vi letar hus så funderar man ju relativt ofta på inredning och hur man vill att ens fantasihus ska se ut....

Den här bilden från Countryliving kommer väldigt nära min idé om badrummet...Jag har alltid önskat mig ett schackrutigt golv, ända sedan jag var barn, vet inte vad det är med det men det känns så mystiskt och sagolikt med schackrutigt.....


image40

Pasta med tomatsås och gorgonzola

En trevlig rätt, väldigt bra att bjuda på eftersom den känns lite lyxig men är lätt och snabb att göra...(Det här är en klassiker vi ofta brukar bjuda våra middagsgäster på, känns som man aldrig kan tröttna på den.)

pasta t.ex spagetti eller tagliatelle

1 pkt finkrossad tomat
2 vitlökar
buljong
1 msk socker
1 msk balsamvinäger
basilika
oregano
tomatpuré
salt o peppar

gorgonzola
buffel mozzarella
parmesan

hetta upp olivolja och fräs tomatpurén en kort stund, häll i den finkrossade tomaten, tillsätt vitlök, socker, vinäger och kryddor. Låt koka en stund gärna en timme eller så, så smakerna kan gifta sig.
koka pastan så den är lite al dente.
häll av och blanda ihop med tomatsåsen, det ska vara så att det är tillräckligt med sås så det inte känns "torrt".
häll över pastan till en ungsform, dela mozzarellan och gorgonzolan i småbitar och strö över pastan jämnt. riv över parmesan

gratinera i ungen i ca fem minuter på 250 grader. Osten ska se lite brynt ut när det är färdigt..

servera gärna tillsammans med en sallad på ruckola och tomat och ett gott rödvin t.ex Lindemans bin 50 eller 45. Är även väldigt gott att äta med vitlöksbröd till och min makes extremt goda olivtapenad (Hemligt recept så det läggs inte ut här, man måste helt enkelt vara en så lycklig sate att man känner oss och kan bli bjuden på vid besök.)

Hemgjord vaniljglass....

Har rotat fram min mors glassmaskin nu när jag är på besök på föräldragården och provade att göra egen glass. Det blev väldigt lyckat och gick förvånansvärt snabbt och lätt.

Jag modifierade receptet som kom med maskinen lite och det är som följer.....

1 vaniljstång
2,5 dl sojamjölk
1 dl laktosfri grädde
1 dl strösocker
3 äggulor (jag använde fyra eftersom äggen som mor hämtar från granngården än så länge är väldigt små, hönorna har visst inte växt till sig än)

(givetvis kan dom som tål laktos ersätta sojamjölk med vanlig mjölk, och dom som är rädda om figuren utesluta grädden)

Blanda sojamjölken med grädden, dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet och lägg ner det samt vaniljstången i en kastrull, häll på gräddblandningen. Låt koka upp under lätt vispning. Vispa under tiden äggulor och socker pösigt. Ta ur vaniljstången och häll i den varma gräddblandningen under vispning, se till så inget fastnar i botten. Häll tillbaka i blandningen kastrullen, sätt tillbaka på plattan och sjud lätt, det får absolut inte koka. Ställ blandningen på svalning, när det är helt kallt häll i glassmaskinen. Låt maskinen gå till glassen har önskad konsistens.

(Har man ingen glassmaskin så råder jag er att gå ut att köpa en, mammas Ideline kostade visst bara runt 300, skämt åsido så går det nog utmärkt att lägga blandningen i frysen och röra om med jämna mellanrum, ca var 20 minut eller så.)

Servera som glassen precis som den är eller kanske med en god mörk chokladsås.

1 dl socker
1 dl kakao
1 dl vatten
(1 msk mörk rom)

Blanda i en kastrull, låt koka i några minuter under vispning, voilá!


Glassen blev verkligen jättegod och påminde om den jag och min man åt i Italien...Serverad i en strut, sittandes på "förstutrappen" i vårsolen är det lika mysigt som i Toscana.

