Pang-frukost!

Idag åt jag en riktig pangfrukost. Nystekta plättar med hemgjord körsbärssylt och till det ett glas iskaffe. Eftersom det var så varmt redan vid åtta på morgonen kände jag att te som jag brukar dricka till frukost inte var optimalt. Som av en tillfällighet hade jag ställt in kaffet som blev över i går efter lunchfikat i kylen. Jag brukar göra det på sommaren eftersom iskaffe är så gott och läskande...

Dessutom fick jag tillfälle att inviga min nya teakbricka som jag köpte på loppis häromveckan, en riktigt bra frukostbricka eftersom den är så liten. Väl värd de femton kronor jag betalade....





Today I had a really tasty breakfast, pancakes with homemade cherryjam and a glass of icecoffee.

Korv med bröd....

Att grilla är en av favoriterna på sommaren, men det är ju inte alltid så att det är hur avancerad grillnivån är som avgör om det är gott. Igår hade maken och jag en riktigt trevlig dag då vi tog en lång cykeltur i solen, när vi sedan kom hem alldeles trötta i benen och varma bestämde vi oss för att korvgrillning skulle bli det perfekta avslutet. Så vi tände den lilla grillhinken (perfekt att ha med sig i skuffen bak på 240:n) och åt korv (Änglamarks ekologiska) med bröd till kvällsmat i den nedåtstigande kvällssolen. Det är något extra härligt med att äta grillad korv i bröd, jag antar att det är alla barndomsminnen från utflykter då man fick stå i kö, alla barnen på rad för att få sig en korv. Igår slapp vi kön men det var lika gott för det....


 

 

 

 







Yesterday my husband and I had the most lovely sundayafternoon. We took a really long ride on our bikes in the lovely sunshine and when we came home all warm and tired we decided to grill some hotdogs and have a picknick in the grass....Hotdogs really remind me of childhoodoutings when all the kids had to stay in line to get a hotdog. Yesterday there was no lines but it tasted good all the same....

Badräktsframsteg...

I förra veckan hittade jag enfärgade badräktstyger på  Ohlssons tyger så jag slog till på en bit svart och en bit blått samt lite vitt för detaljer. Härnäst så måste jag införskaffa lite resår och något att fodra med och jag tror jag kommer göra en beställning från den här sidan. Ja, sen måste jag ju rita något slags mönster. Det finns många vägar att gå där men jag tror att jag ska göra om ett bh-mönster och sen göra en förlängning av mitt trosmönster och sätta ihop det. Det måste ju vara stabila kupor för att det ska bli snyggt så jag tror det är där utmaningen ligger mest. Sen är det bara den svåra frågan, halterneck eller axelband som går i ett kryss i ryggen? Och vilket är bäst egentligen, ben som är riktigt lågt skurna eller ska man göra en sån där tubliknande modell där man syr in en trosdel under? Men hur sitter det med en sån egentligen, borde inte "kjoldelen" fladdra upp när man badar och simmar? Om det är någon som har tips på hur man gör retrobadkläder eller hur de är konstruerade så hojta till... 

Här kommer ett axplock av de stilar jag inspireras av, Ava Gardners badräkt här nedan är nog den jag tycker mest liknar den jag har i huvudet. Bystdelen där är ju riktigt snygg....


 

 

 

 

 

 




Last week I purchased some bathingsuitfabric, now all I need is some swimsuitelastic, lining and a bigger clue on how to make the pattern. Many questions, for example shall I make the legs just low cut or the whole piece like a tube with a pantie-part beneath? Is that even comfortable? The major thing is to make the bra-part fit good and I'm thinking of making that from a bra-pattern I have laying aroung. Here's some inspirationpictures, I especially like Ava Gardners striped one. Very nice indeed!

Skatten!

För några veckor sedan hittade jag en skatt som heter duga...Det här är nog ett av de bästa fynden någonsin, inte alls så dyrt men värt en hel del. I alla fall för mig och kanske för någon annan med. Den här godbiten kommar jag glädjas åt i många år framöver, för visst är det här en skönhet som heter duga! Jag har alltid tyckt det varit något av ett helgerån med alla gamla symaskiner som blivit slaktade och omvandlade till bord. Därför är det en extra glädje i att hitta ett sånt fint exemplar i välbevarat skick.





