On the road!

Nu är det dags att sätta sig i bilen och dra iväg längs E20 igen. Vi ska till hufvudstaden över helgen för att fira valborg med vänner och sedan hjälpa en liten gammal morfar att flytta. Det är urbota långt till Stockholm men vi är ju vana. Någon som aldrig verkar vänja sig dock är jycken, någon mer fordonsintolerant får man leta efter. Hon verkligen hatar bilen men eftersom hon vill vara med oss (som trogna hundar alltid vill) så följer hon ju lydigt med. Det går faktiskt inte att betvinga 65 kilo så lätt iallafall inte vad gällande lyfta in dem i bilar....

När vi kör långt brukar vi alltid bränna några schssta blandskivor och nu när det börjar kännas somrigt är det bara att ösa på med härligt somriga låtar....Just idag tror jag att vi kommer höra rätt mycket av Phil Lynnot och Glenn Danzig sköna röster....(Ähum, som det faktiskt brukar bli i andra fall också när man ska åka någonstans, inte mycket för nya saker här inte ;) )



 

 

 



Cat!

 

Häromdagen såg jag och min man filmen Cat Ballou med en dundersöt Jane Fonda i huvudrollen. Den är en bra film och även om den är från -65 känns den ja, aktuell kanske är att ta i. Men det är en film som håller sig. Bra handling och massa humor. En film man ser när man är förkyld och ligger i sängen och äter glass.....Feelgood-rulle helt enkelt...

 

 

 

 

...och så märks det ju att jag gått totalt in i det här med att sy. För hela tiden jag ser filmen tänker jag på vad schyssta vecken på Jane Fondas blus är....Sådana måste jag prova att göra någon gång..För visst var de fina?!

 

Det är härligt att gå in totalt för saker sådär...Påminner om när maken och jag upptäckte Resident evil 4, då man spelade tills man hörde musiken från spelet när man skulle sova och fick en obeskrivlig lust att skjuta alla kråkor man såg när man var ute på hundpromenad. För man skulle ju få extra poäng då...

 

I just watched the old movie Cat Balou from -65 with Jane Fonda. A real feelgood-movie, good for when you are sick and in bed...It's clear though that I´m really in to this sewing-thing because all the while I watched the movie I couldn't stop thinking about the creases on miss Fondas blouse. I think I schould try that someday because it looks really nice.....


Ibland har man tur....

Dra mig baklänges på en liten vagn!!!

Jag har gått och vunnit.. En jättefin bok med 40-tals mönster från fina Gertie's giveaway. Jag trodde knappt det var sant när jag gick in på hennes sida förut idag och läste mitt namn..Lite extra häftigt att läsa det på utrikiska. Ja, inte för att det stavades annorlunda men ändå. Tänk att någon på andra sidan Atlanten helt plötsligt vet vem man är. Det är teknologi det.... Jag är glad! Jag är rackarns glad!



 

Ser verkligen fram emot att få denna goding i brevlådan och provsy någonting. Har faktiskt inte sytt något från ett färdigt mönster än. Så det är verkligen på tiden.

 

 

 

I'm so happy today because I won lovely Gerties giveaway. A book full of 40´s patterns. I could hardly believe it when i saw it on her blogg earlier today. I really look forward to make something from it. Have actually not made anything from a redy pattern so it's about time.


Stripes!

Här var det randigt, en randig stass till våren!

Äntligen färdig till denna syjunte-tisdag. Det är ännu en rynkad kjol men här med matchande blus i ett härligt bomullspoplin. Blusen är sydd i ett gammalt mönster som mamma gjorde då hon sydde min studentklädsel. Passar fortfarande även såhär tio år senare och är ett säkert kort, för det är bara att sy rakt av. Man behöver inte ändra någonting. Det är skönt när man vill bli färdig snabbt.


 

 

 

Husmorsskolan frågade lite om knapphål och jag tänkte visa hur jag gör när jag syr knapphål. Enklast för att få dem snygga när man syr i en blus tycker jag är att göra en liten fusklapp. Där man ritat ut hur långt det är från kanten till där knappen skall sitta. Jag brukar även rita ut avståndet som skall vara mellan knapparna. För att slippa ta fram måttbandet hela tiden. Det är viktigt att man sätter en knapp presis vid högsta bystpunkten för att det inte skall flika upp sig något så jag brukar utgå från den knappen sedan placera ut dem så det blir snyggt.

