Den godaste efterätten....

I går åt vi en spektakulärt god middag, lite fredagslyx sådär. Förrätten bestod av en enkel räk och kräftcocktail med avocadotärningar, mycket gott. Huvudrätt var en grillad saftig Hamiltonkyckling med gräddsås, kokt sparris och grönsallad, ännu godare. Så efterätten, mjukt som ett moln och godare än godast, ris á la malta med jordgubbsås.

Ris á la malta är inte något som bara kan ätas vid jul. Det är en så god och enkel efterätt att den förtjänas att ätas oftare än så. Det är bara att koka lite risgrynsgröt, när den sedan är kall blandar man den med vispad grädde, lite florsocker och lite vaniljsocker. Den traditionella julmaltan serveras ju med apelsin, men jag föredrar den nog med jordgubbar. Som här, då jag bara tog upp en liter frysta jordgubbar från i sommras som jag lät koka med lite socker. Enkelt och rackarns gott, serverad i fina kristallglas blir den enkla rätten riktigt lyxig....




Vad man hittar....

Jag har fått ta en liten paus i både stickning, sömnad och datorhantering nu ett tag, eller iallafall har jag fått skära ned. På grund av dels en hel del annat som pockar på uppmärksamheten men främst för att jag har ont i en handled. Sånt skall man akta sig för så det inte blir beständigt och jag vill inte överanstränga den i onödan. Givetvis blir man därför extra sugen på att sy färdigt den där blusen jag höll på med eller hitta på nya grejer att göra. Hjärnan är sprickfylld av idéer ungefär som att den blev extra exalterad av vetskapen att det utförandet får vänta. Så jag går med varma muddar på mina stackars handleder och bidar min tid, under tiden kan man försiktigt kolla igenom inspirationsmappen jag har på datorn och planera....


Lite spretigt kanske men ändå någon sorts sammanhang, blusar med veck, rosetter och olikfärgade kragar som utsmyckning. Kjolar i enkla släta linjer och kanske med några veck för ökad vidd...Det är sådana tankar som ryms i min huvud just nu..... Jag kommer inte riktigt ihåg vartifrån jag fått dessa bilder med de är några av mina favoriter. Det är så snyggt att använda randningen i tyget för att få grafiska effekter som på  första bilden för att inte tala om de snyggt sydda vecken på den blå blusen. Mellanbilden med de fina kragarna med matchande ärmar. Åh, så snyggt... Sen har vi ju den nedersta där Ava Gardner svingar sin golfklubba i en enkel men snygg ensemble som kanske inte går in så mycket på små detaljer utan visar en helhet som är riktigt fin och dessutom har hon ju på sig saddle shoes. Tjusigt värre!  Som en amerikansk kvinna sa till mig i helgen då jag var på garnmässa och hon noterade mina nya skor. "-No closet is complete without a pair of saddles....."


 

 



There's no crying in baseball!

En av mina absoluta favoritfilmer är "Tjejligan" från 1992 med bland andra Geena Davis och Tom Hanks i huvudrollerna. Inte bara en film som utspelar sig under 1940-talet med massor av schysst inspirerande mode utan även en baseballfilm. Jag gillar baseballfilmer och speciellt den här och framförallt Tom Hanks som är i sitt esse som den nedsupne coachen som får ta hand om tjejlaget Rockford peaches. Ingen är lika roligt odräglig och vulgär som han.

Filmen har en liten anknytning till verkligheten, eftersom det verkligen fanns en tjejliga som spelade baseball när amerika gick med i kriget så männen var borta. Det är extra roligt att tänka på när man på filmen, även om karaktärerna är rent fiktionella.

På tal om 40-tals modet så lyckades jag se inte mindre än tre par saddles shoes, ja man tittar ju lite extra efter dem nu som ny innehavare av sådana skor. Förutom det så är det en hel del fina klänningar, hattar, kjolar och kavajer med också...Massor med inspiration med andra ord och det känns lite som att dygnets timmar är för få för att hinna sy allt man får inspirationen till, men det är ju egentligen bara att samla det i hjärnbalken och ta fram det till en annan dag.

 

Här är ett foto på de riktiga Rockford Peaches, med sina söta små kepsar och klänningsuniformer (som måste varit rätt obekväma att spela i..)


 

Här är ett foto från filmen....De är rätt lika eller hur?

 

I just love baseballmovies and one of my favorites is " A leage of their own" from 1992. Not just a great sportsfilm but also lots of wonderful forties fashion inspiration....


Små pryttlar....

En sak som är rolig med sömnadsintresset är alla fina små attiraljer. Tillbehören som är så fina att man knappt vill använda dem utan ha dem bara som prydnad. Jag fick lite småpryttlar av mor igår. Fina knappar och lite annat smått och gått.....

 

 

Knapparna är som små karameller på den lilla assietten med guldkant. Man kan inte annat än att bli glad av sånt.....


 

Synålarna är de minsta jag någonsin sett. Det är knappt man vet hur man skall hålla dem. Men när man väl klurat ut det kan man få till väldigt fina små stygn med hjälp av dessa minimala nålar.....



