Gott nytt år och ett litet giveaway-tips!

Snart är det gamla året slut och det nya börjar med massa roliga projekt att sätta tänderna i. Maken och jag firar med en lite extra god middag på god oxfile som jag sparat i frysen till det här tillfället. Till efterätt har jag dristat mig till att göra en creme brûlée. Det ska bli smaskens!

Det är inte bara nyår utan sista dagen för att vara med i den här giveawayen borta på Fashionable forties. En riktigt bra sådan med parfymprover i potten. Jag vet inte vilka jag helst skulle vilja dofta av, men eftersom jag gillar de gamla klassikerna så håller jag tummarna....
Happy new year to everyone!!! My husband and I will great the new year with an extra tasty dinner and a quiet night at home. Also I keep my thumbs crossed for this great giveaway that Fashionable forties are having. Vintage perfume is in the jackpot! I really hope I win!

Man behöver minst en sjömansblus i sin garderob...

En av de första blusarna jag sydde till mig själv var faktiskt en sjömansblus. Men den blev aldrig någon riktig favorit eftersom jag på den tiden inte riktigt var lika flink på symaskinen. För många små fel som man tänkte på gjorde att den inte blev använd så ofta. Nu har jag tagit revansch med en ny sjömansblus och inser att man behöver minst en men ännu hellre fler i sin garderob. För det är en användbart plagg. Lite extra fint så det passar till fest, men funkar även utan problem till vardags då man vill känna sig lite extra chick.
Kjolen är en enkel fyrvådig A-linje kjol med bred linning och dragkedja i bak. När man syr i sammet är det rätt praktiskt att ha så enkla modeller så möjligt dels eftersom jag tycker det är snyggare om sammeten är så hel så möjligt och så underlätter det ju eftersom sammeten ibland kan vara lite knepig att sy i då del gärna lever sitt eget liv. Ett väldigt bra tips som jag lärde mig på Tillskärarakademin är att stryka sammet med en stryklapp av sammet. På så sätt plattar man inte till "luggen" utan sammeten behåller sin yta. Man läggar alltså en bit sammet på strykbrädan och lägger det man ska stryka med luggen ned så det blir lugg mot lugg. Väldigt fiffigt för skrynklig sammet vill man ju inte ha.


De blå bomullsbanden som jag dekorerade med köpte jag på Knapp-Carlssons när jag var i göteborg senast och jag blir förbluffad varje gång jag tänker på det att nästan alla fem metrarna gick åt. Man får inte vara snål när man köper band, det är ett som är säkert. Jag sydde på banden på överkragen innan jag sydde fast den med underkragen. På så sätt slipper man ju se några styng på baksidan.
Ärmarna är gjorda efter min vanliga ärmbas med sex centimeter extra vidd eftersom jag ville att de skulle var lösa och lediga. Jag ändrade även om lite på bystinprovningarna. Underbysten gjorde jag två inprovningar istället för en och så ändrade jag lite på bystvecket i sidan så att den skulle sitta lite högre än vanligt för att framhäva den höga spetisga bysten som jag eftersträvar. Den blev liite för hög så där får det bli en snabbt åtgärd i mönstret innan jag syr nästa blus. Trots att bystvecket inte slutar innan högsta bystpunkt som önskvärt blev jag faktiskt väldigt nöjd med den här. Det är väldigt trevligt att sy blusar i linne. Något som jag verkligen kommer göra om.
This is my Christmas-eve get up. The skirt is a simple 4 gore A-line skirt made of a nice red
cotton velvet. The perfect christmas fabric. The blouse is a fine linen sailor blouse with three quarters long sleeves. For this modell I changed the the bustlines somewhat. Allthough not entirely happy with the bustcut (will change the pattern for next time)that got a bit to high up on the highest bustpoint,  I'm overall quite pleased with how the blouse turned out. It's very wearable and the linen is very soft against the skin. The sailor blouse really is a necessity in every closet and this surely wont be the last one I make....

Mildred Pierce...

