The proof is in the pudding!

Jag gillar pudding. Även det finns massvis med roliga puddingsrecept därute, speciellt engelsmännen är ju mästare på puddingar av olika slag, så är en av mina favoriter den hederliga risgrynspuddingen. En riktig klassiker som alltid är lika god. 

 

Så här gör jag min risgrynspudding. Först kokar jag en sats risgrynsgröt. Jag brukar ca 4 portioner, för det passar min puddingsform bäst. Sedan låter man gröten svalna lite grann, rör i lite socker efter behag, några droppar bittermandelolja och lite hackad mandel. Sedan rör man i två ägg och blandar väl, häller smeten i en smörad form och gräddar i ugnen på 200° i ca 40 minuter eller tills puddingen är vackert gyllene. När den sedan svalnat lite så den är ljummen äter man den med nygjord jordgubbssylt. Det är nog den absolut bästa sylten till pudding. Barnsligt gott! Vill göra det extra maffigt så är givetvis lite lättvispad grädde till rackarns gott.

 

I love a nice pudding. This is one of my absolute favorites. A swedish classic, ricepudding. Not just very tasty but also very easy to make. First I make a batch of riceporridge, then I ad some extra sugar, some bitteralmond oil and some chopped almonds. Then I pour it in a buttered bowl and put it in the oven in 200°c until it is golden. Serve it toghether with newlymade strawberry jam, it really is quite delicious.I ett hus i skogen...

Häromveckan följde jag med mor när hon skulle klippa sig på Magderuds frisör och loppis, mitt ute i skogen i norra Västergötland. Efter en lång bit på slingrande vägar bland skog och sjö kom vi till det här huset.


 

Inuti gömde sig en stor skatt i form av otaliga fina 50-tals saker, mestadels porslin.

Trots alla fina saker som bara stod och ropade mitt namn lyckades jag faktiskt åka därifrån utan att köpa någonting. Men det beror nog mest på att jag så småningom kommer flytta igen och bara tanken på att bära en extra grej får mig att tänka efter både en och två gånger innan köp.

Efter att ha tittat runt ordentligt bland alla fina grejer satte jag mig ned och väntade. Då är det trevligt att bläddra lite i tidningar. Till exempel Femina....


Some time ago I went with my mother to this hairdresser and 50s fleamarket deep in the forrest in northern Västergötland. Lots of wonderful things and I actually didn't buy anything. While I waited for my mum who got her hair cut I read womens magazines....Tankar om knappar och en bok...

Sömnaden har legat nere i några dagar för jag har dragits med ett litet ryggskott och lade ner alla tankar på min oergonomiska pinnstol framför symaskinen. Istället har jag funderat på nästa plagg jag ska påbörja. Det är alltid så roligt att planera. Det är min nyritade 40-tals inspirerade "teadress"  som ligger och väntar ivrigt på att bli påbörjad, jag kör med det engelska namnet för teklänning låter faktiskt inte så hett. Det jag främst funderar på är något så roligt som knappar. För vilka knappar skall man välja till en lila/grön-rutig klänning månntro.

De röda har jag sparat på länge, knalligt hallonröda i superfin kvalité (sånt görs ju tyvärr inte längre) skulle de nog stå ut som en häftig detalj. Det knepiga är ju att jag tänkt göra ett skärp till klänningen men har inget rött skärpspänne och det är ju tjusigt om man har matchande skärpspänne och knappar. Speciellt när knapparna är så framträdande. Så har jag de fina ljusblå knapparna (också i sån där härlig gammal plastkvalité) som skulle ge en mjukare framtoning, eller de små lila till höger. Men de kanske är lite tråkiga och lite för mörka när man tänker efter. Som fjärde alternativ har jag de lite flammiga rökgrå knapparna som jag faktiskt har ett skärpspänne som matchar. Men ja.....Jag vet inte, beslutsamhetsångest som vanligt. Man kan ju faktiskt göra ett knytskärp med så slipper man skärpspänneproblematiken helt och hållet. Något som tål att kluras på ett tag till....Sen har man ju faktiskt alltid klassikern, vita pärlemor-knappar att falla tillbaka på. Ett säkert kort och jag har ju ett helt gäng vita skärpspännen (om man nu går tillbaka till det där med behovet av skärpspännen).....