 

Kartorna som tryckknapparna satt på förr är så mycket finare. Turkost med guldkant, fina fisken.  Stänget skall jag använda till att sy ett glasögonfordral av någon gång i framtiden eller kanske en liten, liten portmonä.......




I got som lovely sewingthings from my mother the other day. Old buttons that look like candy, the smallest needles i've ever seen and some vintage push-buttons....

Hålla tummarna!

Heyday-bloggen finns det just nu en otrolig giveaway. Jösses vad roligt det vore att vinna den fantastiska Fleur-klänningen med rosor på. Det är verkligen något att hålla tummarna för. Tävlingen håller på till och med den 29 så det finns fortfarande tid kvar att vara med. Tjosan!





At the Heydey-blog there is a very nice giveaway and the prize is a Fleur-dress. I'm crossing my fingers and hoping, because it sure would be nice to long for spring with that primepiece hanging in the closet.

These shoes are made for walking!

Nu är de här, äntligen! Mina saddles från Muffys, som jag har gått och väntat och undrat. Kommer de vara rätt storlek, hur snygga kommer de vara, kommer de vara sköna på fötterna? Men nu är de här och jag testkörde dem på en promenad med hunden då jag mest gick och stirrade ned på fötterna. Turligt nog var det ingen trafik på vägen. Lämpligt för skoprovning med andra ord. Svaren på mina frågor var positiva allihop. Hurra!


De passade som handsken. De var väldigt stiliga. De var sköna.







 

 

 

Today I got my saddle shoes from America. I love them.


Nytt för håret!

Ja, det där med jakten på det bästa schampot kan man ju skriva en avhandling om. Nu har jag precis fått hem en ny laddning i brevlådan. Det förra jag köpte från Crabtree & Evelyn gav kliande hårbotten så det var bara att diskvalificera. Nu är det istället Dermanord som ligger inne på testning, men det har jag faktiskt använt förut. Jag kommer inte ihåg varför jag slutade med det, kan ha varit ren tristess som gjorde att jag sökte mig till nya märken.

Än så länge är jag faktiskt riktigt nöjd. Ingen kliande hårbotten, glansigt hår och balsamet gjorde håret lätt att reda ur efter tvätt. Ett bra och milt bas-schampo skulle jag vilja säga, "no funny stuff". Precis som jag ville ha det.

Som om inte det vore nog fick jag dessutom med ett litet prov på handkräm med i paketet. Jag är en sucker för prover och den här var en riktig goding, lite knepig doft men riktigt bra speciellt för nagelbanden.


 

Schampot beställde jag härifrån.


Mors goda omelett...

Mor bjöd på en god omelett häromkvällen. En enkel liten kvällsupé som smakade mycket gott och lagom lyxigt. Ugnsomelett är enkelt att göra och med en stuvning ovanpå kan det bli en rätt festlig rätt med härlig retrokänsla speciellt med den konserverade krabban som var väldigt inne på 50-talet (tydligen var den mycket godare än vad den är nu, men det kan man ju inte göra något åt..)

Omelett
4 ägg
3 dl kokt mjölk el. grädde
smör
salt

Vispa äggen lätt med saltet och häll över den kokta mjölken under så lite vispning så möjlig. Smörj en form med rikligt med smör och slå äggblandningen i formen. Grädda omeletten i 15-20 minuter i mellan 225-250° C. För att omeletten skall lyckas bör äggen vispas så litet så möjligt och tas ut ur ugnen precis när den stannat.

Skaldjurstuvning
Smör
vetemjöl
mjölk
krabba (konserverad)
räkor (i lake)
kräftor (i lake)

Smält en rejäl klick smör i en gryta, rör ned några matskedar mjöl och vispa sedan ned några dl mjölk.Stuvningen skall vara rätt tjock. Smaka av den med salt, peppar och lite av spadet från räkorna. När omeletten är färdig vänds krabba och räkor ned i stuvningen. De skall bara värmas lite i stuvningen, absolut inte kokas. Garnera med kräftskärtar och persilja (dill hade ju varit gott, men det hade vi ingen hemma så det fick gå bra med persilja).

Serveras med en lätt sallad och gärna lite nybakt bröd. Vi drack dessutom ett mousserande vitt vin till som mamma hade över från en vernissage för några veckor sedan. Det finns inget bättre än att slänga ihop lite "rester" till en lyxig och spännande supé på en vanlig onsdagskväll.



På med lite färg bara....

Det är kul att laborera med färg..... I förmiddags satte jag färg på lite fint vitt ekologiskt garn av merceriserad bomull.

Så här gör man när man målar på garn.....

1. Blanda färgpigment med stamlösning

Jag ville ha en mättad färg så jag vägde upp 4 gram färg till ungefär en deciliter stamlösning. Vill man ha det ljusare är det bara att späda med mer stamlösning. (Stamlösning är en vätska med kemikalier som gör att färgpigmentet fastnar på fibern, det finns olika stamlösning beroende på vilken form av fixering man skall använda. Jag använde mig av stamlösning för ångfixering.)

