Rosa papiljotter....

Jag fick av min fina syster ett gäng rosa papiljotter som hon köpte åt mig när hon var i London. Väldigt snäll syster man har...

Jag har varit på jakt länge efter bra papiljotter att sova med för att alternera med mina hemgjorda ragrollers och äntligen har jag en hel bunt att glädja mig åt. Jag måste dessutom faktiskt erkänna att dessa är bättre en de jag gjorde själv. Av flera anledningar egentligen, det främsta skälet till att de är bättre är att de inte luggas, så tycker jag nog också att det är lite lättare att få jämna lockar. Att de dessutom är mjukare att sova på är också en stor fördel, för man vill ju få sin skönhetssömn ostörd. Ett fjärde skäl som kanske inte väger lika tungt men som ändå måste betraktas som av vikt är färgen. För det är ju "enna"  sött med rosa papiljotter. (Nu hade jag ju i och för sig kunnat sy ragrollers i rosa tyg istället för vitt men ah, det är ett plus iallafall.) Jo, jag är mycket nöjd med mina nya papiljotter. Hoppas nu bara de håller för många användningar för det är ju inte så att man har vägarna förbi Boots i London  alltför ofta så man kan köpa nya. Tyvärr....


Vaknar upp med rosa papiljotter, snart redo att möta dagen....


 

 

 

Och så här blir resultatet när man tar ut dem.....

Två hundpromenader i blåst senare.......

 

 I got some great hairrollers from my sister that she bought in London. They're great! Much better than my homemade raggrollers and prettier to. Love the pink colour. And they are more comfortable too, very good. This is how i woke up this morning. And how the hair turned out, at least after two dogwalks in windy weather.....

ett par rejäla "wellies"!

Jag har länge behövt ett par nya gummistövlar eftersom mina gamla läcker som ett såll. Så häromdagen åkte maken och jag till affär'n för att skaffa ett par fina Tretorn som jag tittat ut. Men så precis innan jag skulle till och betala så ser jag en lapp inuti stöveln, "made in China". Jaha, det var bara till att gå och ställa tillbaka för jag försöker så långt det går att bojkotta Kina. Irriterande eftersom jag var helt övertygad om att Tretorn fortfarande tillverkades i Norden.

Men men, det är ju nästan som bäst att bojkotta saker när det svider lite extra. Att undvika att köpa saker man ändå inte ville ha är ju ingen mening med. Så det var bara att gå hem och göra lite efterforskningar för att hitta gummistövlar som inte tillverkas i Kina. Efter ett tag insåg jag ju att gummistövlarnas Mecka faktiskt är Storbrittanien och då gled ju spåret snabbt till märket Hunters. De är lite dyrare men mycket bättre i kvalitén och de tillverkas glädjande nog fortfarande i en liten fabrik i Skottland. Hunters har tillverkat gummistövlar sedan andra hälften av 1800-talet. En stövel med anor alltså. Typsiskt brittiskt och väldigt närande för anglofilen inom mig. Jag tror nog jag vill ha ett par gröna Huntress. De är lite kortare än orginal-stövlarna och lite vidare. Finare gummistövlar får man leta efter, jag kan riktigt tänka mig hur man känner sig som en patron när man stövlar runt i dessa....Hoppas nu bara att vi hittar ett hus som kan matcha mina gummistövlar. För hus ska det bli snart igen, det är bara att hitta rätt som gäller.

I'm in need of a new pair of "wellies". First I looked att the nordic brand Tretorn, but after I discovered that they are made in China I changed my mind. I try to bojcott China as much as I can, because of human rights-stuff and what not..So I had to look elsewear. And realised that the best rubber boots must come from Great Brittain. So I found the brand Hunters, a little more expensive but with great quality I think I will have to order myself a pair of these. Classic and green, very nice..And the brand dates back to 1856, can't be anymore genuine than that.......Now all I need is a house to live in to match these countrystyle-boots, hope the right one comes along soon.....

En klänning i startgroparna....

För ett tag sedan började jag ju fundera på en klänning jag ville göra i en 40-tals inspirerad vardagsmodell. Det projektet har fått stå tillbaka lite till förmån för andra saker men nu har jag åter tagit itu med det hela och till den här tisdagens syjuntemöte kändes det lämpligt att presentera den och visa hur långt jag kommit hitills.