En vacker låda som skyddar härligheten när man inte använder den. Otroligt fin intarsia!





En extra liten låda undertill att förvara småsaker i....




Råkar det inte vara så att rosa rosor är mina absoluta favoritblommor?





Titta, centimetrar inlagda med intarsia för att man ska kunna mäta lite enkelt när man syr...





Ja det är så fin att jag knappt kan tro det är sant. Det bästa är att den är fullständigt komplett med alla små skyttlar, spolar och gamla nålar i en plåtask. Jag har ännu inte satt ihop den för att provsy, den godbiten har jag sparat på....Men snart så, det ska bli väldigt spännande och se hur stygnen blir med en sån här gammal goding.





A couple of weeks ago I made this incredible find....It didn't cost very much but to me it's priceless. It's the most beautiful sewingmachine I ever seen. And complete with all parts, just to put together and start to sew.

Charlotte russe....

Något som jag i flera år varit sugen på att prova men aldrig kommit mig för är den hederliga gamla Charlotte russen. Jag vet inte varför det har dröjt så länge eftersom det är så enkelt att göra, hur som helst slog jag till och gjorde en för några veckor sedan. Den blev god som väntat men det är klart, både rulltårta och citronfromage är ju gott så varför skulle det inte bli gott när man kombinerar de två....

Så här gör man charlotte russe. Man gör en klassisk rulltårta efter exempelvis Sju sorters kakors recept. Jag änvände mig av Bonniers kokbok, främst för att jag tycker så mycket om den. Recepten var väldigt snarlika. Till fyllning använde jag frysta hallon som jag lät tina och mosade ihop med lite socker. Jag ville inte ha en alltför söt Charlotte russe därför tog jag bärmos istället för sylt. Sedan klädde jag kanter och botten av en form med rulltårtsskivor och hällde i citronfromagen. En liten stund i kyl senare hade jag en rackarns god och sommrig efterätt som både är rolig att säga och smaka...För visst ligger det bra i munnen; Charlotte russe!


Serveras antingen som den är eller med lite vispad grädde....Nam, nam...




Some weeks ago I made a Charlotte russe. The old classic that just screams 50s to me....It's really very easy, just mak a swiss roll, I filled mine with rasberries mooshed together with some sugar.... Then line a deep dish with slices of the swiss roll...Then fill it up with lemon mousse.. Very tasty desert indeed to be serverd as it is or with some whipped cream.....

Nymodigheter...

Jag har en sprillans ny iMac som jag är mäkta glad i...Men eftersom jag ännu inte fått mitt Photoshop så får bilder tagna med mobilen funka vad gäller bloggbilder... Och visst funkar det bra, jag är fortfarande helt förbluffad över nymodiheterna som de hittar inom elektronik...Jag kommer ihåg tiden då en telefon att ta med sig var helt sensationellt, då mammas mobiltelefon var större än handväskan och vägde mer än min symaskin...Det var tider det....Men den kunde man ju förstås inte använda som kamera....

Igår kväll överaskade maken med en liten förrätt i Belgiskt tema. Vi brukar nämligen roa oss med att uttforska olika länder genom mat. Så igår hade det införskaffats belgiskt öl, Leffe blonde (rackarns gott) och till det åt vi på belgiskt manér bröd med färskost, skivade rädisor och hackad salladslök på...Det var en väldigt god kombination och jag utforskar gärna belgiska mattraditioner lite oftare.....Till lunch idag besökte vi faktiskt Tyskland också, för då vankades det korv med surkål! Tänk vilka resor man kan göra bara hemma vid sitt köksbord....



 

 

I've got a new iMac and haven't yet installed photoshop so for bloggpictures the iPhones camera will have to do...And I must say I't works quite well, I'm still a bit freaked out about all the new things you can do with the thing...I rembember the time when mobilephones where bigger than the purse and where heavier than my sewingmachine....