Jul och frid och mitt internet är paj. Det blir därför lite sparsamt med bloggande tills det är lagat igen... Tills dess kan jag inte annat än påpeka vad glad jag är att SVT valt att visa HBO serien Mildred Pierce med den otroligt snygga Kate Winslet i huvudrollen. Sätt på teven vid 20.00 ikväll för jag tror det kommer bli en hel del snyggt 30-tals mode att spana på och eftersom det är HBO kan man ju nästan lita på en lika spännande handling.My internet is on the fritz. So therefor the blogging will be kept to a minimun until it's fixed again. All I had to say today was that I look forward to seing the HBO series Mildred Pierce tonight. Lots of 30's fashion to take in and considering it's HBO a thrilling story aswell I'm sure.....

Fönstret med gardinen..


För ett tag sedan satte jag upp nya gardiner i sovrummet. Jag har haft dem liggande ett tag men inte riktigt velat sätta upp dem för jag var rädd att de skulle blekna eller på något annat sätt förfaras. De är handtryckta 50-tals gardiner med frukter och lite annat på med det passande namnet "Cuba" tryckt i kanten. Jag vet inte vilken formgivare det är men de är väldigt fina vilket som. Det är allt bra trevligt med fina gardiner att dra ifrån när man vill blicka ut på solen och skogen utanför. Nu är det inte riktigt såhär vintrigt fint idag, för snön försvann i ett slaskregn.  Men då är det ju bara att ha gardinerna fördragna så har man fin "utsikt" iallafall....
 

 

I just put this new old curtin up. I had it stashed in the linencloset because I didn't want it to fade or get tarnished in some other way. Then I realised that beatutiful things are ment to be used. Now I look at it the first thing when I awake since I hang it in the bedroom. It's a 50s handprint named "Cuba" and it's filled fruits and leaves in the print. I don't know who designed it but I love it just the same and it really ties the room togehter....


Läselista...

För ett tag sedan fick en förfrågan om fler boktips i 40-tals miljö. Jag har ju  läst flertal under årens lopp eftersom det länge varit ett favorittema men eftersom det är lite sämre ställt med minnet tog det ett tag innan jag kunde komma på tillräckligt många titlar för att göra en lista. Nu har jag dock tänkt färdigt så här kommer ett textdigert inlägg med massa boktips lagom till julhelgen, det är bara att gå iväg till biblioteket och låna. Marsh iväg!

"Tjuvarnas natt" av David Benioff. - En riktigt bra bok som jag läste för två år sedan och som fortfarande inte riktigt släppt taget om mig, en riktigt hemsk och spännande bok som kanske inte innehåller så mycket kärlek i vanlig bemärkelse men stor del vänskap och gemenskap. Väldigt läsvard bok som jag rekommenderar å det starkaste.


”Bleeding Heart Square” av Andrew Taylor- Detta är en långsamt och suggestivt berättad historia som verkligen ger anglofiler (som jag) något att grotta ned sig i. En riktigt mysig, regnig spänningsroman. Den utspelar sig visserligen på 30-talet men tyckte den platsade ändå eftersom kriget, trots att det inte startat än, var väldigt närvarande i hur samhället gestaltades med de fascistiska strömmningarna och så vidare...

”Nattvakten” av Sarah Waters -En spännande bok som utspelar sig i London under Blitzen och lite innan och efter ur flera olika personers synvinkel vilkas historier allteftersom smälts samman mer och mer. Har lite rolig tidslinje då historien berättas åt fel håll, det vill säga i motsatt kronologisk ordning.

 

Jag har en liten hatkärlek till ”Den blå cykeln”-serien av Regine Deforges. Jag både gillar och inte gillar den, men den är väldigt mycket fransk-motståndsrörelse och 40-tal i sin stil. Jag tror det var hjältinnan jag var lite anti mot, kanske för att hon var så barnslig och inbilsk till en början. Men det är ju å andra sidan en rätt mänsklig sida som man kanske borde ha överseende mot, dessutom så skärper hon till sig mot slutet av serien.

 

”Charlotte Gray” av Sebastinan Faulks- En bok jag läste för många många år sedan och gillade då iallafall, jag har inte läst om den så jag kan inte säga hur jag skulle tycka om den idag. Men jag kommer ihåg att jag då tyckte att det var en väldigt spännande berättelse om franska motståndsrörelsen och som vanligt var boken mycket bättre än filmen…Sebastian Faulks har även skrivit en bok som heter "Fågelsång" som jag gillade väldigt mycket då jag läste den (också rätt många år sedan) fast den utspelar sig under tiden för första världskriget istället. (Vilket jag var besatt av långt innan 40-talet och andra världskriget-fascinationen satte in.)

