London!!

Om precis en vecka sitter jag i bilen ner till Landvetter för att ta flyget över till London! Jag och mamma ska nämligen gå på "The knitting and stitching show", en gigantiskt textilmässa för att hämta inspiration och överväga om vi ska ställa ut där nästa år eller ej. Det är alltså en jobbresa, men inte betungande alls eftersom jag har ett sånt roligt jobb. Det kommer bli massor att se på är jag övertygad om. Inte bara på mässan men även i London som vi tänkte klämma in några timmar att undersöka också.

Så jag eftersöker nu de allra bästa Londontipsen, för jag har inte varit där sen jag var 6 år gammal. Då var jag dessutom bara intresserad av leksaksavdelningen på Harrods så jag kan inte använda det som referens. Tips på var de bästa stråken för second hand-handling finns, trevligaste resturangerna och bästa affärerna. Trevliga hotell eftersöks också eftersom vi kör hardcore och skaffar boende där istället för att chansa på något och boka i förväg. Vad får man inte missa när man är i London? Jag funderade på en sväng till Victoria and Albert museum bland annat, sen så ska jag givetvis köpa på mig mer "sponge rollers" från Boots och What katie did kommer nog också hinnas med. Ladda mig med tips nu för jag är verkligen angelägen om att få ut så mycket så möjligt av de få dagar jag är borta. Hurra för London!




I am going to London next week! Hurra how fun for me! It's The Knitting and stiching show and me and my mother are going to it to get inspiration and investigate if we should take part of it next year with our firm.  I'm very excited about it not only will all the textile-stuff be amazing I'm sure, but to explore London aswell. So I want the best London-tips. Where to shop, eat and explore. What must I do to really get the best of London?  I have such a great job! London here I come!

Den röda mössan på...

Förra året började jag virka ännu en basker men så fick jag ont i handlederna och fick lägga det på hyllan. Nu har jag äntligen kunnat ta upp det där med virkning och stickning igen och jag mjukstartar med att fortsätta med den röda baskern. Det passar dessutom ypperligt att göra på alla tågresor som min måndagskvällskurs innebär. Så, om något försenat cyber-syjuntans möten är ju egentligen på tisdagar, här är min halvfärdiga röda basker. Den virkas i ett underbart mjukt tvåtrådig merinull som jag färgade knallröd. Rött är sött och när jag virkat färdigt baskern tänker jag nog valka den rätt hårt så den blir riktigt fast och fin, det kan nog behövas för att hålla ute de kyliga vintervindarna vi har framför oss. Baskern gör jag bara genom att lägga upp några luftmaskor, sedan virka ihop dem till en ring med en smygmaska. Efter det virkar jag bara runt, runt med fastamaskor och ökar med jäma mellanrum så det inte blir en lång tub utan en platta. När den är lagom stor (som en basker) gör jag minskningar tills den passar huvudet och då virkar jag runt några varv för att göra en kant. Sen är det färdigt. Lätt som en plätt till och med för en "virk-rookie" som jag.

Ärligt sagt är jag faktiskt redan lite trött på virkningen och vill mest få färdigt baskern så jag kan börja på något nytt. För jag har planer på att sticka en väst i det här röda garnet, och kanske färga in lite mer fast göra det mörkrött som jag tänkte skulle få bli accenter i muddkanten nedtill och i halsringningen. Jag måste bara be mor göra ett bra och lätt mönster åt mig, eftersom jag forftarande är nybörjare även på stickning vill man ju inte ta sig vatten över huvudet.




I'm crocheting this beret to myself on those long trainrides every monday to the eveningclass I'm taking. It's done in a lovely soft 2 ply merinowool that I dyed scarlet red. After this is finished I'm thinking of making a vest for myself in the same yarn, being a rookie at this we will have to se how it goes.

Take on me....

Det fantastiskt vad tekniken kan göra... Till exempel den där lilla appen till telefonen som gör att man kan ta foton som ser ut som teckningar. Den får mig att minnas min otroligt stora förälskelse i Morten Harket och hur underbar låten "Take on me" var när det begav sig. Ja, den har ju inte blivit dålig med åren men det var något speciellt med den där tecknade videon och hur man önskade att man kunde få vara tjejen som försvann in i serien.... Nu kan man det, lite iallafall...


