Puderrosa strumpebandshållare....

I helgen sydde jag något som jag länge velat sy men skjutit upp av någon anledning. Strumpebandshållare!

Det var rätt enkelt och resultatet slående! Så till denna syjunte-tisdag vill jag visa upp denna dröm i puderrosa som var jätterolig att sy och som jag rekommenderar alla sköna retro-pinglor att prova.

Så här gjorde jag:


Först ritade jag av en strumpebandshållare jag hade för att få ett bra grundmönster. Jag valde den jag har från What Katie Did eftersom jag tycker den sitter bra och är lagom stor. Gillar verkligen inte de där tunna strumpebandshållarna som finns som ska sitta på höften, utan föredrar rejäla doningar som går ända upp till midjan.





Sedan klippte jag till delarna, en mittdel, två siddelar och två bakdelar. Till mitt och bakdelen använde jag mig av två lager tvåvägs-stretch för att få lite svikt. Till sidpartierna använde jag mig av ett lager tunn vit bomull och ett lager puderrosa bomull med en fin fiskbensmönstring i väven. Eftersom jag sydde den med två lager tyg runtom så nålade jag nästan i överflöd för att undvika att tygbitarna hamnade snett på varandra.





Efter jag sytt ihop delarna vek jag ned kanten på baksidan och sydde fast ett bomullsband ovanpå istället för att sicksacka för att det skulle se prydligt ut från insidan.



Jag sydde fast bomullsbandet från framsidan för att sömmen skulle se snyggast ut, stickningarna gjorde även att strumpebandshållaren fick lite extra stadga.




När det var färdigt vek jag först ned kanten upptill och sydde fast en resår med trestegssicksack. Sedan gjorde jag likadant med nederkanten där det var lite extra viktigt att vara nogrann eftersom det var mer "svängar" att ta hänsyn till.




När det var gjort sydde jag fast hak och hysk-banden på baksidan. Det var lite pilligt, speciellt på hakbandet där sömmen ville bli lite ojämn. Nästa gång ska jag se om jag inte kan vänsterställa nålen så ska det nog gå lite smidigare. Som en extra piff satte jag fast ett namnband. Har nämligen skaffat mig små vävda tyglappar med mitt eget märkesnamn så kläderna jag syr ser lite proffsigare ut, det är roligt dels för min egen del för att det ser så fint ut och bra ifall jag någon gång skulle sälja ett plagg.




Sen sydde jag fast resårbanden och "längd-justerings-spännena" och klipsen man sätter fast strumporna i. Slutligen för att dölja sömmen jag sydde fast resårbanden med satte jag på små söta satängrosetter.




Slutresultatet: Över förväntan!

Jag ska aldrig mer köpa strumpebandshållare, inte när det går så snabbt och enkelt att sy egen. Så blir den ju precis som man vill ha det också...Tyvärr tog mina "längd-justerings-spännen" slut så det måste jag köpa fler innan jag kan sy fast de sista två banden. De köper jag härifrån, där finns allt möjligt roligt man kan behöva för att sy underkläder och liknande.

Nu känns det ju lite som att jag måste ge mig på att sy en bh som matchar. Men det projektet får vänta lite. Nu när våren är här får man ju fylla på garderoben med kjolar och klänningar istället....


I have finaly made my own suspender belt. It was quite easy and a lot of fun. I made a pattern inspired by my favorite suspender belt, one from What katie did. Then I just sewed the pieces togehter, for the front and backpieces i used a two-ways-strech-lace and the sidepieces i used two layers of a fine cotton. Instead of "zigzagin" the seams I sewed on cottonribbons, the stichings giving the suspender belt extra stability. Then I just hemmed the suspenderbelt with a lingere elastic using threestep-zigzag to fasten it. After that I sewed on the hook and eye-fastening at the back and then the adjustable straps. I sewed on satinbows to hide the stichings that I sewed on the straps with. Both sweetlooking and effektive. I'm very happy with the result and never again will I buy a suspender belt, not when it's both so fun and easy to make yourself.


Kommentarer
Postat av: Ninni

Du är ju helt sanslöst duktig! Fantastiskt!

2010-05-11 @ 21:21:15
URL: http://colourbyninni.blogspot.com
Postat av: Olivia

Åh, tackar... jisses vilken komplimang...jag är väldigt nöjd med att den blev så bra på första försöket. :)

2010-05-11 @ 21:54:20
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Maja

Återigen ett superfint inlägg från dig. Det är så roligt att man får följa med steg för steg när du syr. Tycker att strumpebandshållaren blev hur fin som helst! Ser verkligen proffsig ut!



Får man fråga varifrån du beställt de små "namnlapparna"? Har faktskt funderat på att göra nåt liknande själv. Ser så sött och proffsigt ut att märka det man syr eller stickar;-)



En annan fråga? Var kan man få tag på resårspets, typ den du använde till toppen du sydde häromdagen?



Hälsningar från Maja

2010-05-12 @ 10:22:28
URL: http://[email protected]
Postat av: Olivia

Maja

Tack! det är lite extra kul att sy faktiskt när man tar kort och dokumenterar allteftersom...det är bra för en själv med för då tänker man till lite innan man gör...så man inte slarvar. så känns det ju som man har lite mer press på sig nu att få färdigt nått till tisdagarna, så det har ju gjort att man tar tag i saker. :)



namnnlapparna beställde jag från namnband.se jättepraktiskt och gick snabbt. fanns mycket att välja på till en bra peng.



resårspetsen jag använde hade jag fått av mamma som hon haft i en låda i evigheter. vet faktiskt inte riktigt vart man får tag på, men en riktigt välsorterad sybehörsbutik borde ju ha?? Den var ju i bomull också, det tycker jag är skönare än när de är i syntet.....vet inte om t.ex knappcarlsson i gbg har t.ex. de har ju det mesta men jag tror inte de säljer över nätet tyvärr.



http://home.swipnet.se/~w-92352/start.html



men gå in där om du någonsin är i gbg, jättemysig affär med allt möjligt kul...



jag ska hålla utkik på nätet och i vanliga affärer för jag vill också ha mer sånt och om jag hittar hojtar jag till!!! Den jag fick av mor var bara en liten snutt så det räckte till den där toppen och kanske en halsringning till..



Ha det bra/ Olivia

2010-05-12 @ 10:44:14
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Kitten

Alltså wow! Jag är så imponerad...! Ser så proffsigt ut. Kanske jag borde hålla utkik efter sånadär band och grejor och försöka mig på en egen i svart nån gång? Inspirerande! :)

2010-05-12 @ 20:33:43
URL: http://www.kitteninlove.blogspot.com
Postat av: Olivia

Kitten

tack! ja, det var mycket lättare att göra snyggt än vad jag först trodde....är väldigt nöjd..ska göra flera det är ett som är säkert! :) ska nog göra en svart/vit med röda detaljer nästa gång.... det är ju så fint med fint under.

2010-05-12 @ 21:54:18
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Pehpsii

ÅH! Att jag aldrig tänkt på att sy egna! Jag har till och med en overlock-maskin. Brukar sy kläder, men hade aldrig tänkt på strumpebandshållare!

2011-09-10 @ 20:38:33
URL: http://pehpsii.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0