 

 

 

När jag syr i tunna tyger så föredrar jag att klippa upp knapphålet istället för att använda sprätt. Det kan ju vara lätt annars att sprätten slinter iväg lite väl långt och stora revor vill man ju inte ha i sin nysydda blus.

 

 

 

Det som dock gav mig lite huvudbry den här gången var kragen, för det var så längesedan jag gjorde en liggande krage så jag kom knappt ihåg hur man gjorde. Men efter några telefonsamtal till mor kom jag äntligen på det. Kan ju säga att det inte hjälpte att klockan var runt midnatt och jag kände mig allmänt "sy-hetsig" så till den grad att jag råkade sticka en knappnål under pekfingernageln, aj.





Men men, slutet gott allting gott till slut. Kragen blev bra, typ. Jag ska sy en liknande blus snart igen, så att jag inte glömmer av igen hur man gör... De guldiga knapparna med ankare kändes verkligen som pricken över i även om jag råkade sy i dem lite snett....Med det är ju bara att vrida lite på dem...


Today I finished this striped ensemle in a lovely thin cotton. Just a gathered skirt (like the grey one) and a blouse. The blouse I made from a pattern my mother made for me about ten years ago. Nice that it still fits.
The only thing that gave me a headache was the collar, because it had been a while since I last made one I totally forgot how to make it right and got myself in quite a sewing-frenzy (So much that I stuck a needle under my nail accidentally, ouch..). So, I called my mom. And after some explanation I got it and it worked out nice in the end. I really like the buttons to.....

Brillor!

Jag har köpt två nya par solbrillor och snart börjar det ju bli soligt nog för att visa sig ute i dem. För det är ju lätt att känna sig töntig i solbrillor om det är mulet ute....Som om man vill vara cool eller nått. Jag vet inte om jag ser cool ut i solglasögon eller ej, förmodligen inte. Någon som däremot är störtcool är Betty Davies. Cool, snygg och söt på samma gång....Den här bilden verkligen sjunger om sommar, sol och värme...Härligt!







Älskar repliken hon har i en film som jag glömt bort namnet på. Då karln frågar om han ska kyssa henne och hon svarar "Nej tack, jag har precis tvättat håret."

Vilken fin giveaway!

Den alltid så inspirerande sömmerskan Gertie har just nu en väldigt fin giveaway-tävling. Det man kan vinna är en bok med mönster från 1940-talet som verkar vara helt fantastisk. Den skulle jag verkligen vilja ha, så nu gäller det att hålla tummarna. Om jag inte vinner den så kan nog Amazon vänta sig en beställning någon gång i framtiden då plånboken är med på noterna. Åh, vilket bra boktips och det bästa var att det fanns en femtiotals-utgåva också! Tjosan, vilken härlig inspirationskälla!


 



The wonderfully inspiring seamstress Gertie has a very nice giveaway, a book with 40s sewingpatterns. I really hope I win, but if i don´t I suspect Amazon will receive an order sometime soon. And best of all, they had a 50s version too, yay!

 

 


Påfyllning av lagret...

Idag åkte maken och jag på en lite biltur i det fina vårvädret. På hemvägen stannade vi på en tyg-outlet och jag köpte lite smått och gått... Efter att ha blivit väldigt förtjust i det randiga bomullspoplinet som jag just nu syr en blus och kjol så kändes det rätt att skaffa lite liknande tyger, så jag kom hem med två randiga fina bomullstyger som damen på outleten berättade var inköpt från ett ställe som sydde herrskjortor. De kommer bli två finfina sommarklänningar och för 39 kronor metern tycker jag det känns som hittat. Randigt och tjusigt, blått är ju alltid snyggt och gult, ja det är ju min nya favoritfärg...

 

Förutom tyg köpte jag med mig lite knappar och skärpspännen. Alltid bra att ha i sina gömmor...

 

 

 

 


Annorlunda kladdkaka...

I förrgår bakade jag en kladdkaka, en lite annorlunda kladdkaka. För nu när jag har en så fin mandelkvarn vill man ju passa på att använda den. Så jag fick för mig att byta ut mjölet i kladdkakan till malen mandel. Det blev väldigt gott....Lite segare än vanligt och med den goda mandelsmaken som precis tittade fram under den kraftiga chokladaromen. Mums, med lite grädde på.