Jag tänkte mig alltså en klänning med kjol och liv som sys ihop och sömmen skall döljas med ett skärp. Anledningen till att jag gör den tvådelad är dels för att den då blir mer figurnära och dels för att det går lättare att använda mönstren för över och underdel var för sig. Det är ju alltid bra att vara ekonomiskt med sitt arbete, man får ju inte vara dum! Sedan tänkte jag göra en skjortbluskrage och kort ärm med slag, knappar fram och kanske en bröstficka. Jag funderar även på att lägga till en ficka på kjolen för fickor är något jag behöver träna på. Si så här ska den se ut, ungefär....


Jag har ritat mönstret till överdelen och gjort en toile. Lyckligtvis så passade den som en smäck med en gång. Det är roligt när det händer.


Kjolen skall jag rita på härnäst. Jag kommer utgå från mitt basmönster och rita om det till en utställd kjol med sex våder tror jag.

Jag tänkte börja med att sy klänningen i det här härliga bomullstyget som jag beställde i höstas. Det har legat och väntat på en sån här klänningsmodell länge och det ska bli roligt när jag äntligen får sätta saxen i det och sy. Det är härligt mjukt och tjockt och kommer bli alldeles ypperligt i en klassisk 40-tals klänning.A couple of weeks ago I startet thinking about a 40's inspired housedress that i wantet to make. Lots of things got in the way and the project had to wait. Now I've finally got started with it again. I'm going to make it in two pieces. A blouse and skirt, sew it together and hide the seam with a belt. That way I can use the pattern separatly aswell and I like the way you can make it fit more snuggly when you make it in two pices. I've finished the top-part and made a toile. It fit perfectly. Love when that happens. Now it's just to make the skirt-pattern and then it's allmost time to start sewing. The fabric I chose for the first dress in this pattern is a lovely thick red cotton. Lovely indeed. Can't wait to put my scissors in this.


Primörer..

Har man ingen egen trädgård får man vara glad över att bo hyfsat nära sin mor som råkar ha en. Idag fick vi smaka de första rädisorna. Det var gott. I år hade hon testat lite olika sorter, jag tyckte nog den vita var godast även om jag måste erkänna att det inte var så jättestor skillnad egentligen. Men när det finns flera olika sorter måste ju någon vara godast.

Efter att ha ätit rädisor så det stod härliga till hjälpte mamma mig lite med mönsterkonstruktion och sedan åt vi söndagsstek. Det är något som känns underskattat, söndasteken alltså. För det är verkligen höjden av gemytlighet att åka hem till mor och bli bjuden på stek med sås, potatis, ärtor och syltlök. När jag blir mor ska jag verkligen satsa hårt på söndagssteks-traditionen. Det ska banne mig vara syltlök till och gelé...Till efterätt fick vi en rackarns god rabarberpaj med gräddig vaniljsås. Jag åt två bitar och struntade i midjemåttet, för vem vill vara måttlig? Det var den första rabarbern jag åt i år och den liksom rädisan var väldigt god. Hurra för vårprimörerna med andra ord.Virka en basker....

Jag håller på att virka mig en liten basker. Det är enkelt och går snabbt till och med för mig som inte riktigt har kläm på det där med garn-handarbete. Tacksamt med andra ord. Garnet är ett tunt tvåtrådigt ullgarn som mamma färgat. Det är väldigt mjukt och fint och färgen känns ju som rosa karameller. Jag börjar med några luftmaskor, som jag virkar ihop med en smygmaska så man får en ring, sedan virkar jag med fastmaskor runt, runt och ökar med jämna mellanrum så den blir större och större (istället för att bli som en tub)...Sedan när den är lagom stor så är det bara att minska och virka en kant och vips har man sig en basker... Funderar lite på om jag ska utmana mig själv genom att testa att virka mönsterkant av något slag. Vi får se, hur som helst tror jag att det kommer bli en fin basker och det kan man ju faktiskt inte ha för många av.....

Nu är det visserligen kanske inte så mycket möss-väder men någon kall majkväll skulle kanske ändå en rosa virkad basker kunna komma till användning.Im making a beret from a nice woolyarn my mother dyed and gave me. I'm not at all good att crochet, but this one is quite easy to make with a good result. All pretty and pink I think i'ts going to be a favorite when it's done. Allthough it's almost summer maybe a beret will come in handy one cold May-night. You can never have to many berets.

