Något för alla mörka onsdagskvällar...

I onsdags hade Svt premiär för serien "True blood" och för den som missade den så visas första avsnittet även på SvtPlay ett tag framöver. Jag är ju en sucker för vampyrhistorier så jag kommer sitta bänkad varje onsdag för den här serien hade verkligen allt en vampyrhistoria ska ha. Den var mörk och sensuell med ett visst mått av humoristiska inslag och hjältevampyren hade mucho, mucho sex appeal. Den mörke och mystiske vampyren "Bill" spelas av Stephen Moyer som man kanske känner igen från ett gammalt Morden i midsomer-avsnitt, det där som utspelar sig på ett new age-kollektiv, han spelar en fotograf som kommer för att "relaxa". Hjältinnan, servitrisen "Sookie Stockhouse" gestaltas lika bra av Anna Paquin och tillsammans tror jag de kommer bli en bra duo som jag ser fram emot att följa i höst. Men så är det ju också skaparna bakom "Six feet under" som gjort "True Blood" och bara det säger ju något. Det är bara att släcka lyset och tända stearinljusen och slå på tv:n varje onsdag vid 22.00, för då blir det vampyrmys-galore!




Introlåten Bad things av countrysångaren Jace Everett är riktigt bra den med och passar perfekt till den mörka, lite svettiga tonen i serien. Påminner faktiskt lite om Fatboy, det kanske är de schyssta gitarr-riffen. I vilket fall som helst är det bra. Riktigt bra!




små förkläden...

Förra julen sydde jag ett varsitt förkläde till mor och syster och gav bort i julklapp. De blev uppskattade och jag insåg nu i dagarna att de faktiskt var väldigt fina. Av någon anledning gjorde jag aldrig något till mig själv, kanske för att jag redan har en hel del förkläden. Men när vi lagade mat i mammas kök häromkvällen tog jag på mig hennes och jag måste säga att det passade väldigt bra. De är väldigt enkelt och snabba att sy, det är egentligen bara att klippa till en rekangulär bit i passande storlek, fålla sidorna och nedersta kanten sedan lägga två veck med några centimeters avstånd på vardera sida ungefär en decimeter från sidan. Att jag lade några veck gjorde att passformen blev bättre när man har förklädet högt upp i midjan. Sen är det bara att ta en lång och hyfsat bred remsa, vika ihop den och sedan sy fast förklädet i den samtidigt som man syr ihop kanterna. Så garnerade jag skapelsen med en liten ficka och simsalabim så har man ett chict litet förkläde.....

(Jag inser att jag aldrig kommer kunna bli syslöjdslärare, för fasiken vad svårt det var att beskriva hur man syr.)




En rosett på bysten är aldrig fel....



Prickar och rosetter är ju väldigt trevligt. Det är nog en av mina favoritkombinationer, även den är rätt vanlig så känns det nästan alltid rätt. Den här toppen sydde jag häromveckan, den känns väldigt chic. Nästan så man får lite Doris_från_Jönnsonligan_vibbar av den...Och det är ju inte illa eftersom Birgitta Andersson a.k.a Doris är väldigt snygg och härligt "over-the-topp" i alla sina rosetter, volanger och prickar.



Under klockan....

Under den gamla klockan har jag min knappsamling, eller en del av den eftersom jag inte fick plats med alla i burkarna. Måste visst skaffa några fler. Knappar är väldigt roligt tycker jag, och något som jag måste bli bättre på att hitta på loppisar med tanke på att moderna knappar oftast är  av mycket sämre kvalitét men ändå mycket dyrare. Det är tur för mig att både mormor och mamma också har haft en förkärlek för knappar genom åren. Det blir lätt att samla när man kan få mycket gratis.







Mestadelen av de här knapparna har jag fått av mamma som köpte dem av en tant som skulle lägga ned sin sybehörsaffär. Syrummet är nog mitt absoluta favoritrum i det här huset. Tror det är tapeten, den tycker jag är fin. Eller kanske att det finns ett stort fönster som släpper in förmiddagssolen på ett trevligt sätt. Eller kanske för att det är här jag har min symaskin. 