(Nu måste jag tyvärr erkänna att jag fegade ur lite och hade i ca 1/2 dl mjöl iallafall, för smeten såg lite väl kletig ut. Men nästa gång ska jag köra hela vägen ut och göra en mjölfri (och därmed också glutenfri) kladdkaka, men då tror jag att jag får öka mängden mandel, till kanske 2 dl...)

Receptet är ett gammalt klassiskt som jag fått av mamma, som jag modifierat en smula...

2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl malen mandel (vilket tidigare var 1 1/2 dl vetemjöl)
ca 1 tsk vaniljpulver
ca 1/2 dl kakao
100 gram smält smör
1/2 dl mjöl

Allt röres ihop och hälls i en smörad form. Gräddas i ca 25 minuter i 175°.


Detta är ju faktiskt bland det mest enkla man kan baka, och det mest goda.....

Den finaste kjolen....

I helgen sydde jag en kjol och den var både enkel att göra och blev slående tjusig. Det var väldigt enkelt och man behöver inget mönster.

Först klippte jag av två bitar av tyget så lång som jag ville ha kjolen plus sömsmån. Sedan sydde jag ihop stadkanterna av tyget på båda sidor men på den vänstra sidan tog jag extra långa stygn där blixtlåset skulle sitta. Så pressade jag sömmarna på båda sidorna, nålade fast blixtlåset och sydde fast det och sprättade därefter upp sömmen över blixtlåset. Sedan gjorde jag två rynktrådar och rynkade tyget i linningen. Kruxet när man rynkar är att få till rynkorna jämt, så lite pilligt blir det. När det är klart nålar man på linningen och syr fast den, på maskin kan det bli lite trixigt, men om man syr med det rynkade tyget uppåt så kan man med hjälp lite fingerfärdighet och tålamod hålla rynkorna i styr så det blir jämnt. Sedan är det vara att vika rätt linningen och fålla. Det blir snyggast om man gör för hand så det var det samt fållningen nedtill som tog tid i anspråk. Eftersom jag gjorde även den för hand och tygbredden var 150 cm ger ju det en kjolfåll som är ungefär tre meter. Det vill säga härligt att ha på sig, men tidskrävande att fålla.....



När fållningen är klar är det bara att sy ett knapphål och sy i knapp..Det tycker jag nog är det roligaste att sy på maskin. Endera dagen skall jag lära mig att sy knapphål för hand, för sådana är så fina. Men eftersom det ändå är så roligt att sy knapphål på maskin så kanske jag fortsätter med det ett tag till....

 

 

Och efter lite knåpande så har man fått sig en sån här tjusig kjol. Jag måste säga att den blev över förväntan.

 

 

 

 

Jag var först lite tveksam till hur tyget  (en fin yllegabardin) skulle passa, eftersom det är lite slinkigt och jag ville ju att det skulle bli lite "kropp" i kjolen så den stod ut. Men det blev ju bra i slutändan och den kommer nog ännu mer till sin rätt när jag får färdigt en underkjol som jag har gått och funderat på ett tag.. Just nu håller jag på med en likadan kjol med matchande blus i ett vit/blå randigt bomullspoplin. För den grå kjolen var så härlig att ha på sig att jag genast kände att jag ville ha en till...


Nya skor...

Jag har så länge jag kan minnas (Okej kanske inte riktigt så länge, men nästan.) velat ha ett par "saddle shoes".  Som Audrey har i Twin peaks....Snart börjar mina sköna svarta slejfskor sjunga på sista versen och därför tror jag nog att de skall bytas ut mot ett par klassiska svartvita. Är ju ändå inne på tredje paret slejfskor nu så det är nog dags med en ny modell på vardagsskor... Så snart plånboken inte känns lika tunn skall det köpas skor...Från utlandet, jojo minsann...Men inklusive frakt skulle det gå på ungefär 800 spänn, det är billigare än mina gamla brukar kosta (Som jag dessutom såg har gått upp hiskeligt i pris, förr kostade de en tusenlapp, men nu är de dyra som skam....).






Bilden kommer härifrån!

Pajer och piroger!