Eftermiddagen spenderas (förutom att gå runt och titta i i mobilen och nynna på "take on me") med att rita mönster inför morgondagen då jag ska åka tur och retur till Göteborg för min kvällskurs igen. Jag tänkte sy en kjol med veckplatta i fram och matchande väst i ett tjusigt ylletyg. Istället för dragkedja tänkte jag använda knappar som även går igen i västen. Tanken var att det ska bli lite som en tvådelad klänning som jag sen ska sy passande blus till att ha  under.









 

 

 

 

 

 

 

 


I'm just amazed what teqnology can do. Like that app that makes the photos look like drawings. How cool isn't that? It makes me think of the big crush I had on Morten Harket as a little girl and the video "Take on me" from the 80s. How I wished that I was that girl that vanished into the comic book. Today I'm not only looking on my iphone and humming "Take on me" but also I'm working making patterns ready for my eveningclass that I have tomorrow. I'll be doing a pencilskirt with a mathing vest in a thin wool. A sort of two-piece dress that I will make matching blouses to...



Den godaste kakan...







Jag kom just på att jag glömt dela med mig av receptet till den mest underbara chokladkaka. Jag bakade den till min födelsedag i september och den blev en klar succé men det är ju inte så konstigt med så mycket godsaker på en och samma tallrik. Mina damer och kanske herrar här är, trumvirvel..... "Black and White" kladdkaka med jordgubbs och chokladsås. Väldigt gott och lite mäktigt men den lite syrliga jordgubbsåsen lättade upp det och det blev en rackarns god kombination. Något jag garanterat kommer göra om igen med andra ord....

Chokladkakan:

150 gram smör
2,5 dl socker
1 dl kakao
2 ägg
2 dl mjöl
en nypa salt

Smält smöret och rör i sockret, låt det smälta ihop lite på plattan innan man drar av det från värmen. Häll över i en skål och blanda i de torra ingredienserna. Rör ned äggen ett i taget. Grädda i en smord form med löstagbara kanter i 20 minuter. Ställ för att svalna utan kant.

Glasyr:
1 dl grädde
50 gram smör
300 gram vit choklad

Koka ihop grädde och smör. Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen så det smälter. Sätt på kakformskanten (oljad med rapsolja så släpper den lättare sen) Häll smeten över kakan och ställ in i kylen så överdraget svalnar.

Chokladsås:
1 dl vatten
1 dl kakao
1 dl socker

Låt koka ihop några minuter till en lagom tjock chokladsås

Jordgubbssås:
Jordgubbar (ca en halv liter)
2 msk socker
limesaft (ca en halv lime)
lite vatten

Mixa i matberedare/stavmixer till en jämn sås, smaka av så det inte blir för sött genom att tillsätta limesaft och socker i lagom dos, tillsätt lite vatten för en tunnare konsistens.

Jag serverade även min kaka med physalis och amerikanska blåbär från mammas trädgård...Mmmmm....


Just rememered that I didn't share the recipe for the cocolatecake I made for my birthdaytwo months ago (and I don't bother to translate to english 'cause I'm lazy). It was a chocolatecake with whitechocolate-icing. Very tasty and a bit rich. But I served it with a fresh and fruity strawberrysauce that made a real good combo with the chocolate and lightend it up a bit......

I skogen...

Under den begynnande hösten har jag fått ett allt större sug efter jordfärger. Brunt, senapsgult och beige. Förr ratade för de alltmer lockande färgstarka valen men nu gör de revansch. Idag körde jag på mer 30-tal än jag brukar....


 

 

 

Håret lade jag med marcel-clips kombinerat med pin-curls. Den senapsgula angorakoftan fick jag hemskicad från Etsy i förra veckan. Skärpet är också nytt, ett fynd från lokala second handen för 20 kronor. Kjolen är min chokladkjol, färdig precis i tid till Vävmässan och redan den stora höstfavoriten. Strumporna köpte jag på Twillfit i Göteborg i förrgår, jag hade ju glömt att packa ett par extra. Så kan det gå, men rutiga strumpor behöver man ju alltid.