Plocka, fixa och dona....

Idag har varit en sån där härligt underbar dag så allt går bra och man känner sig som stålmannen. Äntligen känns det som om saker och ting börjar hända, jag är inte längre trött utan sprudlande av idéer. Några av dem är riktigt bra, så bra att det känns som om man kommit hem efter en lång resa. Nu ska jag inte gå in på det mer utan jag sparar det tills jag finslipat dem lite...Alla idéer, även de mest geniala, kräver ju lite finslipning.

Förutom att komma på bra idéer har jag gjort en massa bra saker också. Till exempel lagade jag en fantastiskt god köttsoppa, jag har aldrig gjort köttsoppa förut, vilket i sig är lite knasigt för det är ju faktiskt en klassiker när man tänker efter. Till efterätt gjorde jag en mycket god risgrynspudding, den lokala affären hade tyvärr inte bittermandel så det fick gå med vanlig. Men det var gott det också. Så serverade jag den med min nygjorda körsbärssylt vilket var mycket, mycket gott. Det känns så gammaldags med soppa och efterätt på något sätt. Synd nästan att det inte är torsdag för då hade det verkligen varit perfekt.

Jag städade bland mina knappar, vilket har behövts göras länge, för syrummet är hemskt stökigt, liksom resten av huset som ännu inte hämtat sig från "den stora inflytten". Nu sitter de mesta knapparna och väntar i genomskinliga burkar, väntar på att användas och ser ut som godis under tiden.

Jag hittade en jättefin handgjord virkad väska med bambu-handtag i källaren när jag rotade efter annat. Maken sa "-Släng", och jag svarade "-Är du inte klok?!". Det är trevligt när man plockar, städar och donar och sedan snubblar över någon gammal fin sak. Till väskan ska jag sy en kjol i oblekt linne som jag fått av mor. Det kommer bli fint till vår kommande stockholmsresa i början av september. Ljust och med lite mindre färg än vad jag brukar ha på mig ska jag vara sober i höst. Iallafall ett tag. Sedan tar jag nog och färgar linnekjolen i någon rolig färg, kanske röd.








Det bär sig...

Jag har suttit på en pall i trädgården en lång stund nu på eftermiddagen och plockat svartvinbär. Det är väldigt rogivande att plocka bär. Det beror nog både på själva sysslan i sig och sen den där nyttiga känslan av att ta till vara och förvandla bären till någonting man kanske annars skulle ha köpt. Man känner sig rik när man har en trädgård fylld av bär och frukt. Borde gå ut i skogen och plocka lite svamp för att känna mig ännu mer tillfreds. Svamp är också gott.

Ibland saknar jag Göteborg jättemycket, men det känns som jag alltid har en del av Göteborg i mig faktiskt. Som förut när jag satt därute på min pall, då sa jag till maken att vi borde starta eget inom bär-branchen, bara för att kunna svara till folk som frågar hur det går -Mjo tack, det bär sig! Hehe, Göteborgsvitsar är minsann en krydda i livet som jag inte skulle vilja vara utan.

Nu eftersom det är bär och frukt-tider så måste jag tipsa om den optimala kokboken, "Den gröna syltboken". Jag trodde först att den inte gick att få tag på men så googlade jag lite och hittade efter ett tag den här sidan. Tidigare var det ju Törsleffs husmorsservice som gav ut den och gav bort gratis, det var de som tillverkar atamon och melatin och allt det där man gärna använder när man syltar och saftar. De har blivit uppköpta av ett större företag men verkar som de fortfarande har boken, men jag tror man måste fråga snällt. Nu har jag ju kvar min så jag behöver ingen ny, men om man är sugen på hemgjord sylt och behöver inspiration så skriv en kommentar eller ring och kolla om de är behjälpliga.