Jag fick för ett tag sedan ett väldigt bra recept på pajdeg från min mor. Hon hade hittat det i en gammal viltkokbok och lagt det på minnet för att sedan berätta om det för mig. Jag testade receptet och gillade det både för att det var hiskeligt enkelt och för att pajdegen i sig blev väldigt god. Men eftersom jag just nu inte har någon bra pajform beslöt jag mig för att göra piroger istället och då degen blir lite seg i konsistensen fungerade det utmärkt.

Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
80 gram smör
salt
1 ägg
2 msk kallt vatten

Blanda samman smör och vetemjöl till en smulig blandning, tillsätt sedan salt, ägg och vatten och blanda till en smidig deg. Låt vila en halvtimme i kylskåp innan degen kavlas och läggs i pajform (spara isåfall hälften till ett lock) eller skärs till små rundlar som sedan görs till piroger. Pajen/pirogerna penslas innan gräddning med ett uppvispat ägg. Som även användes till att "limma" ihop kanterna på pirogerna...Gräddas sedan mitt i ugnen i ca 175° i 15 minuter...

Fyllning till pirogerna gjorde jag av lite smått och gott som fanns i kylen. Jag blancherade lite purjolök som jag sedan blandade med ricotta, riven prästost, strimlad rökt lammfiol, lite pressad vitlök och hackad färsk basilika samt (givetvis) salt och peppar... Det blev rackarns gott....Speciellt tillsammans med lite rårivna morötter, groddar och en kålsallad gjord på en spetskål...Känns lite angenämt 80-tals retro med piroger åtföljt av råkostsallad....Mysigt!



Vårkappan....

Jag fick igår denna fina kappa av mamma...Från mormor tror jag visst den var, i fin krämfärgad ull med en ljus rosa i inslaget. Jag gillar den skarpt och framförallt är den bättre än min andra vårkappa, i trenchcoat-modell, för att den är lite varmare. När det kommer till kritan är nog faktiskt den andra mer en sommarkappa, så det är kanske inte konstigt att den är lite kall...

Det enda jag inte är helfrälst i är slaget på kragen. Jag tycker nog det svarta skär sig lite mot det krämfärgade. Jag vet inte om det är en vanesak eller ej, men jag funderar på att åtgärda det genom att byta ut det svarta tyget mot en gammelrosa sammet. Det tror jag vore ännu finare nämligen och känslan av sammet mot den känsliga huden på halsen, åh, härligt!



 


Skrynklor, skrynklor...Högst irriterande men inte konstigt om man legat nedpackad i 40 år. Får nog ta och pressa denna lilla godbit innan det bär ut på hundpromenad.....



Sömmerskans snuttefilt....

Ibland när man syr så går det helt fel. När det gör det brukar jag bli väldigt frustrerad och tvivlar enormt på mina sykunskaper. Istället för att deppa ihop totalt och inte sy på flera veckor kan man ta till sin snuttefilt, sy det som alltid går bra och alltid blir snyggt. Ett säkert kort så att säga. Detta gjorde jag i morse och passande nog kan jag skriva om det i dagens "syförenings-möte". Det som gick fel var en linnekjol som jag började med innan helgen och tänkte få färdigt till idag, det var min ursprungliga plan att jag skulle skriva om den. En ny modell som jag ritat och kanske inte tänkt till ordentligt när jag gjorde det för det blev inte alls bra. Otaliga sprättningar och justeranden senare fick jag nog. Alldeles svettig och arg insåg jag att det aldrig skulle bli bra sålänge jag var på det där humöret..... Så det fick bli en liten trikåtopp istället. Det är min snuttefilt och efter denna kanske jag kan ge mig i kast med den där kjolen som jag blev så arg på. (För jag inser nu lite i efterhand att det nog kommer lösa sig med den också till slut. Med lite tålamod...)

Trikåtoppar är väldigt enkla att sy. Först behöver man ett mönster, mitt mönster gjorde jag efter en favorittopp som blivit för gammal och sliten. Jag klippte helt enkelt upp den i sömmarna och ritade av. Lätt som en plätt! (En sak att tänka på när man gör så är dock att tröjan man ritar av måste ha behållt sin form, annars blir ju de modeller man gör efter mönstret också skevt.) Om man inte vill klippa sönder en tröja så finns det säkert färdiga mönster att köpa eller så finns det ett i den där mönsterkonstruktionsboken jag så ofta tjatar om.

Jag klipper till alla delarna, en framsida, en baksida och två ärmar.