 

Om man vill ha en annan typ av litteratur så har ju den gamle deckarräven Ken Follet skrivit en del riktigt spännande andra världskriget-böcker. Klassikern ”Nålens öga” är riktigt spännande och ”Svarta Fåglar” är även den en nagelbitare. Man får dock se upp lite för de stereotypa manliga och kvinnliga karaktärerna. Ken Follet gillar allt karlakarlar och lättfotade kvinnor.Bortser man från det har man några riktigt spännande spionthrillers att se fram emot.

 

"Brudskeppet" av Jojo Moyes - En kanske en lite töntig titel med handlingen var ändå spännande och underhållande. Den handlar om fyra kvinnor av de många, många australiensiskor som gifte sig med engelska män i armén under kriget och som efter krigslutet åkte över atlanten för att ansluta sig till sina män. Den utspelar sig på båten över atlanten med tillbaka blickar från de olika fyra kvinnornas liv.

 

"Vinterdöd" av Rennie Airth är en klassisk deckahistoria som utspelar sig under mitten av 40-talet i England. Det är de vanliga elementen med i historien, en riktigt elak mördare som går lös, bomber som faller över dimmiga london och så gemytlig engelsk landsbygg samt ett såklart väldigt spännande slut. Egentligen är detta den tredje delen om kommisarie John Madden och jag rekommenderar att man läser de två föregående böcker först. Den första "Mörkrets flod" utspelar sig precis efter första världskrigets slut och den är nog min favorit i serien även om de andra två var bra de med.


Just nu håller jag på att läsa en bok av Judith Lennox "Nattens hjärta" som jag kommit en tredjedel i, kriget har precis utbrutit och jag är väldigt nyfiken på hur de olika karaktärernas historier kommer utkristalisera sig. Hitills har den varit väldigt spännande och det är väl bara att hoppas på att den fortsätter på samma sätt.


I got a request for some readingtips for books taking place during the 40s, it took a while but I finally remembered enough titles to make a list. I sure got a soft spot for WW2 stories and through the years there have been many, these are a few of them that are worth the reading. I don't bother with translating the titles, feeling a bit lazy today.

I min bokhylla...

Jag gillar att ställa upp favoritsakerna så jag kan se dem. Detta kanske ibland leder till lite plottrighet men det struntar jag i. Jag har tidigare försökt att inte vara så fäst vid prylar och "döda" ting, eftersom jag i en perfekt värld skulle önska att jag mer materialistiskt obunden. Men det går inte för jag älskar verkligen en del av dem. Istället får jag trösta mig med att de grejer jag älskar nästan aldrig var dyra, nästan alltid är gamla och i många fall är det sånt jag ärvt eller fått (och okej då, ibland köpt på ebay, etsy eller loppis).


Det här är en av mina favoritsamlingar, smycken, hårgrejer och lite annat smått och gott och så en bild på morfar när han var ung. Klockan fick jag av mamma i födelsedagspresent för några år sedan, den var min gammelmormors och den är nästan för fin för att användas så jag brukar mest ha den som tittklocka i hyllan. För att inte slita på den.

 

 

I den prickiga burken förvarar jag mina bakelitarmband och framför den står favoritparfymen som nästan är slut, Blush från Marc Jacobs med sin berusande doft av jasmin. Den lilla flickan på fotot är min syster när hon var liten....

 

 

In a shelf in the bookcase I keep some of my favoritethings. My jewelry, bakelitebangles and hairflowers. The old watch used to be my greatgrandmothers and it's a little to delicate to use, so therefor I keep it on display instead. The old photo is of my grandfather when he was young, the newer one is of my sister when she was a child....


På väggen i sovrummet....

Förra helgen satte vi äntligen upp alla bilder som jag tänkt skulle pryda väggen i sovrummet. Det blev verkligen ett lyft och så kan jag ju gå och titta på kära personer närhelst jag känner för det. Det känns det lite som att man fyller sitt hem med själ och minnen genom att sätta upp gamla fotografier. Man är ju ändå en del av dem och de är en del av mig. Dessutom har jag en svaghet för foton i gamla ramar, det är så fint.