Rosa under...

Jag fortsatte på underklädesspåret till denna tisdags syjuntemöte. Liksom Husmorsskolan har även jag gjort mig ett par trosor. Det var både roligt och enkelt.


Så här gör man sina egna trosor, modell större för den rätta vintagelooken.

Rita av ett par gamla trosor på ett mönsterpapper. Jag tog ett par favoriter som jag visste sitter bra, sedan lade jag på cirka en decimeter så att trosorna fick den rätta retrokänslan genom att gå ända upp till midjan. Jämna till kanterna lite om "möntret" ser lite ojämnt ut och se till att det inte är skevt. Lägg sedan ut på tyget och klipp ut. Det behövs en framdel, en bakdel och två grendelar. Lite spetsresår och kanske en liten satängrosett.
När jag klippt ut lade jag ihop grendelarna med framdelen och nålade. För att "gömma" sömmen på insidan lade jag den ena grendelen på baksidan och den andra på framsidan av framdelen.


 

När väl den var sydd vrängde jag på tyget för att göra samma sak med baksidan. På så sätt får man sömmen på insidan av grenen på ett snyggt och prydligt sätt. Så här!


 

Sen är det bara att sy ihop sidorna på trosorna och sätta på spetskanter runt om.


 

Vips så har man sig ett par gigantiska retrotrosor som faktiskt visade sig vara väldigt bekväma och dessutom såg väldigt söta ut på.Rosetten blev pricken över i. Jag kommer garanterat göra fler för det gick på ett litet kick. Har likadant bomullstyg i blå/vitt som kommer bli ett par likadana trosor kanske redan ikväll. Kanske borde göra ett litet underlinne med som matchar....Oh la la!


 

I made myself a pair of highwaisted retrolooking panties. It was easy peasy and didn't take a long time at all. First a copied a pair of old panties on a tracingpaper, you may want to trim the lines so that the pattern is even and the lines flowing nice. Then I added about one decimeter so that they went all upp to the naturalwaist. After that just pin it to the fabric and cut out. You'll ned one frontpice, one bakpiece, two crotchpieces, some elastic lace an maybe a satin bow. Sew it togehter and voila, the most cutest granny-panites ever.


Två mot en...

I helgen har vi passat mors djur. Hästar, hundar och katter....De två jyckarna är väldigt förtjusta i sitt mini-däck. Det blir dragkamp mestadels och inte så vidare mycket apport. För om man kastar det "glömmer" de oftast att komma tillbaka med det. Märkligt hur två så små hundar kan vara så starka. För de är ju verkligen jättesmå i förhållande till sin styrka, speciellt om man jämför med våran 65 kilos Grand Danois-dam. Hon har kanske helt enkelt inte den där lek-glöden, för hon föredrar att lunka fram när man är ute och emellanåt kanske leka lite med en pinne eller så...Inget våldsamt som de här två bestarnas framfart tenderar att bli ibland..

Dragleken är inte bara rolig för hundarna utan även ett bra sätt att träna armen på, för efter bara några minuter får man mjölksyra och måste låta småbestarna sköta leken själva...Det är väldigt roligt att titta på, lite som Piff och Puff. För när de inte drar i den båda två brukar det vara Bobby (till höger) som har däcket och springer och retar Emma (till vänster) med det. Han vill både att hon ska försöka ta det och att hon inte ska kunna göra det. Det ser väldigt roligt ut och eftersom hon är hans mor och därmed en lite äldre dam så är hon ju inte heller lika snabb. Orättvist kanske, för Bobby är snabb som en iller, men hon ger sig inte och travar efter sin retsamme son....Och ibland får hon tag på däcket, och då minsann, då släpper hon inte i första taget.... 

 

This weekend we looked after my mothers animals. Horses, dogs and cats. The two dogs really love their mini-tire. It's quite the workout for the arm because they are suprisingly strong. Very strong considering their size, not at all like our 65 kilo Great Dane, but I guess that's because she don't really uses her strenght like these two does.


2x Clooney

En av mina favoriter bland de nutida manliga skådespelarna är George Clooney, han är klassisk på samma sätt som en Chaneldräkt är klassisk. Han har den där härliga retro charmen á la Cary Grant och glimten i ögat som gör att jag framför allt gillar honom i lite mer humoristiska roller. Två av mina favoritfilmer som han är med i och som båda två utspelar sig i en härlig tidsålder är Oh brother where art thou och Leatherheads.