 

2) Sedan lade jag ut garnet på tryckbordet. Har man inget tryckbord så är det bara att spänna en vaxduk eller liknande över sitt köksbord. Det är smart om man använder plasthandskar och förkläde också, för färgen har en tendens att sätta sig lite varstans. Droppa färglösningen över garnet, om man fuktar garnet innan så går färgen lättare in i fibern. Jag ville inte det utan var ute efter en lite mer marmorerad "look" så jag arbetade direkt på det torra garnet.

 

 

 

3) Efter jag droppat på färgen klappar jag in den lite sen låter jag det torka. När det är torrt rullar jag in härvorna styckvis i en bit lakansväv. Garnet fixeras sedan genom att ångas i en saftmaja i 20 minuter, lakansväven gör att färgen inte smetar ut sig. Har man ingen saftmaja går det lika bra att göra en korg av hönsnät som man sätter i en stor kastrull med lite vatten i på botten. Det är viktigt att det inte kommer droppar med vatten på garnet när det fixeras så därför kan det vara bra att lägga en extra liten handuk under och ovanpå de lakansinsvepta härvorna.

 

 

4) När garnet är färdigfixerat tar man upp det och låter det svalna. Sedan sköljer man det i ett kallt vattenbad med ättika. Syran i ättikan gör att färgningen avbryts. Efter ättiksbadet sköljer man några fler gånger tills vattnet är helt klart sedan är det bara att hänga på tork

 

 

Såhär blir det när det är färdigt. Ja, nu är ju det här en annan färg men om man bortser från det så blir det ungefär såhär det blåvita garnet kommer att bli. Den här röda gjorde jag i förra veckan, jag tänkte att jag ska försöka mig på att sticka en nätt liten bomullsjumper. För att träna upp mina stickningsfingrar som är rätt ringrostiga har jag gjort en provlapp med olika sticktekniker. Då ser man dessutom bättre hur färgen blir i stickat format. Längst ned är det vanlig rätstickning, sen kommer ett parti med slätstickning följt av en 2/2 ribbstickning och en liten snutt mossstickning. Jag tycker nog att slätstickningen blev allra finast, det glansiga bomullsgarnet kommer verkligen till sin rätt och det röda ser inte tokigt ut heller.....

 



Vett och etikett....

Något som jag alltid ansett viktigt är vett och etikett men idag känns nästan vikten av gott uppförande bortglömt av en stor del av männskligheten. Men det kan man ju råda bot på. Till exempel tänkte jag komma med lite etikettråd här framöver....

Av min kära mor fick jag nämligen de här böckerna, från Husmoderns bibliotek, Etikett och god ton:praktisk handbok i sättet att uppföra sig. Den är utgiven 1932 och innehåller många pikanta råd i hur man blir en fin och belevad människa.

I inledningen står det just varför man skall iaktta etikettsreglerna. Jo, för att man genom etikett får ett mer friktionsfritt liv med vår nästa. Men även om reglerna givetvis är bra att följa skall man alltid hålla sig naturlig.

Efter inledningen kommer en uppställning om hur man skall bete sig i belevat sällskap och exempel på hur man inte skall göra. Det är en rolig läsning, med många fina bilder som jag tänkte lägga ut framöver. Många av råden är gamla godingar.... Som till exempel

1) Det är orätt att peka.
2) Det är fel att viska i sällskap. 
3) Man skall hjälpa damer och äldre herrar på med ytterplagget.

Men även några för mig okända råd som....

4) Man inte skall titta i var spegel på sin väg. (Det får jag nog jag jobba på lite....)


 


Höstros...

Nu är hösten verkligen här, med kalla nätter, klar luft och röda löv. Trots det väljer mors rosbuske att blomma en gång till. Som en vacker repris, rosa rosenknoppar i en natur som annars håller på att gå i ide.



Trenchcoat...

Jag har en ny trenchcoat, fast gammal. Jag fick den egentligen för jättelängesedan. Ett arv från mormor och jag tror hon köpte den någon gång 40-talet eller 50-talet. När jag fick den kändes det inte riktigt som jag passade i den, jag kanske var förr ung för att bära upp en trenchcoat. Jag glömde bort den och i flera år har den hängt magasinerad. I förra veckan kom jag och tänka på den och tog fram den igen. Glädjande nog passade den mycket bättre än förra gången. Trenchcoat är det perfekta höstplagget, dessutom har den ett löstagbart foder i ull så den funkar både i milt klimat och när det är lite kallare. Väldigt smidigt.




Eftersom den hade några år på nacken har jag fått renovera den lite. Egentligen var det bara knapphålen som behövdes ses över. Jag har sprättat bort stygnen på knapphålen som var helt utslitna och sytt nya knapphålsstyngn med knapphålssilke. Nu när det är färdigt skall jag lägga den i ett ljummet vattenbad med lite "ylle och sidentvätt" och tvätta den lite försiktigt. Snart är den ren fräsch och redo att användas, härligt.




Got myself a new trenchcoat, allthough it's rather old. It was my granmothers and I got it several years ago. But I didn't really like it then, maybe I was to young to wear it. I totally forgotten about it untill a week ago. I took it out from storage and now I love it. I had to renovate the buttonholes and i'm going to gently wash it before I use it, then I will be ready for autumn.

RSS 2.0