 

Så vill jag även passa på att tipsa om en bra bok i ämnet sömnad. Råkade hitta den på biblioteket och glad är jag för det för den var väldigt pedagogisk och rolig att bläddra när andan faller på. Innehåller en massa bra tips om klädsömnad, en del väldigt basic och en del lite svårare saker.

 I haven't been sewing for a couple of days because of a touch of lumbago that had me shying away from my not so ergonomical chair that I have at my sewingspace. Instead I've been planning my next projekt that is the 40s inspired teadress. I've been considering buttons and really can't deside wich ones fits best with the light purple and green fabric that I chose for the dress. The red darlings I've been saving for ages, they look so pretty just like red jewels and I thought they would stand out quite catching against the light fabric. The problem is that I don't have a matching beltbuckle to go with the belt that planned to sew. But maybe I should make a tie belt instead? The light blue ones are rahter nice to and would give a softer look I think or are the darker ones better?....Oh, the choices one have to make.....

Rosor.....

För ett tag sedan beställde jag de här vita ros-örhängena. Har länge funderat på att skaffa mig lite större vita örhängen så det var äntligen dags att ta tag i saken. Brukar annars inte vara jätteförtjust i plastsmycken men jag behövde ju ett par ljusa örhängen för den ljusa somriga 50-tals känslan. Jag var väldigt nöjd med mitt köp....

 

Döm om min förvåning när jag bara några dagar efter att ha fått mina nya örhängen råkar finna dessa på en loppis, 20 kronor tyckte jag var ett bra pris så det köpet var jag väldigt nöjd med också. Orginal från 50-talet i ben, ett bra alternativ när jag tröttnar på repro-plast och vill ha "the real deal" antar jag. Det är ju väldigt fint med rosor och nu har jag flera stycken....Kan man tänka sig!

 
A couple of days ago I recieved a pair of white plastic earings I ordered to match my 50s summer outfits. Two days later I found a pair of 50s roseearings made of bone at a fleamarket. Isn't that peculiar. Well, now I have two pairs of very similar pices of jewelry, the real deal and some remake ones.


Det handlar om tillbehören....

När man syr är det ju egentligen det främsta man behöver nål, tråd, tyg och sax. Men det finns otroligt mycket mer utrustning som gör det både roligare och smidigare att sy. För att kunna rita mönster är det viktigt med en bra linjal till exempel, speciellt en sådan här som man dessutom får ut raka vinklar för att märka ut trådraken med. Den här fina i trä fick jag av mamma, klassisk och lite gammeldags. Något som kanske inte är så gammeldags är "rullskäraren" men den är  väldigt smidig när man ska skära till snedremsor tillexempel.


 

När man gjort snedremsorna är det rackarns smidigt att göra klart dem med den här "himpa impan". In i ena änden ut i den andra där strykjärnet väntar så har man sig en färdig snedremsa. Fiffigt!

 

 

När man ritar mönster är mönsterpapper av kvalité verkligen av stor vikt. Det finns inget tristare än dåligt papper som går sönder och är för skört. Det här har jag köpt från Bergmans och det är verkligen underbart att rita på. Jag trodde inte man kunde bli så begeistrad i en rulle med papper, men det förra jag hade var verkligen dåligt så när det här äntligen kom med posten var jag eld och lågor. (Lite nördigt kanske men vad tusan, det är underlättar ju med bra utrustning.)

 

 

 

When sewing the tools can be very important. This is a couple of my favorites.....I especially love my new patternpapper, it's a lot more fun drawing patterns on a good quality paper....To think one could get so thrilled over a roll of paper.

 

 


Röda läppar!

Jag har hittat det bästa läppstiftet någonsin. Eller ja, hittat kanske är att ta i, köpt är ju mer vad det handlar om. För några månader köpte jag ju ett diskret rosa läppstift (Clarins, Joli Rouge nr. 707) som jag var väldigt nöjd med. Nu har jag köpt ett till från samma serie med en perfekt klassisk röd nyans, nr 716, "Clarins red".