 

 

Jag blandar äldre foton med lite modernare. Som när vi gifte oss maken och jag. Eller när han var bara en liten fyraårig grabb under slutet av 70-talet. Sen har vi förståss favoriten i hörnet, makens morfar som stilig yngling under sent 30-tal. Han är otroligt lik maken, eller kanske borde man säga att maken är otroligt lik morfar.

 

 


Finally I took the time to make that photowall that I've been thinking about. With old photos of my family and my husbands mixed with some newer ones from our wedding and of course the one with my husband as a little lad of four. My favorite one is the one of my husbands grandfather in the corner as an young man in the late 30s, he looks just like my husband. Or should I say, my husband looks just like him....


Julfynd!

I går gjorde jag några finfina fynd på stans second hand. Jag gick dit för att leta klappar och kom hem med mest till mig själv. Jag är mäkta glad i den här klockan jag hittade och nästan inte köpte. Som tur var kom jag på bättre tankar för oj jag hade ångrat mig om den inte hade följt med mig hem.


Jag har ju dessutom länge tänkt på att vårt hem skulle behöva en köksklocka. Den här är gjord av porslin i Tyskland och är av märket "Kienzle" och jag undrar just från när den härstammar, jag skulle nog gissa på 50-tal. Hursomhelst är den otroligt fin och pryder just nu köksbordet eftersom jag inte bestämt vart jag ska sätta upp den. Det bästa är att den håller tiden otroligt bra, för när det gäller "dra upp klockor" kan man ju faktiskt aldrig veta.


 

 

Som om klockan inte vore nog hittade jag en jättesöt kakform i porslin som dessutom matchar den nya köksklockan. Det är nästan för bra för att vara sant. Länge har jag tänkt att jag skulle vilja ha en liten fin kakform och vips så fanns det. Det är nästan så jag undrar om klockan och kakformen kommer från samma underbara ställe. För kakformen var av en sådan sort att man kan hänga upp den på väggen som dekoration och jag kan riktigt se dem hänga tillsammans alldeles oranga och fina båda två....

 

 
Yesterday I went to the local thrift shop and found an amazing clock made in porslin. First I didn't think to buy it but I changed my mind and glad am I for that. Because isn't it pretty? Made in germany and keeps the time perfect, one never knows with those "wind-up-clocks". To make matters even better I also found a cake tin. Made out of porslin, small and sweet. A very good match to my new kitchen clock....


Att reparera en olycka..

Igår skedde en olycka i en stund av oförsiktighet och jag bröt en nagel på tok för långt ned för att det skulle vara skönt att ta av hela. Det låter ju flamsigt att "ojja" sig över men det är ju faktiskt rätt träligt, speciellt om man lyckats få alla naglar hyfsat snygga och gärna hade behållt dem så till jul. Jag har till råga på det dessutom ett väldigt kärleksfullt förhållande till mina naglar när de är fina, eftersom jag som barn var nagelbitare och ständigt gick och drömde om hur fina och rödlackade jag egentligen ville ha dem. Nu biter jag inte på naglarna sedan länge men jag kommer ändå ihåg hur jag längtade som barn och som tur är har jag vett att uppskatta att jag kan få dem så som jag alltid drömt om. Om man nu inte går och bryter av dem. För det är ju lite trist att ha en superkort och resten långa, nej då skulle allt alla få stryka på foten.

Så vad gör man då om man är uppvuxen med MacGuyver som hjälte och dessutom är för snål för att köpa nagel-lagningskit på parfymeriaffären.. Jo, man gör ett eget räddning, ett sant hursmorsknep skulle man kunna säga. För de lite mer glamorösa husmödrar som tycker om rödlackade naglar och som gärna skyr diskbaljan. (För jag tror inte min lagning är helt vattentät.)

1. Slakta en tepåse 2. Klipp ut en bit av tepåse-höljet i lagom nagelstor bit. 3. Limma fast den med ett hyfsat starkt nagellack. (man kunde ju kanske ta nagellim, sånt till lösnaglar. Men jag använder ju inte sånt och hade således inte något hemma) 4. Lacka i tunt lager ovanpå lagningen. 5. Polera ytan med poleringsfil. 6. Lacka som vanligt. Jag tog ett lager baslack och två lager vanligt lack. 

Vips så har man en lagning som kanske håller en liten stund i allafall. Om inte annat så hade jag kul under tiden som jag lekte kvinnlig MacGuyver och det är ju inte fy skam det heller! Jag tror han hade varit stolt över min räddningsaktion. Man tager vad man haver och allt det där...