 

Today I tried out a more 30s inspired look than I usually sport using my marcel wave-clips and pincurls for setting my hair. The mustard angora sweater is an etsy-find, the brown leather belt I got from the local second hand (very cheply too). The brown wool skirt is the one I made last week and I love it allready. I got the argyle socks yesterday in gothenburg, I had forgotten to pack a second pair...


Trött som en hund..

Jag har precis landat efter en snärjig vecka. Det var ju Vävmässa i Borås som vi var på för att åka hem och mellanlanda en kortis för att sen bege sig iväg igen. Jag ska nämligen under hösten gå en kurs på Tillskärarakademin och den började i går. Så jag kommer de närmaste måndagarna bli bundis med resväskan och kanske även SJ. Det senare får vi se hur det går, för på vägen ned var konduktören faktiskt riktigt grinig. Får man verkligen vara det när man jobbar i ett serviceyrke? Själv brukar jag alltid se till att vara trevlig mot folk när man är ute i svängen, hur jäkla trött och hungrig man än är.

Nu när jag varit hemma och skrotat några timmar efter att ha farit runt som en vettvilling i nästan en vecka så känns det i kroppen. Trött som en hund. Men maken kommer laga en god middag åt mig och sen ska det krypas ned under filten i soffan till några avsnitt av första säsongen av True blood. Vad det lider kommer det förmodligen bli lite mer inspirerande inlägg om vad jag gör på Tillskärarakademin, men än så länge får en sömnig Grand danois visa hur jag själv känner mig.


 

 

I'm tired like a dog. Last couple o days has been filled with work and travel. I just about made it home from the big fair "Vävmässan" (all about weaving and a big thing here in sweden, amongst textile-people at least) and then I had to go away again to a course I'm taking in sewing at Tillskärarakademin. All fun and all but now I'm very tired and the only cure now is a dinner prepared by my sweet husband and some episodes of True blood (season 1) on the dvd. My Great dane lady looks the way I feal....


Vykort från Läckö slott....

Förra fredagen åkte mamma och jag ned till Läckö slott för att hämta hem vår utställning som hängde där. Det visade sig bli en underbart solig dag och trädgården på Läckö visade sig från sin vackraste sida. Jag passade på att ta lite bilder och minnas den sommardag för fem år sedan som maken och jag gifte oss i kapellet där....



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last friday my mother and I went to Läcko castle to take down an exhibit that we had on display over the summer. The day turned out to be wonderful and fille with sunshine and the castle garden was most beautiful. I took the time to sit and dream about the summerday five years ago when my husband and I married in the small chapel at the castle.


Vävmässa!

Egentligen är det ju onsdag men jag låtsas att det är tisdag och fortfarande syföreningsmöte. Jag har haft det lite hektiskt och inte hunnit ta några foton på den bruna kjolen som jag sytt färdigt. Istället vill jag tipsa alla handarbetsintresserade om Väv 2011 som går av stapeln i Borås med början nu på torsdag och orsaken till att det är lite hektiskt. Det kommer bli massa olika evenemang runt om i textilstaden och framförallt mässan på Åhaga där jag och mamma kommer stå med Färgkrafts monter. Det är alltid väldigt roligt att vara på mässa och Vävmässan speciellt är mycket inspirerande så de närmaste dagarna kommer innebära mycket jobb, prata med folk, inspireras och ha roligt på jobbet. Trevligt värre med andra ord!

Jordnötskakor...

Förutom att äta mitt jordnötsmör (se föregående inlägg) på kex tillsammans med hemgjord körsbärsylt (rackarns god kombination) så gjorde jag jordnötskakor från ett recept som jag tittat på flera gånger på den fina bloggen Söta saker. De blev försvinnande goda. Bokstavligt talat, försvinnande, för de tog slut ruskigt snabbt. Men kakburken är inte tom för det, eftersom jag bakade lite Chocolate chip cookies när kaksugen inte ville ge sig häromdagen.....





så här gör man:
100 gram smör
1 dl socker
1 dl jordnötssmör
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat

Blanda smör, socker och jordnötsmör. Häll i sirapen. Blanda bikarbonaten med mjölet och rör sedan ned det i smeten. Forma till två längder och platta ut dem lite. Grädda i 175° i ca 15 minuter. Skär sedan kakorna till snittkakor. Klart! Jag smälte även lite 70% mörk choklad som jag ringlade över. Det blev flott och gott!