Det där med läppstift tycker jag ibland kan vara klurigt, för jag upplever ofta att det torkar ut läpparna så efter en dag med läpptsift så blir de hopplöst fnasiga. Det problemet är nu ett minne blott eftersom det här läppstiftet återfuktar som bara den och läpparna känns mjuka och sköna hela dagen. Det är knappt man kan tro det är sant! Färgen sitter dessutom väldigt bra och när den väl lossnar, för det gör det ju oundvikligen, så tycker jag det gör det på ett "bra" sätt. Det vill säga hyfsat jämt så läpparna ser mer "tintade" än målade ut. Det smakar dessutom så gott som ingenting vilket är bra, det finns inget värre än överparfymerade läppstift. Hurra för det bästa läppstiftet med andra ord. Hurra! Hurra! 

 

This is the best lipstick ever, Clarins, Joli Rouge nr 716 "Clarins red". Perfect red color, wonderfully moisturizing and longlasting. Just can't wait to put it on in the morning!


Pants for my man!

För ett tag sedan gick maken och klagade på att hans 501:or var på tok för varma för 30 graders fuktvärme. Det kan man ju förstå. Så jag knåpade ihop ett par linnebyxor åt honom. Det var första gången jag sydde något större till honom och det gick faktiskt både snabbt och smidigt. Det var faktiskt enklare än många saker jag syr till mig själv. Både på grund av att jag slapp prova, det är ju så mycket lättare att prova in på någon annan än sig själv, och att modellen var lös sittande och med mycket raka linjer som gjorde den lätt att "bara" sy ihop. Sen är det ju dessutom väldigt fin pepp med lovorden man får av sin överhettade make under tiden man syr, och efteråt då han tyckte det var de finaste byxor han haft...

Det var skoj att sy till någon annan än sig själv och bara det att få göra lite nya saker väckte en väldig entusiasm i "sy-flickan" inom mig. Det roligaste var nog fickorna, för jag har inte gjort så mycket fickor tidigare. Nästa byxpar maken skall få kommer att ha passpoalerade bakfickor. Snajdigt!

Some time ago I made a pair of linenpants for my man. He complained that his 501:s where to hot in th heatwave we've been having here in Sweden and I don't blame him. It was actually very easy to make pants for a man, a lot more so than many things I make for myself. I think it's a mixture of not having to try them on myself, the straight lines of the male body and the loose fitting of the pants and last but not least all the appreciations I got from my grateful  and overheated husband. I especially liked making the pockets because I don't do pockets for myself alot it was nice to do something "new".

Danmark tur och retur!

Så var man hemma från en blixtvisit i grannlandet. Det blev snabba puckar både i beslutet att åka samt resan i sig. Det var en arbetsresa, mamma och jag åkte nämligen och besökte spinneriet som gör våra ullgarner, så vi hann inte med så mycket turistande. Efter många timmar i bil för att komma till Odense hittade vi ett trevligt hotell som vi tog in på. Det kändes gammeldags, mysigt och väldigt danskt.

 

 


Vi lämnade väskorna på rummet och tog en nattpromenad i Odense för att gå bort de bil-stela lederna och titta i skyltfönster. Vi såg denna mysiga ostbutik och bestämde oss för att gå tillbaka dagen efter och  handla.

Morgonen efter gick vi upp tidigt för att hinna till spinneriet. Efter några timmar där var det till att sätta sig i bilen och åka hem igen. När man åker igenom Danmark får man se många väldigt fina hus. De är så mycket gulligare än i Sverige. Mer ombonade liksom, massor med rosor och lavendelbuskar i trädgårdarna och så är det ju mysigt med tegelhus. Titta bara så tjusiga hus de har i Danmark!

 

Här skulle man inte ha något emot att bo, alleles vid havet också....Holckenhavn slott, tjusigt värre.

 

Innan båten skulle gå hade vi precis en halvtimme på oss när vi kom till Fredrikshamn. Vi utnyttjade tiden väl och hann precis köpa med oss lite goda danska ölsorter från den lokala mataffären samt åka ned till havet för att doppa tårna och plocka lite snäckor. Det är något visst med havet ändå....

 

 

Sen vart det snabbåten hem till Sverige igen. Det blåste rejält ute på soldäck så man fick hålla i frisyren om man ville titta ut över havet.