Schweizer-romantik.....

Jag såg på Packat och klart en liten stund på eftermiddagen och blev alldeles uppfylld av inslaget om Schweiz. Reportern Sonja reste runt och åkte bland annat till "heidiland"...Åh, vad vackert, jag längtar efter att åka på en riktigt romantiskt semester och vandra i alperna som Maria i Sound of Music. Andas frisk luft och ta in på ett världshus och äta rüsti framför en brasa med rosig hy och klar blick efter den långa vandringen.


I repotaget hade Sonja på sig en klassisk Heidi-klänning, en sån ska jag sy mig så fort jag får tid.

image38
Foto: Anders Hellström/SVT


Ostindia.....

image34


Varje gång jag äter får jag en myskänsla av mina tallrikar....Det är minnen som kommer till liv. Hemma hos mormor och morfar åt vi alltid på ostindia-servisen, till vardags som till fest. Jag har fått ta över servisen som trots tidens tand har bevarats förbluffande väl, den är kanske inte helt komplett, några kaffekoppar som saknas osv, men den är ändå i fint skick. När man tänker på hur många gånger tallrikarna ätits på så blir man imponerad av kvalitén. Jag tycker mönstret är optimalt, gammaldags, fräscht och blir aldrig passé. Synd bara att Rörstrand enligt rykten ska flytta sin produktion till Thailand, det svenska hantverket går förlorat och mysfaktorn blir som bortblåst. Tur att jag har min servis, den är iallafall orginal-svensk minst 25 år gammal...

(Ibland när jag känner mig extra student-fattig brukar jag gå till Johannsons vid domkyrkan och titta på deras Rörstrandhylla och känna mig rik, rik i porslin, för skulle jag köpa likvärdiga delar idag, skulle det kosta mig en förmögenhet)

(bilden kommer från Rörstrands hemsida)



A cup of tea?

Fika kanske? Kan det bli mysigare än såhär? Grönt och rosa (mina favoritfärger faktiskt) passar mycket bra ihop. Fräscht och sött från Greengate.....Och prickigt är ju heller aldrig fel....På något sätt får bilden mig att tänka på rosa tulpaner...tokigt?



greengatebild

snart är det vår...

...snart är det nog ändå vår, när februaristormarna lagt sig kommer vitsippor och tussilago snart......

våren luktar något alldeles särsilt, det är nästan lukten man läktar efter mest....torra vägar och cykelturer....

så sött så man blir kär....

Tittade runt lite och hittade bilder som jag blev helt förälskad i, jag älskar rosa söta saker och som en sötsaks-junkie blev jag alldeles till mig.....Våren är nära nu, jag känner det i hela kroppen, och om man vill så kan man hjälpa vårkänslan på traven med dessa söta bilder........


image26

image29

image30

image31

jag tror jag kommer dränka min man i rosa romantisk inredning när vi hittat vårt hus och jag kan släppa inredningsdemonerna fria.......

(Bilderna kommer från auberginehomeinteriors)


Bloggdesign

Har under helgen upptäckt att det är väldigt roligt att lära sig ställa om stilmallen på bloggen själv istället för att använda den färdiga som finns. Så istället för att läsa om poststrukturalism och Foucault som jag skulle göra så har jag fastnat i html-världen....Det är beroendeframkallande faktiskt. Ju mer man stirrar på dessa till synes obegripliga bokstav och siffer-koder ju mer börjar man förstå att det inte är rappakalja som jag först tyckte....

Men nu måste jag ge mig iallafall en stund så jag hinner komma in i avhandlingen jag ska läsa till tisdag...Man kan ju trösta sig med att det iallafall är någorlunda kreativt att pyssla med bloggens layout, mer så än att slösurfa iallafall....

(bra bakgrundspatterns finns tillexempel på sidan squidfingers förresten)


Husletande....