Kan ni se vilken som är trasig?? Jag kan ju ge en ledtråd att jag först tänkte fota bara det fingret men insåg sen att det hade varit ofint att enbart hålla upp just det.....
Yesterday I broke a nail rather painfully.. I got a bit grumpy because I thought I would have to trim it down to obcsenly short. But in a stroke of genious I decided to mend it with what I had at home, hopefully it will be enough for it to keep until it has grown a bit for me to chop it. I used the outerlining of a teabag, clipped it to nailsize and glued it on with nailpolish. Then I painted two layers nailpolish on top of that and buffed it with a polishingfile. Then I painted as usuall with basecoat and two layers of my normal red. It turned out surprisingly good. Now it's just to wait and se how long it lasts...Either way it was quite a fun experiment and now I feel totaly like the female
MacGuyver that i always thought I was.

Spetsar för hela slanten...

Igår fick jag en ny besatthet och det slutade med att en stor del av kvällen spenderades framför datorn. Vad var det nu då som fick mig så begeistrad? Joo, spetsar. Jag insåg att jag inte hade tillräckligt mycket spetsdetaljer i min garderob och det går ju inte an.


Den här lilla godbiten klickades hem från Etsy. Handgjord från ungefärligt 40-tal var den precis det jag letade efter och jag ser framför mig hur den kommer pryda flera blusar och klänningar som ännu inte är sydda. Det är något speciellt med spetsdetaljer. Det är dessutom ett smart sätt att variera sina kläder smidigt och enkelt. Har man en klänning utan krage och istället använder löskragar har man ju många olika klänningar i en.


För att lida bot på spetssuget som satte in och i väntan på att posten från andra sidan Atlanten behagar komma drog jag fram min gamla knyppeldyna. Jag är fortfarande totalnovis men en udd och stad-spetskant kan ju faktiskt bli riktigt tjusigt med.


Men det är ju inte bara genom att knyppla som man kan göra sin egen spets. Den jag köpte på ebay var en så kallad "tatted lace" det vill säga "frivoliteter" som man gör genom att slå knutar på tunn bomullstråd med hjälp av fingerfärdighet och en liten skyttel. Det är inget jag är bekant med men givetvis måste jag ändra det. För det låter väldigt roligt, och bara tanken att bli oberoende på spetsfronen är ju verkligen eggande. Jag måste skaffa mig en bok om frivoliteter och en skyttel, nu med en gång.... Här ska det bli spetsar minsann...

I got addicted to lace the other night after I realised I didn't have any in my warderobe. So after hours of looking at different lacecollars I clicked home this one from Etsy. A lace collar can really spice up the most simple dress. And by making a collarfree dress or blous and wearing the collar loose one really can change the look of the garment easy and economical.


Black Swan....

Jag nämnde ju för ett tag sedan att jag lyckades komma ihåg att skaffa biljetter till Svansjön innan de tog slut... Då jag skrev inlägget kom jag att tänka på filmen "Black swan" som när jag såg den verkligen föll mig på läppen då jag både gillar ballet, Natalie Portman samt har en förkärlek för lite ruggiga filmer. Har man inte sett den är det bara att gå och hyra för här har vi enligt mig en av årets bästa filmer. Är man en fan av Svansjön är det ett måste nästan och Natalie Portman gör ett väldigt övertygande jobb som den neurotiska ballerinan som inte riktigt klarar av den hårda mentala pressen att vara bäst och verkligheten blandas snabbt ihop med fantasi på det mest obehagliga och suggestiva sätt... Nu kommer ju inte Svansjön som vi ska se på vara riktigt lika mörk, eftersom det är den snälla versionen, men jag vet att jag kommer tänka lite på Natalie Portmans svan då vi går till operan senare i vår... Läskigt och härligt på samma gång. Jag ser verkligen fram emot det!


 

Some time ago I mentioned that I got some tickets for Swanlake later in the spring. I really look forward to it and on the topic of swans I wanted to mention the movie Black swan starring the ever so lovely Natalie Portman. I really loved this movie, not only because of the ballet-thing but the darkness and the suggestive mood that it told. A real thriller with good music and beautiful dancing. One of this years better films I would say....


RSS 2.0