Den första filmen, brödernas Coens Homeros-inspirerade Oh, brother where art thou är verkligen en av mina absoluta favoriter, den utspelar sig under depressionen och handlar om hur huvudpersonen Ullysseus (George Clooney) med hjälp av sina två kumpaner bryter sig ut från fängelse för att ta sig hem till sin fru som tänker gifta om sig och så var det ju något om en skatt också.... Den har allt. Bra handling, humor, snygga kläder, fina miljöer och fantastiskt soundtrack...Ett måste i filmhyllan med andra ord och en sån film man plockar fram när man vill se något riktigt bra. George Clooneys mustach är dessutom "to die for" har försökt få maken att raka sin sådär men han vägrar, synd för det är ju så snyggt....

 

 

 

 

Den andra filmen Leatherheads är det herr Clooney själv som regisserat. Det handlar om hur proffsfotbollen utvecklades under 1920-talet. Dogde Connely (Clooney) är lagkapten för sitt fotbollslag de har inga pengar och nästan inga supportrar men så värvar Connely en hyllad krigshjälte till sitt lag och vägen till framgång verkar inte vara riktigt så avlägsen, även om den fortfarande är rätt slingrig. Den här liksom den förra är en film med mycket slapstick-inslag och kvicka kommentarer. Klippt och skuren för George Clooney med andra ord och även här är det en riktigt schysst tidsanda som gestaltas i kläder och musik.

 

 

Ett minus måste man ju ändå sätta för för Renée Zellweggers frisyr som ser mer ut att vara hämtad från 40-talet än 20-talet. Konstigt när de fått till det andra. Men men, det är en liten sak och frisyren är ju ändå snygg.

 

 

An actor I really like is George Clooney, with lots of style and panache he is as classic as a chanelsuit. Two of my favoritemovies with Cloone is the Coen-classic "Oh brother where art thou" and Leatherheads, the latter of Clooneys own direction. Both movies take place in the 20s and have a fun slapstick kind of humour that Clooney are so good at. "Leatherheads" gets one minus though for miss Zellweggers 40s hair, it's a beautiful style but I don't really think it fits in a story that takes place in 1925.


Puderrosa strumpebandshållare....

I helgen sydde jag något som jag länge velat sy men skjutit upp av någon anledning. Strumpebandshållare!

Det var rätt enkelt och resultatet slående! Så till denna syjunte-tisdag vill jag visa upp denna dröm i puderrosa som var jätterolig att sy och som jag rekommenderar alla sköna retro-pinglor att prova.

Så här gjorde jag:


Först ritade jag av en strumpebandshållare jag hade för att få ett bra grundmönster. Jag valde den jag har från What Katie Did eftersom jag tycker den sitter bra och är lagom stor. Gillar verkligen inte de där tunna strumpebandshållarna som finns som ska sitta på höften, utan föredrar rejäla doningar som går ända upp till midjan.

Sedan klippte jag till delarna, en mittdel, två siddelar och två bakdelar. Till mitt och bakdelen använde jag mig av två lager tvåvägs-stretch för att få lite svikt. Till sidpartierna använde jag mig av ett lager tunn vit bomull och ett lager puderrosa bomull med en fin fiskbensmönstring i väven. Eftersom jag sydde den med två lager tyg runtom så nålade jag nästan i överflöd för att undvika att tygbitarna hamnade snett på varandra.

Efter jag sytt ihop delarna vek jag ned kanten på baksidan och sydde fast ett bomullsband ovanpå istället för att sicksacka för att det skulle se prydligt ut från insidan.Jag sydde fast bomullsbandet från framsidan för att sömmen skulle se snyggast ut, stickningarna gjorde även att strumpebandshållaren fick lite extra stadga.
När det var färdigt vek jag först ned kanten upptill och sydde fast en resår med trestegssicksack. Sedan gjorde jag likadant med nederkanten där det var lite extra viktigt att vara nogrann eftersom det var mer "svängar" att ta hänsyn till.
När det var gjort sydde jag fast hak och hysk-banden på baksidan. Det var lite pilligt, speciellt på hakbandet där sömmen ville bli lite ojämn. Nästa gång ska jag se om jag inte kan vänsterställa nålen så ska det nog gå lite smidigare. Som en extra piff satte jag fast ett namnband. Har nämligen skaffat mig små vävda tyglappar med mitt eget märkesnamn så kläderna jag syr ser lite proffsigare ut, det är roligt dels för min egen del för att det ser så fint ut och bra ifall jag någon gång skulle sälja ett plagg.
Sen sydde jag fast resårbanden och "längd-justerings-spännena" och klipsen man sätter fast strumporna i. Slutligen för att dölja sömmen jag sydde fast resårbanden med satte jag på små söta satängrosetter.
Slutresultatet: Över förväntan!