Så syr jag ihop fram och baksidan i axlarna med en trikåsöm. Sedan nålar jag fast ärmarna en i taget. Då är det bra om man gjort en markering på ärmstycket var mitten är så man kan sätta den exakt på axelsömmen. Så syr jag fast ärmen, då är det bäst att sy från axelsömmen och ut, alltså inte bara rakt över.





 Sedan är det dags för sidsömmen. Jag börjar längst ned och syr hela vägen upp till där ärmen slutar. När man gjort det på båda är det bara att lägga upp fållen nedtill, klippa till muddkanter till ärmar och halsringning som man sedan syr på. Sedan är det klart!






Jag gillar dessutom lite extra piff så jag brukar sy ihop en rosett av muddtyget och sätta en säkerhetsnål i och nåla fast på tröjan. Jag föredrar att göra så, dels för att man kan flytta den när man känner för det och dels för att den behåller formen bättre eftersom man kan ta av den innan tvätt.....


Jag har tidigare skytt färgen gult och i stort sett levt under devisen "gult är fult". Men det kanske ska bli min nya favoritfärg, för det är ju faktiskt rackarns fint. Ända sedan förförra avsnittet av "True blood" då Sookie hade en så fin ljusgul outfit på sig har jag också velat testa något i den färgen och som av en händelse råkade jag ha en liten stuvbit gul trikå som bara låg och väntade på att bli ihopsydd. Tänk så saker och ting kan sammanfalla ibland.




Durkslag!

Jag glömde ju, inte nog med att jag hittade en sån fin mandelkvarn på stans loppis...De hade även ett fint emaljerat durkslag som fick följa med mig hem. Jag har länge velat göra mig av med mitt gamla, ett tråkigt i plast från Ikea (urk!). Det är något visst med köksattiraljer med lite patina, i ädlare material än plast. Det känns lite seriösare på något sätt och hemtrevligare....Så är det ju en bra sak om man blir extra glad av att hälla av spagettin, jag menar alltså mer glad än man redan var av utsikten att få äta spagetti. För det blir man faktiskt av ett krämvitt emaljerat durkslag av den gamla sorten....Lite extra glad...


Frukost!

Jag älskar långa frukostar då man tar sig lite extra tid och lyxar till morgonmålet. Jag pressar lite färsk apelsinjuice, kokar ett ägg och verkligen njuter av västerbottenostens djupa smak som går så bra ihop med rågbrödet. Jag förderar ägget löskokt, med lite salt och lite smör som smälter ihop med gulan, det är en så fantastisk smak att starta dagen med. Men, det går inte an med vilka ägg som helst, vi har turen att ha en ägg-kontakt. En dam som driver ett ekologiskt "ägg-eri" som vi köper direkt av. Det finns inget bättre än nyvärpta ägg från hönor som levt ekologiskt hela livet och därmed också värper finare ägg, skillnaden är enorm.

Någon gång i framtiden vill jag ha egna hönor, med namn som "Gullan" och liknande. Då kan man gå ut i sina gummistövlar om morgonen och hämta in äggen och sedan koka dem, kanske på en vedspis....Det är något att se fram emot det!




De godaste kakorna...

En av de allra godaste kakor som min mormor brukade göra till sina kafferep var "Dubbelt så goda". Jag har inte provat att göra dem själv förrän nu...Glädjande nog så smakar de precis lika gott som jag kom ihåg.

För att göra dessa kakor behöver man allra helst en mandelkvarn. Igår hade jag turen att hitta en på stans loppis. Jag är väldigt nöjd med min mandelkvarn. I metall med en liten fin röd vev malde den mandeln perfekt.





Det är så mycket roligare att baka när man har roliga redskap.




Receptet till Dubbelt så goda är som följer:

för ca. 35 kakor

4 äggvitor

4 dl florsocker

200 g mandel

 

Kaffekräm:

1 dl kallt kaffe

1msk maizena

1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver

1 äggula

125 g smör

 

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Mal mandeln och blanda den med florsockret. Vänd försiktigt ned nötblandningen i äggvitorna. Klicka ut teskedsstora klickar på en plåt med bakplåtspappret.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10-12 minuter.

Häll kaffet i en kastrull och vispa ned maizena. Låt det skjuda någon minut under omrörning så det blir till en kräm. Låt svalna lite och vispa sedan i äggulan.