 

 

Efter denna express resa tur och retur till Danmark, det blev 112 mil och 5 timmar på färjan på mindre två dygn, så har jag verkligen fått mersmak. Tror nog att maken och jag skall bege oss ut över havet inom kort. En liten minisemester till Skagen vore ju faktiskt väldigt trevligt.My mother and I went overseas to Denmark for two days, a businesstripp so we didn't have much time to play tourists.


After several hours in the car we took a room at a very cosy hotell in Odense. We went for a late night stroll to take out the car-stiffnes in our legs and look at shopwindows. We found this sweet little cheese-shop and decided på go back in the morning and do some cheese-shopping.


They have very nice houses in Denmark. I especially liked this one, Holckenhavn castle. Would'nt mind living there at all.


Back in Fredrikshavn we had exactly half an hour before the ferry would leave. We used the time well and had time to buy some tasty Danish beer in the local groceryshop and go down to the shore and dip our toes in the ocean.


It was quite windy on the sundeck so you really had to hold on to your hairdo.

 


Skiss....

Det här är en liten skiss på hur min "Teadress" skall se ut.  Är väldigt nöjd med mönstret och bara det blir som jag tänkt så tror jag nog att själva klänningen blir bra också.

Har länge velat ha en "Teadress" och när jag väl är färdig med det projekt jag är uppe i just nu, En blå-vit-röd-randig klänning med vit krage och veckad kjol, ska det klippas till och börja sys.

Men inget av det kommer ske de närmsta dagarna! För i morgon bär det iväg till Danmark! Tjolahopp, det kanske blir en pilsner och röd korv till kvällsmat i morgon med andra ord....Vi får se....


Råkade göra kjolen på skissen lite märklig, den ska inte vara riktigt så, ähum, stor. Utan en lite mer slinkig i fyra våder. Mina "skills" i teckning har visst blivit avdankade. Förr om åren ritade jag jämt, men nu inser jag att jag måste börja träna på det igen....Man vill ju inte göra fula skisser på plagg och kreationer man planerar göra....Huvaligen!

Tygfrossa!

Jag älskar att frossa i tyg. Igår när jag handlade tyger var det väldigt svårt att välja och begränsa sig. Men jag tror nog jag till slut valde rätt efter många om och men. Även om jag som vanligt får lite ångest och tänker "jag kanske borde tagit någon mer meter av den eller den...De var ju så fina...." Men man kan ju inte köpa allt, och tyg även till bra pris (39 och 49 kr/metern) blir ju en rejäl summa om man lägger ihop det när man köper många meter....


 

 

Tunna bomullstyger är verkligen härligt. Som det känns nu tror jag att det ska bli klänningar av hela bunten, sladdriga, luftiga 40-tals inspirerade saker som passar bra i värmen.  Eller ja, klänningar av allt förutom det ljusa tyget till vänster för det köpte jag bara en meter av, det skall bli en blus av det istället.

 

Jag föll för det mest för att den var vävd i en sån fin fiskbensmönstring och den benvita/beiga färgen passar bra till en fin blus till pennkjolen i höst. Nu känner jag mig givetvis dum som inte köpte mer, men jag får väl i värsta fall åka tillbaka. Men jag har ju å andra sidan mycket mer fina tyger att frossa i.

 

 

 

 

Det här gröna är nog min favorit. Dels för den fina diamantmönstringen och den milda linblomsgröna färgen men framförallt för den mjuka kvalitén. Mjuk som ett lammöra och lite slinkigt på samma gång. Det kommer bli en rackarns fin klänning av det här...(Fasiken borde köpt mer....Gaaah!)

 

 

 

 

De här båda rutiga är inte så pjokiga de heller. Speciellt den ljuslila som var lite ruggad i ytan så den påminner lite om en mjuk flanell. Av både den ljuslila och den linblomsgröna tänker jag sy upp klänningar från mitt nya mönster som jag ritat, en "teadress" med ok och rynk i fram, två veck istället för inprovning och en lite lösare ärm med rynkad ärmkulle. Den plommon/gula rutiga var mer som en "vanlig" skjortbomull i kvalitén, det vill säga lite styvare så den kommer nog passa väldigt bra till en skjortklänning i samma modell som min rödrutiga. Tjosan vad här skall sys!