Jag ska aldrig mer köpa strumpebandshållare, inte när det går så snabbt och enkelt att sy egen. Så blir den ju precis som man vill ha det också...Tyvärr tog mina "längd-justerings-spännen" slut så det måste jag köpa fler innan jag kan sy fast de sista två banden. De köper jag härifrån, där finns allt möjligt roligt man kan behöva för att sy underkläder och liknande.

Nu känns det ju lite som att jag måste ge mig på att sy en bh som matchar. Men det projektet får vänta lite. Nu när våren är här får man ju fylla på garderoben med kjolar och klänningar istället....


I have finaly made my own suspender belt. It was quite easy and a lot of fun. I made a pattern inspired by my favorite suspender belt, one from What katie did. Then I just sewed the pieces togehter, for the front and backpieces i used a two-ways-strech-lace and the sidepieces i used two layers of a fine cotton. Instead of "zigzagin" the seams I sewed on cottonribbons, the stichings giving the suspender belt extra stability. Then I just hemmed the suspenderbelt with a lingere elastic using threestep-zigzag to fasten it. After that I sewed on the hook and eye-fastening at the back and then the adjustable straps. I sewed on satinbows to hide the stichings that I sewed on the straps with. Both sweetlooking and effektive. I'm very happy with the result and never again will I buy a suspender belt, not when it's both so fun and easy to make yourself.


blåa blommor och lite spets...

Idag sydde jag mig en topp i en härlig bomull/viscose-jearsey som jag tänkte ha på mig i morgon. Skall nämligen vikariera som textilslöjds-fröken igen och man vill ju vara fin inför de små raringarna. När jag rotade igenom gömmorna hittade jag lite resårspets i bomull som jag använde till fållningen i halslinning och ärmarna. Det blev lite nättare än en mudd skulle ha blivit och roligare än en enkel nedvikt fåll och enligt mitt tycke blev det även väldigt sött. Istället för resårsöm som jag brukar använda sydde jag fast resårspetsen med trestegssicksak. Praktiskt och snyggt...Måste nu bara få tag i mer resårspets för det här gav ju mersmak.
Today I made myself a topp in a lovely cotton/viscose-jearsey. I used a strechy cotton lace for the hemming on the neckline and on the arms. Simple and easy, and rather sweetlooking if you ask me.

The Andrews Sisters....

I helgen har jag lyssnat på Andrews Sisters och sytt mest hela tiden...Det är väldigt bra sömnadsmusik, lagom trallvänlig och glad och så är de ju så fina att se på också....
This weekend i've been listening to The Andrews Sisters while sewing. It's very good sewingmusic, happy and singalong-friendly and they are so pretty to look at......
Mun som en nyponros....

Jag köpte ett nytt läppstift i när vi var i den stora staden. Har länge behövt ett lite mer diskret läppstift för att variera mig med och äntligen har jag hittat det perfekta...Från Clarins kommer det, ur serien Joli Rouge. Mycket återfuktande med hyfsat lång hållbarhet. Det känns verkligen härligt på läpparna. Färgen är nr 707, Petal Pink..Dovt rosa, lagom mörk, lagom ljust. Gör läpparna perfekt rosa, nästan så att det inte syns fast samtidigt gör det det....Ah, perfekt helt enkelt...Men det bästa är nog att det var så återfuktande, för det är ju hemskt med läppstift som man blir alldeles fnasig av....Ska minsann köpa ett till i samma serie, för de hade ett schysst rött också...Det lyckades jag lägga märke till... 

I got myself a new lipstick when we were in town, from Clarins. Number 707, named Petal Pink, in the series Joli rouge, very rehydrating and longlasting. I love it! Perfect pink, not to light, not to dark. And it feels amazing to. I think i'm going to buy another one, because I noticed they had one in a very nice red also.....


Körsbärsträden de blommar i Göteborg.....