Rör smöret, florsockret och vaniljsockret mjukt och smidigt. Blanda sedan ihop smörkrämen och kaffekrämen till en fin kräm. När kakorna svalnat lägger man ihop dem två och två med en klick kaffekräm mellan. Jag hottade även upp kakorna med lite smält fin mörk choklad. Inget som min mormor gjorde utan ett litet nytt påfund, men väldigt gott....




Franska nålar

För några dagar sedan fick jag en ask nya knappnålar av min mor..... Knappnålar, värt sin vikt i guld när man syr, om inte mer. För utan dem skulle ju allting bli skevt.

Det är lätt att glömma bort hur mycket lättare saker och ting blir med bra verktyg. Som något så enkelt som nya knappnålar. De är både vassare, tunnare och längre än mina gamla och det är så mycket lättare att nåla med dem. De glider som en varm kniv genom smör in i tyget och sitter där tills det är dags att ta bort dem. Något som jag förr tyckt varit lite halvtråkigt har helt plötsligt blivit jätteroligt. Det är fasiken rätt kul att nåla, det blir så fint och prydligt och man blir glad av de långa, smala, supervassa nålarna som faktiskt trots sitt enkla utförande är riktigt vackra när man tänker efter....

 

(Nålarna kommer från det franska märket Bohin)


Vintage stories, Shapes of the 50s....

Jag säger då det, brukar inte handla på Kappahl. Har faktiskt inte varit inne i en klädbutik överhuvudtaget på väldigt, väldigt länge...Ett resultat av:
1) Att ha bott avlägset där inga butiker finns.
2) Inte ha vidare mycket stålars att spendera i vilket fall som helst.

Sist men inte minst, ja förmodligen det allra viktigaste skälet.

3) Jag vill ju sy mina kläder själv.

Men nu såg jag doningar som verkligen fick mig att vilja ta upp plånboken. Kappahl kommer på fredag lansera sin nya "limited edition"-serie Vintage stories Shapes of the 50s. Det är alltså 50-tals inspirarat och jag vill bara ha....Dessutom verkar det som de flesta plaggen är i 100% bomull, vilket jag som hatar syntet verkligen gillar...Åh, vilka fina blommor, vilka fina former...Vill ha, vill ha....





Den här klänningen känns väldigt Betty Draper...Blommönster, det går inte av för hackor!





Åh, bomullsjumprar kan man inte få nog av och denna rosa står det fullkomligt mitt namn på..





Ett fint förkläde är varje husmors dröm.






En blå solklänning med blombroderier...Åh!



Inte nog med att de hade fina kläder...Ett par schyssta solbrillor med strass på sidorna. Härligt!



Som inte det vore nog, upptäckte jag att de förutom denna härliga damkollektion även lanserar en för barn. Åh, my lord! Jag önskar jag hade en liten flicka att klä men eftersom jag inte har det får jag titta på bilderna och fantisera...Det är ju lite väl mycket kanske att köpa barnkläder till barn som man inte har än....Men tanken slog mig faktiskt en millesekund. Nej, jag får nog satsa på ett vuxenplagg till mig själv istället... Kolla in här för att titta på fler härligheter, inte minst den übersöta barnkollektionen.






 


Sömnads-tisdag...

Till denna tisdagens symöte vill jag visa upp vad jag ägnat påskhelgen åt. Jag hade ju funderat på ett par Freddies of pinewood-jeans ett tag, men så insåg jag att jag hellre borde sy dem själv. Sagt och gjort. Detta är slutresultatet. Mina egna retro-jeans, med hög midja och stora framfickor.....

Jag är nöjd, även om det är några ändringar jag kanske gör till nästa par och det tog en hel del sprättande att komma till mål. För jag gjorde fel några ställen på vägen. Men som maken säger, det är genom felen man lär sig...






Det största felet jag gjorde var att jag ändrade om inprovningarna bak för mycket, gjorde dem för stora. Om det är så att man ska göra byxan tightare så är det bättre att ta in i sömmen mitt bak, mitt fram eller på sidsömmarna. Hur blir det egentligen när man gör för stora inprovningar i bak, det kan jag erkänna att jag inte visste. Föränn nu..Och hur lärde jag mig detta? Jo empirisk kunskap är ju den bästa!......