Kräm de la kräm....

Jag har ett tag nu funderat över det här med kräm. För ansiktet det vill säga. Har inte riktigt varit lika nöjd med min Dermalogica som tidigare. En lite obekväm känsla som för ett tag sedan blev lite mer obekväm, i form av röda torra fläckar liknande eksem i mild variant. Jag har alltid varit lite känslig och det har hänt ofta att jag inte tålt vissa ansiktsprodukter, trodde jag tålde Dermalogica men det kanske inte är så längre. Jag vet inte. Med anledning av detta har jag iallafall sett mig om efter en ersättare och fastnade för Weleda. Det känns ju som ett bra märke, skonsamt och utan en massa knasigheter. Knasigheterna vill man ju slippa.

Jag fastnade för Mandel-serien från Weleda eftersom jag har känslig hy, stod i valet och kvalet över den och Wild rose serien, men den är ju för mogen hy och det har jag ju faktiskt inte än. Dessutom fanns den inte hemma när jag var i hälsokosten så valet blev lätt avgjort. Jag valde den lite lättare krämen i Mandel-serien, det är ju ändå sommar och jag har inte så värst torr hy. Nu har jag ju bara använt den två gånger men hitills är jag nöjd. Den är dryg och luktar nästan inget, känns lugnande på huden och har en trevlig konsistens. Den enda nackdelen är det det känns lite kladdigt i ansiktet ett tag innan den går in. Men det är inte något att hänga upp sig på. Nu återstår bara att se vad ansiktet tycker efter någon månad eller så.




Med tanke på vad få ingredienser det är i krämen så känns det rätt betryggande ur allergi och känslighetssynpunkt. För vad sägs om: Vatten, mandelolja, fettsyreglycerid, alkohol, plommonkärnolja, xanthan, mjölksyra. Inte mycket att bli rädd för där inte, inte som när man läser andra innehållsförteckningar. Mjodå, jag har en bra känsla av det här. Att skala av och gå tillbaka till så naturliga produkter så möjligt, det tror jag är nyttigt.

En liten bakelse eller två?

I söndags var mor här och vi röjde lite, väldigt skönt faktiskt för det finns mycket bråte att röja ut i det här huset. Iallafall så bjöd vi mor på middag innan hon åkte och jag gjorde några riktigt härliga bakelser till efterätt. Jag fick en vision av bakelserna en sen kväll veckan tidigare då vi satt i tv soffan och jag drabbades av sötbehov och inte hade något hemma utan ställde mig och gjorde havreflarn. Det finns nog inget bättre än när man föreställer sig någonting gott och sen när man väl får äta det så är det precis lika gott som man trodde.





Enkel sommarbakelse med trädgårdens bär.

Basen är vanliga havreflarn

75 gram smör
1 dl socker
1dl mjöl
1 dl havregryn
2 msk grädde
2 msk sirap
1/4 tsk bakpulver

Smält smöret, blanda sedan i de andra ingredienserna (blanda gärna ut bakpulvret i mjölet så det fördelas någorlunda) och rör så det blir en smidig smet. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 200 °C i fem-sex minuter. Tag ut och låt svalna något. Tag sedan försiktigt och lyft upp flarnen ett i taget och lägg i små skålar eller små tekoppar. Låt dem svalna i tekoppen, tag sedan ut dem försiktigt så formen bibehålls, fyll med vispad grädde och bär.

Voilá! En härlig bakelse att sätta tänderna i utan vidare mycket arbete men med väldigt gott resultat. Grädden och de syrliga bären funkar jättebra ihop med det söta "flarnet". Till jul är det nog väldigt tacksamt att göra en julbakelsevariant, om man har t.ex kardemumma, kanel eller pepparkakskrydda i havreflarnet och givetvis annan frukt, eller kanske frusna vinbär eller vad man nu har sparat i sin gömma.





härlig kycklingsoppa

Vi åt grillad kyckling igår till middag och av resterna gjorde jag idag en kycklingsoppa som blev jättegod. Tog lite av varje som jag hade hemma och det blev så gott att jag måste skriva ned hur jag gjorde så jag kan göra om det. Soppa är verkligen så gott och varje gång vi äter det frågar vi varandra varför vi inte äter det oftare.