Så var maken och jag hemma från vår Göteborgssemester...Det finns stunder då jag kan sakna att bo i den staden så mycket att det nästan gör ont. De senaste dagarna var fyllda av sådana stunder för staden visade sig verkligen från sin bästa sida. Träden blommade på järntorget, blommorna i Allén var gula och fina. Utsikten från fönstret på operan visade den fina siluetten av hamnen med alla dess pråmar och kranar och så hade de ju det nya pariserhjulet som lyste upp fint när mörkret kom och vi kom ut alldeles saliga från operan. Saliga efter en föreställning som var alldeles underbar. För det var den. Jag är väldigt glad att jag hann se den för sångarna var väldigt duktiga. Så bra att jag fick gåshud under Mímis och Rodolphos duett i början, sånt är härligt...

Innan vi gick till operan träffade vi några vänner och käkade på Bishops Arms (som lämpligt nog låg precis vid hotellet). Det var både trevligt och gott och en bra grund för kvällens resterande trevligheter....Sedan promenerade vi bort till operan i god tid för att köpa sig ett program och hitta till våra sittplatser. När så operan var färdig strosade vi tillbaka mot hotellet. Men innan vi återvände till vårt rum gick vi återigen till Bishops arms för att dricka något gott och disskutera föreställningen. De är väldigt kunniga på öl på Bishop vilket alltid är roligt för då kan man bli rekommenderad något utöver det vanliga..Jag drack en väldigt god ale som slank ned lätt som en plätt och gav mersmak...

Men, det är ju bra att vara måttlig. Så efter en öl gick vi tillbakaka till rummet och vad väntade där... Jo där på nattduksborden stod det en varsin liten konjaksflaska, glas och en liten chokladbit....I hetsen att göra oss färdiga innan operan hade vi inte sett det. Det var en väldigt trevlig överaskning och nästan det bästa på hela resan. För då var man helt fylld till gränsen av trevliga upplevelser att ännu en, en så fin överaskning, att få sig en god kojak som sängfösare, verkligen avslutade det hela perfekt..Det var sannerligen det där lilla extra som gjorde att det kändes värt att punga ut lite extra för ett lyxigare hotell....

Dagen efter tog vi sovmorgon och släntrade efter den goda frukostbuffén ut på stan och flanerade runt insupandes den härliga atmosfären som kallas Göte-la-borg.....Det blåste visserligen, men, det gör det ju i Göteborg...När det inte regnar....Soligt var det iallafall, trots blåst och körsbärsträden blommade på järntorget...Fint....Väldigt fint...Our stay in Gothenburg was marvelous. The city was at it's best and I really miss living there. The opera was sublime and the weather was sunny allthough a bit windy. The cherrytrees at square called "järntorget" blossomed and looked very beatuiful.

Before the opera we met up with some old friends for an ale and some fish and chips at Bishop Arms, it was a good start of the evening. After the opera my husband and I went back to Bishops arms för another ale and to talk about the show. They have very good staff there that know much about beer so that you can get good recomendations on what to drink. After a nice ale we went back to our hotellroom and discovered that they had complementary brandy and a little chocholate on the bedsidetable. That was a very nice discovery and made it feel worth while paying that extra cash for a more deluxe kind of hotell. Very good service I must say.

Jubileum....

Idag är det exakt fem år sedan jag träffade min man (sånär som på några timmar). Det ska vi fira, lite mjukstart idag med lite vin och snittar till kvällen. Det ordentliga firandet kommer imorgon, för då ska vi åka ned till Göteborg och gå på operan.

Som jag har väntat, vi köpte biljetterna för flera månader sedan och äntligen är dagen snart här.
Det är La Bohème som går, en av mina absoluta favoriter och det känns väldigt fint att se den tillsammans med maken. Vi har ännu inte gått på operan tillsammans så det är verkligen på tiden. Som om inte det vore nog har vi bestämt oss för att verkligen lyxa till det genom att sova på det femstjärniga Elite Plaza Hotell.... 

 

14 månader och tre dagar efter att vi träffats för första gången gifte vi oss...Det här är min favoritbild från den dagen, en djup kyss mellan det nygifta paret. Såpbubblor och kärlek fyller i luften. Härligt!