När jeansen var helt färdiga i förrgår tog jag glad i hågen på mig dem för att inviga dem under hundpromendaden. Jag insåg dock efter en stunds promenerande i det bistra vårvädret att byxorna inte satt skönt. De gled liksom uppåt och ähum, inåt...Att gå med jeansen fastkilade mellan skinkorna är vare sig snyggt eller bekvämt. Så det blev till att sprätta loss linning och göra om inprovningarna bak. Under eder gjorde jag detta och det blev till slut bra. För att bättra på passformen bak sydde jag även om lite i grenen så att sömsmånen blev lite mindre och själva byx-baken lite större.

Slutet gott allting gott heter det väl antar jag. Nu är det bara så att linningen kunde varit lite mindre, för när jag förstorade inprovningarna, förstorades även linningen med några centimeter. Det märktes inte när jag provade utan det är först nu efter ett tags användande som det märks lite. Men jag kommer nog inte ta fram sprätten för en sådan liten sak. Det är ju bättre att den är lite lösare än tvärtom. Så blir det ju bekvämare också att inte ha supertight i midjan hela tiden, något som jag annars är lite hemfallen åt. Så det kanske bara är en vane sak...De sitter ju snyggt och det är ju huvudsaken.


För att få dragkejdan rak brukar jag göra så att jag syr sidsömmen ända vägen upp medan jag provar, fast jag syr den med tråckelsöm så den är lätt att sprätta. Så nålar jag fast dragkedjan som på bilden, sedan syr jag...När den är fastsydd sprättar jag bort stygnen. Det är bra om man medan man nålar, lättar lite på sömmen på sina ställen för att kontrollera att dragkedjans mitt sitter precis under sömmen.



Den här gången valde jag att göra påsydda fickor fram, jag klippte helt enkelt ut en lagom bit tyg till fickan sedan sicksackade jag. Vek in kanterna och måttade för att få dem att sitta rakt och regelbundet. Sedan sydde jag fast dem, och gjorde det med en vit söm, jag tyckte det var snyggare om stickingen var vit så det syntes ordentligt. Jag tror jag ska leta reda på sådana där "jeans-nitar" att sätta på i hörnet på fickan, för det känns som om det skulle behövas en liten förstärkning där och så ser det ju lite mer "jeansigt" ut.


Nästa projekt är en 40-tals inspirerad vardagsklänning med skjortkrage och kort ärm. Jag håller på med mönstret och skall provsy kjoldelen och blusdelen innan jag sätter ihop det. Spännande, spännande......


Liz Taylor och Rickard Burton...

Häromveckan såg jag "Who´s afraid of Virginia Wolf" för första gången....Snacka om en film med hög kvalité. Jag blev verkligen förtjust...

Baserad på pjäsen med samma namn hade den ett högt tempo och väldigt välskriven dialog men framförallt var Elisabeth Taylor och Rickard Burton som klippt och skurna för rollerna Martha och George. Jag har alltid gillat dem båda men här kom verkligen deras skådespelartalanger fram i ljuset. Kemin mellan dem fullkomligt sprakar när de gestaltar Martha och George, det äkta paret som vill varandra allt annat än väl..

Detta är ett kammarspel mellan fyra personer. Martha, George och deras gäster, det unga äkta paret, som dras in i ett psykologiskt spel där antydningar och underfundiga anspelningar bara är en början på den långa kväll under vilken denna historia utspelar sig...Trots att historien emellanåt upplevs som relativt olustig är den ändå fylld av en svart humor som gör att man älskar den, för trots sina grymheter motvarandra är Martha och George väldigt mänskliga och sårbara, man kan inte annat än tycka om dem för det....



Ägg och påskliljor!

Påsken är en härlig tid...Inte för att jag firar den vidare mycket men man fylls av en känsla av ljus och hemtrevnad. Kanske är det barndomsminnen som väcks till liv, då man klädde ut sig till påskkärring, målade ägg och det började spritta i hela kroppen för man äntligen fick en förnimmelse av våren som var på gång. Även om jag inte klär ut mig till påskkärring längre så målar jag fortfarande ägg. Det är trevligt att pynta lite extra, påskliljor på bordet och lite fina pastelliga Anton Berg-ägg i en skål och så förståss de målade äggen i ett ris.......

Nu är påsken här och då vet man att nu är det inte långt kvar....Våren kommer snart och med den solen, värmen, blommor och bara ben.....



Hurra för det säger jag!

Hurra och......Glad Påsk!

RSS 2.0