Till min goda kycklingsoppa behövs:

1 morot
1 liten purjolök
en halv paprika
färskpotatis (omkring 6 st)
kyckling i bitar (mellan 2 och 3 dl kanske)
en ordentlig klick grekisk yogurt (kanske 2 msk)
en skvätt grädde
3 bujongtärningar
1 dl sojabönor
1 msk tomatpuré
3 vitlökar
lite curry (kanske 1 tsk)
oregano
timjan
salt
peppar
en svätt vit balsamvinäger
hackad persija

Jag hackade alla ingredienser i lagom stora bitar, fräste dem i lite smör (olivoljan var slut) sedan tillsatte jag vatten och bujongtärnigar, därefter grädde, yogurt, sojabönor, tomatpuré, vitlök och kryddor så lät jag det puttra i en halvtimme, sist strödde jag över den hackade persiljan.

Eftersom jag inte tänkte riktigt på hur jag gjorde vet jag inte exakt hur mycket jag tog av allt, men det där är en ungefärlig uppskattning. Dessutom tycker jag nog att matlagning efter absolut exakta och korrekta mått känns lite trist, det är alltid bättre att gå efter omdömde och smaklökar. En gnutta sånt och en nypa sånt. Det är min melodi.




(Jag ville ha i lite zuccini också, men där sa maken nej, han gillar inte zuccini till mitt stora förtret.)




Vikten av rätt våg....

Jag insåg när jag gjorde min sylt häromdagen att jag saknar en köksvåg som är bra och när jag tittade runt på internet lite efter saker att skriva upp på önskelistan (Fyller år snart och maken vill ha tips på saker att skaffa över nätet eftersom vi bor i tjottahejti där det inte finns några bra affärer.) hittade jag en jättefin våg som det verkligen, verkligen stod mitt namn.

Hade inte riktigt tänkt så mycket mer på det där med köksvåg, mer än just då jag gjorde sylten, jag glömde det för att bli påmind igen när jag såg den här godsaken på broarne-lantlig inredning, en internetbutik som jag brukar kolla in på med jämna mellanrum. Den kommer från märket Puhlmann som specialiserat sig på 50-tals inredningsprylar. Ojoj, säger jag bara, skulle vilja ha alla deras saker i mitt kök.

Dessutom såg jag att de inte hade så många kvar, det blir till att verkligen ta fram hund-ögons-blicken och den trutande munnen och förklara för maken att det är en sån jag bara måste få på min födelsedag. Det ligger ju i hans intresse med menar jag, eftersom jag behöver en våg för att baka bättre bullar som han sedan mumsar i sig till eftermiddagskaffet. Måste bara påminna honom om det.





(Bilden lånade jag från broarnes hemsida.)

KÖRSBÄR!!!

Jag är ju en sucker för körsbär, vare sig det är i form av tatueringar, mönster på tyg och grejer eller det verkliga bäret. Just nu är körsbären på träden i trädgården mogna så jag har plockat körsbär så det står härliga till. Det är typ det enda jag orkat eftersom jag fortfarande har en rejäl "flytt-baksmälla" och är så trött att jag knappt orkar någonting (därav den dåliga uppdateringen här på bloggen) men eftersom bären måste plockas nu, de väntar ju inte gärna, så har jag trotsat tröttheten och stått under de bärtunga grenarna och plockat tills min stora margerethe-skål var full. Morfar var gillade att göra körsbärsvin på sin tid så därför finns det tre fina körsbärsträd i trädgården.