 

 

 

These are the cottonfabrics I bought yesterday. I specially love the light green one, not only because of the color and the woven diamondchaped pattern but also because it's soft as a lambs ear (Now that's soft!). I think I'll make a "teadress" out of it from the new pattern I made last week. Gosh how satisfying it is to have lots of fabrics in the house, makes you feel rich. Can't wait to start sewing.


En bra dag!

Idag var maken och jag iväg och shoppade litegrann. I värmen kanske det inte var det smartaste draget, men maken behövde ett tält till Brittaniarallyt som går av stapeln om några veckor. (Brittaniarallyt är en motorcykelträff för folk som kör engelska motorcyklar.)

Efter att ha kommit hem, rastat hunden och käkat lunch åkte vi iväg igen. Den här gången till tygoutleten som jag är stammis på. Jag blev lite tokig och köpte åtskilliga meter av diverse fina bomullstyger samt ett helt gäng knappar...Men man behöver ju fylla på lagren. Har dessutom ritat ett jättefint mönster på en 40-talsklänning  som dessa tyger kommer passa utmärkt till...Men de kommer jag inte visa upp än, den som väntar får se....Det är lite festligt hur begeistrad man kan bli av lite tyg och knappar...Jag var alldeles uppe i varv en lång stund efter mina inköp, för de kändes så bra och uppe i varv i 30 graders värme....Det är fasiken påfrestande det!

Till kvällsmat åt vi sedan panerad torsk med färskpotatis och remouladsås. Maken stekte fisken perfekt och det var rackarns gott....En bra avslutning på en bra dag med andra ord....och jag just det ja...Vi hann till råga på allt med en minipicknick på en klöverfylld gräsmatta i närheten av lägenheten, då vi delade på lite jordnötter och en varsin folköl...Jag vann i Svarta Maja en gång, den andra gången vann maken....Jämlikt som tusan....

En väldigt bra dag helt enkelt....


 

 

Today I had a marvelous day, went shopping with my husband first. He needed a tent for the "Brittaniarally" a bikemeet with english motorcykles. I needed som white socks...

After a quick lunch and a stroll with the dog we went out again and went to the "fabric-outlet". I got a little crazy and bought quite a lot of different thin cottonfabrics. But they will work so nice with a new pattern for a 40s dress that I made so I just had to get them.

When we got home my husband made me a nice fish dinner. A good end on a good day.


En trevlig giveaway!

Andi B. Good har just nu en fin giveaway som jag håller tummarna på givetvis. Fantastiska prylar faktiskt, en fin handväska, scarf och hårnålar från 40-talet. Det är bara till att hoppas på tur för den där scarfen var ju hur vacker som helst. Rött och vitt är verkligen fina färger tillsammans.....


Andi B. Good has a very nice giveaway at her blogg. Superstuff really, a retro handbag, scarf and bobby pins. I hope for luck because that scarf really had my name on it. Red and white is so beautiful!

8 Juli!

Igår var det den 8 Juli. Vilket betyder bröllopsdag. Jag hade totalt glömt bort det och blev således både väldigt glad och överaskad när maken räcker fram en bukett med vackra röda rosor, kysser mig och gratulerar på bröllopsdagen. Han hade tydligen tänkt på det i flera dagar och klurat på när han skulle klämma in att springa till blomsteraffären. Nästa år får jag minsann försöka ha lite bättre minne så jag kan överaska med någonting med, när jag nämde att jag inte hade någon present till honom sade han att - Jaaa, men varje dag med dig är som en present....Jisses amalia....Sicken romantisk karl man har ändå.

Det var inte bara uppvaktning med rosor som gällde denna bröllopsdag. Vi tog oss även en tur med bilen och tittade på ett hus. Igen, för vi ser på många hus nuförtiden. Men det här till skillnad från alla de andra skulle faktiskt kunna vara någonting. Vi får se hur det blir med den saken....

När vi kom hem på kvällen, efter 40 mil i bilen, gjorde vi iordning en liten bröllopsdagssupé. Den bestod av chevrégratinerade ungsmackor med lite honung på. (De godaste varma mackorna som finns, och de enklaste eftersom det bara är fint bröd, med lite olivolja på, chevré, skjuts in i ugnen sen på med lite honung.)