I made some peanutbuttercookies the other day from a recipe from this blogg. They where so good that they disapered in a heartbeat.. But the cookiejar is not empty, no fear not. In a desparate cookie emergency I made some Chocolate chip cookes....One should always have at least ons kind of cookie in the house.




Jordnötssmör och ett husmorstips..

För några dagar sedan testade jag att göra jordnötssmör för första gången. Det var rackarns lätt, gick på en handvändning och blev väldigt gott.  Jag tog bara lite jordnötter, säg 3-4 dl som jag mixade med stavmixer, sen tillsatte jag ungefär 2 matskedar ekologisk rapsolja. Pytsa över i burk och vips så har man sig en burk hemgjort jordnötsmör. Mycket godare än något man kan köpa i affären, iallafall enligt mig.  (Om jordnötterna är väldigt salta så kan man skölja dem lite innan man mixar.)


Så var det det där husmorstipset också. Etiketter på burkarna med sylt och andra godsaker (som jordnötsmör) gör man enkelt själv genom att:

1. Klippa till en liten papperslapp som man ritar på och skriver med vattenfast penna vad burken ska innehålla.

2. Pensla papperslappen med mjölk och sedan trycka fast på burken och låta torka.

Det blir lätt att diska av sen när man vill ha ny etikett på burken, det är miljövänligt (ännu mer om mjölken är ekologisk) men framförallt väldigt enkelt och enkelt gillar jag.



 

I made peanutbutter the other day. It's real simple to make, just mix peanuts (1 1/2 cups) in a blender and ad some (1-2tbsp) canola oil. Ready to eat in a minute or two. I also want to share a really good housewifetip. To make the labels on the jars, just cut a small pice of paper in the right size, write on it with a permanent marker and then glue it on the jar using milk. It's the best glue ever and it's easy to remove the label later when it's time to fill it with something else...

 


Boken på nattduksbordet...

När jag är sjuk är det enda sättet för mig att stå ut med att ligga still i sängen och inte ta ut mig att läsa en god bok. Den här förkylningen fick mig att äntligen öppna och börja läsa en bok som jag haft i min ägo många år men ännu inte läst. Daphne du Mauriers klassiker Rebecka.

 

 

Givetvis är filmen "Rebecka" en av mina favoritfilmer och när jag såg boken på ett antikvariat så köpte jag den. Det var så många år sedan att jag inte ens kommer ihåg vilket antikvariat det var. Men jag gissar att det var något i Göteborg, för som en extra godbit när jag öppnade den fanns ett bioprogram från när filmen "Rebecka" visades och i programmet stod ett flertal biografer nämda med göteborgsaddresser. Åh, vad jag älskar sådant. Små minnen från förr, som får en att drömma sig bort och undra hur det var när personen som ägde boken gick och såg filmen. Jag tänker även på min gammelmormors systrar som flyttade från landet till huvudstaden och jobbade med att spela piano till stumfilmerna. Vilket liv det måste varit..... Vad underbart det måste ha varit att gå på bio förr när det fortfarande var lite nytt och spännande....

 

 

 

 

Joan Fontaine som spelar huvudrollen är en riktigt favoritskådespelerska från den tiden. Hon var så vacker, lika vacker som en annan favorit, hennes syster Olivia de Havilland (jag får erkänna att det lite beror på att hon är min namne).

 

 

 

 

Bara känslan att bläddra i papper som är så mycket äldre än en själv gör antikvariatböcker så mycket roligare att läsa. Sen ser det ju tjusigare ut i bokhyllan förstås än med grälliga pocketböcker.