Jag orkade inte ta tillvara på alla körsbären med en gång så de kommer gå in i frysen. Istället för storkok gjorde jag en liten liten sats sylt på prov. Det blev väldigt bra måste jag säga och resten av bären kommer gå samma väg. Ska bara kärna ur dem först. Det är lite drygt att göra men med tanke på vad gott det är med körsbärssylt på varma scones så är det garanterat värt det. Det är iallafall roligare att kärna ur körsbär än vad det är att snoppa krusbär som jag ägnade en del av gårdagen åt. Men jag upptäckte dock ett gott verktyg till detta, klippon, sån man klipper naglarna med. Givetvis ordentligt diskad!!! Mycket enklare än med kniv som jag gjorde först. Tog makens till detta eftersom jag själv filar mina naglar, tror inte det skulle vara vidare praktiskt att använda fil till snoppningen. ;)


Såhär gjorde jag min enkla och goda körsbärsylt, det blev en liten syltburk.

200 gram urkärnade körsbär
5 gram gul melatin
1 1/2 dl socker (ca 100 gram)
1 tsk atamon

Först kokade jag bären, utan socker, ca i fem minuter. Sedan tillsatte jag melatinet och lät det koka upp. Tillsatte sedan sockret, lät det stormkoka i 1 minut ca. Sedan tog jag det från plattan, tillsatte atamonet och hällde upp sylten i atamonsköljd burk och satte på locket. Perfekt!



Elvis!


Elvis är så jäkla bra! Tänk om man kunde varit med på den tiden och gått på en av hans framträdanden!
Med den här låten i bakgrunden gör jag i ordning mig för att åka iväg och grilla och bada, sommaren är härlig!


Lust, caution

För en annorlunda 40-tals känsla är Ang Lees film Lust, Caution ett ypperligt val. Handlingen utspelar sig i Kina under den japanska ockupationen. En del av Det Andra Världskriget som inte uppmärksammas mycket i filmens värld och som jag inte visste så mycket om måste jag erkänna.

Den är väldigt bra och väldigt gripande, denna mörka film noir-inspirerade thriller som handlar om en ung vacker kvinna (Wang spelad av Wei Tang) som dras med i en grupp studenters motståndsrörelse vars försök att mörda en despotisk medlöpare ( Mr Yee spelad av Tony Leung) till den japanska ockupationen utmynnar i en slags kärlekshistoria med många mörka och plågsamma sidor. Oskuldsfulla Wang får i uppdrag att förföra Mr. Yee som även om han visar en kall grymhet även har en sorts mänslighet och smärta i sig. Wong dras mot sin vilja in mer och mer i förhållandet med Mr. Lee och det uppstår en slags kärlek mellan dem som nästan tar sadomasochistiska drag emellanåt. En kärlek som är förtärande och smärtsam och som bara kan leda till förödelse.

Samspelet mellan Tang och Leung är dallrande av underliggande känslor vilket verkligen får en att känna med deras karaktärer. Många vackra bilder och kläder bidrar till den här filmens stämmningsfulla känsla av mystik och passion. För det är mycket passion, explicita kärleksscener fyllda av starka känslor gör detta till en annorlunda och gripande historia med lika stora delar kärlek och hat.

(Sexscenerna har tydligen varit väldigt omdisskuterade och filmen har censurerats innan den visats i en del länder. Man förstår varför, för sexscenerna är verkligen inte finstämda utan råa och väldigt grafiska. Något som enligt mitt tycke utgjorde en intressant kontrast till den annars rätt återhållsamma hållningen i filmen.)























(Photo Credit: Chan Kam Chuen )

En liten pojke på besök...

Den här veckan har vi besök av en liten illbatting till grabb. Han heter Bobby och vi får sätta fast honom i elementet om nätterna. Nu är det ju inget vi brukar göra vanligtvis, men Bobby är lite vild av sig och man vill ju kunna sova utan att han busar runt med Stella och ställer till förtret.



Bobby är mammas Stafordshire bullterrier.