Till mackorna åt vi en sallad med bland annat päron, valnötter och oliver och drack ett svalt rosévin. Det var fantastiskt gott och vi njöt verkligen av vad fint det kändes av att ha varit gifta i fyra år.


Yesterday was our weddingday, my husband gave me lovely red roses and then we went to look at a house. When we got back from our househunting we made som grilled sandwitshes with chervré and honey, a sallad and drank some nice wine. A very good weddingday indeed.

Goa Gubbar!

Idag åkte vi till Greve Hamiltons säteri och plockade jordgubbar på hans självplock. Det visade sig dock när vi kom fram att de slutat för dagen, för det såg lite tomt ut. Så kom greven själv ut på gårdsplanen då vi satt i bilen och tänkte åkta hem igen. Vi frågade om vi fick plocka jordgubbar eller om det var stängt. " -Ja...." Svarade han..."Hur mycket ska ni plocka? För om det inte är så mycket kan ni väl gå dit själva och sen lämna pengar i kassan." Vi undrade om det var säkert, om vi inte skulle komma tillbaka en annan dag istället. Men nej då, vi såg så trevliga ut sade han. "Det är klart ni ska plocka jordgubbar när ni ändå kommit hit"..... Sånt tycker jag är trevligt, att lita på medmänniskor och vara hjälpsam. Greven själv var väldigt, väldigt trevligt. Och väldigt grevig faktiskt. För trots att vi inte träffat honom förut (..har dock köpt av hans goda kycklingar i många år, de sättar alla andra kycklingar på skam. Mycket saftigare och godare, men det är nog för de levt bättre också....) så såg man på honom att det var han som var greven. Han utstrålade en air av adlighet faktiskt, på ett trevligt sätt inte snobbigt eller så. Det var mer en utstrålning av panache och värdighet. Undrar just om den där utstrålningen är medfödd eller om vem som helst kan träna upp det. För i såfall kanske man borde göra det. Skaffa sig lite mer panache helt enkelt...

Sitter man med solvarma nyplockade jordgubbar i knät är det svårt att inte tjyväta. Innan vi kom hem till lägenheten hade jordgubbarna minskat radikalt kan jag erkänna...Men det är ju så de ska ätas, utan restriktioner....
Milou trouve un mouche dans la soupe!

Soppa är fina fisken i dessa varma dagar då man inte orkar äta alltför stadiga luncher. Det här två sopporna är riktigt goda och dessutom väldigt enkla att göra.Spenatsoppa:

Smält lite smör i en gryta, häll i lite mjöl och rör ut. Tillsätt lite vatten och mjölk och rör ordentligt tills det börjat koka så det inte blir några klumpar. Tillsätt spenaten (jag gillar Änglamarks frusna bladspenat), lite ekologisk grönsaksbuljong och peppar. Låt det koka tills den frusna spenaten smält. Mixa eventuellt med stavmixer för att få soppan riktigt slät. Servera med kokt ägghalva.

Redd grönsakssoppa:

Hacka morot, blomkål, purjolök i lagom bitar. Låt koka i ca 5 min så grönsakerna blir lagom mjuka. Häll av grönsakerna i ett tråg och spara grönsaksspadet. Smält lite smör i en gryta och tillsätt lite mjöl, rör ned mjölk och grönsaksspadet, rör ordentligt tills det börjat koka så det inte blir några klumpar. Smaksätt med grönsaksbuljong och lite malen svartpeppar. Tillsätt lite fryst bladspenat. När spenaten smält tillsätts även frysta ärtor, majs, sockerärter samt de redan kokta grönsakerna. Låt det koka upp så de frysta grönsakerna blir genomvarma. Men se för guds skull till att de inte blir överkokta ;). Det är även väldigt gott att strö över lite persilja innan man äter. Men det hade jag ingen så det får bli en annan gång....

Till soppa brukar jag äta dinkelknäckebröd med västerbottenost på.....Det är rackarns gott det med......Now when the weather is hot it's nice to eat lighter food for lunch. This is two of my favorites soups, spinage soup and creamy vegetable soup. Easy to make and very tasty.

Favoritfrisyr och favoritklänning....