Today Its five years since I first met my husband. We' re going to celebrate it tomorrow in Gothenburg. A night on the town, first a nice meal at a resturant then a visit at the opera, La Bohème is playing and it's my all time favorite. Super! Then as if that wasn't enough, we're going to spend the night at a five star hotell...Splendid!

The photo is taken 14 months and three days after the first time we met. At our wedding. It's my favorite photo. A deep kiss between the newlyweds. Love and bubbles is in the air! Grand!

Något att ha under....

Ja, till denna tisdags symöte vill jag presentera en underkjol som jag sydde under helgen.

Först gjorde jag en liten ritning på hur jag ville ha den, mätte hur lång den skulle vara för att passa till de rynkade kjolarna jag sytt nu här senast och räknade ut hur breda volangerna skulle vara och hur långa för att få lagom mycket rynk.

Sedan ritade jag av mitt "baskjol-mönster" som jag gjort efter mönsterboken på ett mönsterpapper och klippte till tyget. Det är en enkel rak kjol med två inprovingar på bak respektive framsidan.

Jag sydde ihop kjolen och klippte till tygremsorna som skulle bli volangen. Efter det drog  jag två rynktrådar i övre delen av tygremsan och rynkade tyget och sydde sedan fast den. Jag lade volangen mot framsidan av tyget och sydde så att nederkanten av volangen låg uppåt. Sedan vek jag ned volangen och sydde på en snedremsa ovanpå fållen för att insidan skulle se snygg och prydlig ut.

Tips 1: När man ska ta av ett tyg rakt av är det bäst att klippa bara ett litet jack i stadkanten och sedan riva av. På det sättet vet man att man alltid får "av" tyget utmed trådraken.

Tips 2: När man syr på ett rynkad tyg på ett annat blir det bäst om man syr mitt emellan de två rynktrådarna och jag brukar själv föredra att sy den första rynktråden ca 1 cm från kanten och den andra ca 1/2 från den första rynktråden.

Innan jag sydde på den nedersta volangen fållade jag den och sydde fast en fin bomullsspets. Linningen gjorde jag till en dragskovariant med ett bomullsband som man knyter i sidan.

Så här blev slutresultatet. Den frasar härligt när man går och gör att kjolen står ut lite mer, så känner man sig faktiskt lite mer välklädd med en fin underkjol som tittar fram ibland.... Jag gjorde kjolen helt i bomull men det funkar säkert i andra tygsorter med, viktigt är nog dock att det är lite kropp i tyget så det inte är för slinkigt. Annars får man ju inte den där volymen man gärna vill ha under kjolen. Sen är det så att jag har flera meter av ett jättehärligt tunt och frasigt bomullstyg som jag fått av mamma, det lämpade sig ypperligt till just en sådan här sak som underkjol....Jag hade nog tänkt att den skulle få kjolarna att stå ut lite mer än vad den gjorde även om den blev väldigt fin såhär också...Kanske ska jag göra mer volanger till nästa gång. Jag är lite inne på att prova att stärka den efter jag tvättat den första gången, har aldrig strukit något med stärkelse förut så då är det kanske på tiden.I made this petticoat on the weekend from a very luxurious cotton that my mother gave me. I made the base from a simple straight skirtpattern. Then made two pieces that I gathered and sewed on the short skirt part. Before I sewed on the the bottompiece I finished the hemline and sewed on a nice and stylish cottonlace. I think the result is quite nice alltough I mabye would like even more body in the petticoat to really make my skirts stand out. I think I'm gonna try to iron It with starch after the first time i washed it. I have always wanted to try to iron with starch but never got around to it
.

Mormödrar som spar....

Min mormor var en baddare på att ta till vara och spara...I många vrår av hennes hus finns det  undanstoppade skatter. Som de här små stuvbitarna superfint bomullstyg. Av det ena tyget, berättade mamma, hade hon ett par shorts i när hon var liten. I det andra hade hon visst en klänning... Det är härligt tjockt och glansigt och jag tror det ska bli blusar av dem båda så småningom.

Idag har jag sytt färdigt det som ska presenterat på tisdagens syjunta. Det känns väldigt bra med tanke på att jag har två hektiska dagar framför mig. Ska nämligen vikariera som syslöjdsfröken......Spännande! 

 

My grandmother was a lady with all kind of saved treasures. Like this cottonfabric from the fifties that my mom gave me. It´s a lovely quality, all thick and shiny. Sometime soon I think I will make blouses of them.


RSS 2.0