Jag och min man kommer att lämna storstaden.. Ibland känns det tungt och ibland känns det som en befrielse...Men det är iallafall det bästa beslutet att flytta nu...Så, vi letar, med ljus och lykta efter ett sött litet hus med vita knutar och lite mark till framtida djur. Det är väldigt frustrerande och nervpirrande på en och samma gång.

Har redan börjat fantisera om trädgården, vi ska rådfråga våra vänner som är trädgårdsmästere först för att få lite tips. Men jag är övertygad om att de gröna fingrarna kommer automatiskt när man bor på landet, jag är ju faktiskt lanttjej från födseln. Det kvittar att man under de senaste åren i staden lyckats ta död på de flesta växter som kommit innanför tröskeln. Jag vill ha buxbom, syrén och hägg. En aronia-buske att göra sylt och saft av bären. Givetvis ska jag ta en massa sticklingar från min mammas stora fina rosa rosenbuske. Den påminner om min barndom då man brukade plocka rosor i massor. På den tidiga sommaren då den blommade steg doften upp till mitt fönster och fyllde mitt rum med romantik, på det sätt som bara en äkta eskapistisk romantiker kan uppleva det. Rosorna ska jag plantera runt om min "rosenpaviljong" som min man ska bygga, där ett badkar med lejontassar ska stå. Jag älskar ju att bada och jag misstänker att jag kommer uppskatta det ännu mer i en paviljong omgärdat av rosenbuskar med utsikt ut över nejderna.



Gott rågbröd

Det här rågbrödet har jag börjat baka, det är verkligen jättegott och nyttigt. att det dessutom har lång hållbarhet gör det överlägset många andra hembakta bröd. För även om hembakt är godast så är det ju inte roligt när det blir torrt efter bara två dagar.....

Ingredienser 3 alt 1 limpa:
Dag 1
550 g= 7 dl rågkross / 2,3 dl rågkross 
250 g= 4 dl  solroskärnor / 1,3 dl solroskärnor
200 g= 4 dl krossade linfrön / 1,3 dl krossade linfrön
75 g  = 1 dl  pumpakärnor / 0,3 dl pumpakärnor
1 1/2 msk salt / 1/2 msk salt
1 3/4 dl brödsirap / 0,6 dl brödsirap
6 dl vatten / 2 dl vatten    

Dag 2
400 g =6 1/2 dl vetemjöl special / 2,1 dl vetemjöl special
400 g =7 1/4 dl grovt rågmjöl / 2,4 dl grovt rågmjöl
4 (1,3) dl filmjölk / 1,3 dl filmjölk
4 (1-3) dl hett vatten / 1,3 dl hett vatten
Saften från en halv citron / Saften från en klyfta citron (kan uteslutas)
15 g jäst / 5g jäst



Så här gör du:

Dag 1 Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg lock över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2 Det behövs en stor köksmaskin för att bearbeta degen med bästa resultat. Häll blandningen från dag 1 i degbunken. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, filmjölk, citronsaft och vatten. Blanda lätt ihop och smula så ner jästen. Arbeta degen på maskinens lägsta hastighet i 20 minuter.
Smörj tre avlånga 1-litersformar alt.Gött  en 1 liters form. Fördela degen i formarna. Ställ att jäsa på ett ljummet ställe tills degen kommer upp till formkanten, 2?3 timmar med plastfolie som skydd. Den kan jäsas längre, en gång lät jag den stå en hel dag.
Sätt in formarna på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Skruva ner termostaten till 160 grader och grädda tills innertemperaturen i bröden är 95-100 grader, cirka 1,5 timme. Använd en stektermometer. Brödet ska se vackert brunt ut och släppa från kanterna.
Ta ut bröden och stjälp upp att svalna på galler. Slå in i en handduk när de är kalla. Brödet blir bättre om det får mogna tills nästa dag innan de skivas tunt. Limporna kan frysas med fördel.

RSS 2.0