 

 

 


When I'm sick the only way for me to stand laying in bed and taking it easy is to read a good book. This cold I have now made me finally take out this old classic that I've had for ages without reading it. Daphne du Mauriers "Rebecka". And to ad to my thrill reading it I found a cinemaprogramme for it back in the day. The programme where from 1949 and It makes me wonder how it was to go to the movies in the olden days. I guess it must have been wonderful.. I also think about my great grandmothers sisters that moved from the country to Stockholm and worked as pianoplayers at the silent movies.. I just love old books because they make me think in these lines, to dream away and think of times past...

 

 

 


En ljusgul blus..

Så var det tisdag igen och dags för syföreningsmöte. Jag tänkte den här gången visa upp min ljusgula blus som jag skrev om förra veckan och blev färdig med under helgen. Men eftersom jag just nu är nere för räkningen på grund av förkylning får den bli uppvisad på galge då jag inte har någon större lust att fota mig själv, röd om näsan och hängig som jag är nu. Det blev en fin blus av den sorten jag nog föredrar mest. Enkel skortkrage och kort isydd ärm med endast en inprovning vid bysten för en ledig look. Det bästa med sådana här blusar tycker jag är att de både kan vara vardagliga och festliga på samma gång, allt beroende på vad man har till...



 

Jag gillar att se ett nysytt plagg hängandes på galgen i väntan på första användningen. Det har ännu inte blivit slitet eller skrynkligt utan är fräscht och förväntansfullt. Eller är det jag som är förväntansfull? Galgen är dessutom en fin trägalge med min gamle morfars initialer på. Undrar just om han hängde sin stins-uniform på den......

 

 

Jag är speciellt förtjust i knapparna som gick så underbart ihop med blusen. Samtidigt så grämer jag mig över att jag inte köpte fler av just den här sortens ljusgula pärlemorknappar. För jag har bara tolv till, de får användas med sparsamhet antar jag...På enbart de bästa av blusar....

 



I've finished the pale yellow blouse this weekend and I'm pretty pleased with the result. This is my favorite modell of blouse because it works both for casual wear and more elegant. All depending on what I wear with it. I also am crazy about how well the yellow pearl buttons works with the fabric and I just wish that I had bought more of them. Now I only have twelve left..Have to use them with care I guess, on only the best of blouses.

En ny liten vän...

I fredags fann jag en ny liten vän på favoritloppisen, den står numer på hedersplatsen i skåpet och närhelst jag vill bli lite extra glad öppnar jag luckan och tittar in. Alldeles rosa och fin, här är min fina Rosmarin-tekanna!








 

I found this at my favorite fleamarket last friday. A "Rosmarin" teapot from Rörstrand made in the late 50s. All pink and beautiful it really cheers my mood when I see it in my kitchencupboard.


Kaffe!

Jag har slutat med mugg. Att dricka kaffe ur det vill säga, för det är ju mycket trevligare att dricka ur delikat rosa kaffekopp som matchar favoritduken. Kaffe är alla tiders det och på helgen kan man ju även få unna sig en liten styrketår i sin kopp. Jag är starkt övertygan om nyttan av att unna sig saker, som små presenter minst en gång om dagen, vare sig det är "irlänskt kaffe" på helgen eller en extra liten kaka till eller bara någonting annat trevligt. Så får man livskvalité i det långa loppet tror jag......



 


I stopped using mugg for coffetime. It's so much nicer to drink from a small coffecup. Especially since my favorite one matches my favorit kithen tablecloth. And on the weekend I like to make my coffe irish, i'm a firm believer of giving myself treats, coffe beeing on of those treats.

Frisyr och smink-tips...

På tal om frisyrer tänkte jag länka till en riktigt bra källa till information om pin-curls och retroinspirerade frisyrer. Den här tjejen är riktigt duktig och väldigt inspirerande att se. Hon är dessutom väldigt produktiv och har således en hel del olika videos på Youtube om olika frisyrer och make-up tips. Det är bara att börja titta! Jag satt igår kväll och ögnade igenom ett par filmer och blev så inspirerad att hårtofsen och pompadour-luggen jag har idag känns väldigt trist. Det blir till att ta sig tid till att lägga håret ikväll och bara hoppas att helgen inte bjuder på regnigt väder som förstör lockarna.....







I love this girls videos on hairstyling and make-up. So inspiring!

RSS 2.0