Favoritfrisyren just nu, när man vill vara fin. Favoritklänningen just nu, när man vill vara fin....

De matchar varandra bra....
När jag vill vara extra tjusig så sover jag med mina rosa pappiljotter, som är världsbäst.

Jag rullar håret när det är lite fuktigt, men innan jag rullar sprayar jag lite glimor läggningsvätska över håret. Har hällt över från köpeflaskan till en sprayflaska, mycket smidigare och lättare att få det jämt fördelat. Eventuellt kombinerar jag med lite lockkräm i topparna så de håller in sig ordentligt. Så knyter jag en sidenscarf om kalaset och sover på saken.

När jag sedan tagit ut papiljotterna morgonen därpå borstar jag igenom det lite och klämmer i lite Curldefinition-kräm för att det inte skall se frissigt ut, så håller det lockarna lite bättre. Jag försöker att skära ned på mängden produkter i håret, för jag tycker nog ändå det är skönast med en hyfsad naturlig känsla i håret och så sliter det ju med massa stylinggrejer i hela tiden.

Jag samlar ihop luggpartiet kammar och rullar ihop en lock som jag nålar fast, sedan tar jag ett till parti vid sidan och rullar upp åt andra hållet. Sedan sätter jag ett hårspänne på andra sidan, fixerar med lite hårspray och det är klart.


...och då blir man så här glad.

This is my favorite hairstyle at the moment. When I want to look special I do this one, just put in my favorite curlers in damp hair togheter with some stylinfluid and then I sleep on it. In the morning I comb it out and squeeze in some curlinglotion and make a curl or to with my fingers and pin it down with a hairpin.


bara att röra ihop....

Eftersom jag skrev om de goda köttbullmackorna igår känns det som läge att lägga ut receptet på min erkänt goda rödbetssallad. Nu har jag ju i och för sig aldrig gjort efter några exakta mått utan gått mer på känsla så det är ungefärliga måttangivelser i receptet, man får helt enkelt pröva sig fram lite efter tycke och smak...Men enkelt är det iallafall....Bara att röra ihop....

ca 1/2 dl turkisk/grekisk yogurt
ca 2 msk majonäs
ca 2 msk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger
ca 1,5 dl hackade inlagda rödbetor
ca 2 msk finhackat äpple (gärna av syrlig sort)
ca 2 msk finhackad lök (gullök eller charlottenlök)
salt och peppar
lite rödbetsspad

Först blandar jag yogurt och majonäs så det blir slätt och genomblandat. Sedan har jag i vinäger, salt och peppar. Efter det är det bara att blanda i äpple, rödbetor och spad. Spadet gör att färgen på salladen blir rödare och så intensifierar det rödbetssmaken lite. Rödbetssalladen blir oftast bäst om den får stå en liten stund innan man äter, så smakerna hinner gifta sig. Eftersom jag inte brukar mäta så noga så smakar jag istället av ordentligt innan jag serverar den och ibland kan det behövas till exempel lite extra majonäs, vinäger eller något annat, men det känner man ju på smaken om man tycker något fattas.

Eftersom jag ändå är inne på det där med godsaker man blandar ihop med yogurt och majonäs som bas så kan jag ju dela med mig av min goda hamburgerdressing. Även där kör jag på känn, men ungefär de här propoptionerna ger en rackarns god dressing till hamburgaren som dessutom är jättesnabb att göra.

ca 1/2 dl grekisk/turkisk yogurt
ca 2 msk majonäs
ca 2 msk vit balsamvinäger/ vitvinsvinäger
3-5msk bostongurka
ca 1 msk tomatpure
1/2 tsk socker
salt och peppar

Med basen yogurt, majonäs och vinäger kan man få till massa goda dressingar och röror. Till exempel är ju Remuoladsås nästan exakt likadan som hamburgerdressingen, förutom att man byter ut tomatpure mot lite senap och tar i lite citron istället för vinäger samt piffar till det med lite kapris. Remouladsås är ju ett måste till Fish'n'chips och varför köpa färdig när det går så snabbt och enkelt att göra egen? Om man istället kryddar till yogurtbasen med vitlök och lite curry, får man en dressing som passar perfekt till en kall kycklingsallad....

RSS 2.0