Även om man ibland blir högst irriterad på Bobby så smälter man så fort han tittar på en med sina bruna små ögon, för de är verkligen så söta. Han ser nästan ut som en liten gris (väldigt vanligt för den rasen enligt mig) och han låter garanterat som en. Han snörvlar mest hela tiden, speciellt när man är ute på promenad och han går och nosar i backen.



Krusbär!

Just nu dignar krusbärsbuskarna av bär. Det är härligt att kunna gå ut i trädgården och skörda, vi har tre olika krusbärssorter varav två är plockvänliga just nu. Den tredje sorten är nog lagom mogen om en vecka eller så. Den enda nackdelen med dignande buskar som man bara måste plocka av är att armarna och händerna efter ett tag känns som om man har lekt med en vildsint kattunge. Hade glömt vilka vassa taggar krusbärsbuskarna har.




Av en del av bären gjorde jag en paj som blev rackarns god. Pajdegen hade ägg i sig vilket gjorde den lite fastare och jag tror det kommer bli en favorit ett tag framöver. Det kanske är lättast att göra pajdegen i matberedare men det orkade jag inte leta fram så jag grejade ihop den med händerna. Det var faktiskt rätt lätt det med, och så slipper man ju göra av med el i onödan.

Till Pajdegen behövs:
4 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1 ägg

Till fyllningen behövs:
1 liter snoppade krusbär
1 dl socker
2 msk potatismjöl


Häll mjölet i matberedare (eller skål då om man gör för hand), mixa ihop det med smöret så det bildar en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten, mixa tills degen gått ihop och blir till en boll. Kläm ut degen i en rund form med löstagbar kant. Lägg i bären, strö över sockret blandat med potatismjölet, skaka formen lite så det blandar sig. Grädda i 200°C i 20-30 min på nedersta falsen. Servera ljummen med vispad grädde......Mums!

Nu funderar jag på att göra lite marmelad på resten av bären, man kan ju inte äta hur mycket paj som helst (eller jo det kan man ju, men det ska vi inte göra.). Det var ett tag sedan jag gjorde marmelad men det ska nog gå bra, ser fram emot att äta varma scones med krusbärsmarmelad till veckans deckare. "Foyles war" börjar ju på tisdag, det är något att se fram emot!




Äppel päppel.....

Jag fick min gammelmormors gamla kokbok av mamma, "Husmoderns kokbok" från 1924. Den är riktigt mysig, härligt tummad på vissa sidor och slitna pärmkanter vilket visar på ett flitigt bruk. Min mormors mor var väldigt huslig av sig, många saker har hon lärt min mamma som hon i sin tur lärt mig. Sånt tycker jag är viktigt, att lära sig gamla traditioner....




En sak som man slås av när man läser den här kokboken är hur annorlunda matkulturen idag är mot vad den var under början av 1900-talet. Något som de lustigt nog även pratade de om på P1 i förra veckan i programmet "Meny". Här i Sverige har vi haft mycket mat som är säsongsbetonad, mycket på grund av att säsongen för färska råvaror är förhållandevis kort och då fanns det ju givetvis inte kyl och frys på samma sätt som nu så bevaringen av råvarorna var mer i form av inläggningar och dylikt. I menyförslagen i slutet av boken är det på sommaren mycket bär och frukter i efterrätterna till exempel, eftersom de är mogna då. På höstmenyerna är det mycket griskött eftersom grisen traditionellt slaktades på hösten efter att ha ätit upp sig under våren och sommaren. Jag tycker det visar en större eftertanke på vart maten egentligen kommer ifrån än vad som finns idag, nu tar man ju förgivet nästan att man kan äta vadsomhelst oavsett tid på året.

Jag hittade några roliga äppeldesserter som jag ska prova så snart äpplena i trädgården mognat, inte nog med att de verkar goda och lite annorlunda mot den "vanliga" äpplepajen så har de roliga namn också, för visst låter Äppelmaseum och Äppelbubbert lite roligt?








RSS 2.0