Anyhow, the picture above, taken with my Iphone is of the belgian themed snack my husband made for me last evening. Belgian beer with a typical belgian sandwich made with fresh cheese, springonion and sliced radish. We often like to discover different countries with their foods... To think how easy it is to travel when sitting by the kitchentable, and how quick...




Vattendrömmar...

Jag har alltid älskat att bada. Ända sedan jag var liten och mamma fick stå på stranden och ropa efter mig när vi skulle gå hem och jag följdaktligen vägrade gå upp..Jag var alltid mer under vatten än över det när vi badade och det har hängt med ända till vuxen ålder. Konstigt nog har jag aldrig varit något vidare bra på att simma, men det måste väl berott på att jag tyckte det var tråkigt när man hellre lekte och plaskade runt....

På senare tid har jag fått en väldigt stor lust att träna upp mina simkunskaper lite och då måste jag ju givetvis skaffa mig en snygg baddräkt. Jag har ännu inte hittat rätt tyg, inte heller har jag något uttänkt mönster på hur jag vill att den ska se ut förutom en vag generell idé.... För inspiration finns ju den självklara Ester Williams att titta på. Hon är så tjusig och stilig och fångar verkligen den där känslan som jag är ute efter.....Kanske skulle jag till och med börja med konstsim....Det vore något det!



'

 

 

 

 

Lately I've been yearning for swimming and bathing...When I was a child I always loved goning to the lake and bathe but on later years I've not found the time to do so....So I've been thinking of starting to swim on a more regular basis, therefor I must make myself a swiningsuit...Not having any fabric or a clear idea of how my swimsuit should look it's just on a dreambasis for now...But for inspiration I turn to the ever so lovely Ester Williams.....She really captures the water-feeling that I'm after....


Vardagslyx...

Jag har en svaghet för vardagslyx, fast svaghet är väl kanske fel uttryck. För det indikerar ju att man skulle tycka det är negativt och det gör jag inte. Jag tycker att det goda livet ska även finnas i vardagen och det försöker jag införliva med enkla medel så ofta jag kommer åt. Som i förrgår tillexempel då jag hem från saltgruvan och maken och jag packade ihop en picknickväska och satte oss på våra cyklar och åkte ned till kanalen för en kvällsupé vid vattnet. Vi hade en skvätt rödvin kvar i flaskan från lördagsmiddagen så den fick också följa med. Maken hade varit så bussig att han förberett vitlöksbröd innan som vi packade in i aliminiumfolie så det fortfarande var varmt då vi satte oss ned för att äta vår picknickmatsom bestod av en ljummen pastasallad med fetaost och svarta oliver.


 

 

Pastasalladen packade vi ned i varsin rostfri skål med lock som vi åt direkt ur. Det är något med plastbyttor som jag ibland inte är så förtjust i, så jag försöker minimera mitt användande av plast. Därför är de här små arvegodsen extra välkomna. Men man får ju vara lite extra försiktig så de inte tippar i väskan eftersom locken inte är tätslutande....

 

 

 

En stor nackdel med att äta ute i det fria är dock djurlivet som ibland gör sig obarmhärtigt påmint. Inte mindre än två huggormar störde vår matfrid och det var faktiskt lite med andan i halsen som vi begav oss därifrån. Vi upptäckte nämligen att vi suttit ungefär två meter från en huggormshona som låg och solade. Vi hade totalt missat den på grund av den första huggormen vi såg som vi lyckades skrämma iväg. Men vi klarade ju oss från några ormangrepp och efter en lite längre cykeltur hem i den vackra kvällssolen hade den tillfälliga orosklumpen i magen lösts upp. Vi avslutade kvällen på balkongen invirade i filtar spelandes schack.

 

 

 

I love to make an ordinary day extra special. Like this wednesday when my husband and I decided to make a picknick and took our bikes to the canal nearby for a late supper by the water. We had a little wine left from saturdays dinner and along with a pastasallad and some garlicbread it made a superb dinner al fresco. The only bad thing about the evening was that we where disturbed by not one but two vipers that apperantly lived nearby. A bit scary since we discouvered after eating that we been sitting two meters away from one of them. It all ended well anyhow and after a lovely bikeride home we ended the evening with a game of chess on the balcony.....

 


Paspoallerade knapphål..

Igår gjorde jag paspoallerade knapphål till min kadettrandiga sommarkavaj. Att göra paspoallerade knapphål är egentligen inte alls svårt om än lite pilligt. Om man dessutom använder olika tyger eller lägger ena tyget åt ett annat håll kan man få fina effekter.

Först klipper man ut en liten tygbit som man lägger på rätsidan av plagget, där knapphålet skall sitta. Den lilla tygbiten skall ligga med rätsida mot rätsida. Sen syr man en rektangel runt där man märkt ut vart knapphålet skall bli.



 

 

Sedan klipper man upp knapphålet, se till att klippa kanterna i triangelform så att kanterna på knapphålet blir snygga.

 

 

Efter det vränger man knapphålsflikarna så de hamnar på baksidan, sedan pressar man försiktigt alla delarna så de ligger snyggt sett från framsidan. Sen syr man gärna några stygn för att de skall ligga still och inte vränga upp sig när man knäpper. Jag ville att knapphålen skulle vara smidiga så jag kastade kanten på tygbiten för hand istället för att sicksacka på  maskin.

 

 

 

Sen får man klippa upp för knapphålen på den invikta delen av framsidan och sy fast mot baksidan av knapphålet så knaphålen ser fina ut även på insidan slaget. Man vill ju inte att de baksidan av paspoallen ska synas om man går med kavajen öppen.

 

 

 

För att vara ovan vid paspoalerade knapphål är jag nöjd med de jag fick till. Fast jag funderar på om det hade varit ännu snyggare om jag använt mig av ett enfärgat vitt tyg istället för att lägga det randiga på skrådden. Hursomhelst är det gjort och färdigt, och jag kommer nog göra fler paspoallerade knapphål vad det lider för det är ju faktiskt väldigt stiligt...

 

Yesterday I made buttonholes for my summer jacket. They turned out quite nice if I may say so....

 


Läckö slott...

Igår var jag på invigningen av Läckö slott. Min mor har en utställning där och jag hjälpte henne göra i ordning det stista och så givetvis stannade vi en stund för att mingla och äta snittar och titta på underhållningen. Det är alltid något visst med en spelande blåsorkester, det väcker minnen från då jag själv var med i blåsorkester och drog i med min saxofon för fulla muggar.


 

 

Förutom den sedvanliga blåsorkesterinledningen var det som vanligt tal och så lite smakprov ur Läckö slotts kommande operarepertuar. Jag blev väldigt glad när de bland annat uppförde ett stycke som råkar var en personlig favorit, nu har jag lägligt glömt vad det heter men det var fint iallafall... "Sous le dôme epais" av Delibes var det ju... Minne som en guldfisk, måtte vart att de sjöng den i svensk översättning.

 

 

 

Dagen till ära hade jag på mig min begravningsklädsel, den svarta kjolen och sidenblusen. Jag tänkte det var dags att de ge dem lite roligare minnen...Dessutom fick jag inviga min nya svarta handväska som jag fick med posten i veckan. Jag gladdes även åt att mitt fina halsband med turkost murano-glas hittades så det kunde komma till användning. (Jag har letat efter det i flera månader och så hittade jag det i en liten ficka på en väska som jag glömt titta i.)

 

 

 

 

Som om inte det vore nog att klä upp sig och gå på invigning på slottet, stannade mamma och jag på tygoutlletten i Brännebrona på vägen hem. Jag fick med mig åtskilliga meter tyg hem och har nu fyllt mitt lager under trappen till bristningsgränsen. Vilken glädje det är i att köpa tyg!

 

När jag sedan väl kom hem hade maken förberett grillen och kvällen avslutades med en mycket god middag... Det är vad jag kallar en trevlig lördag.

 

 

 

 

Yesterday I had a wonderful saturday. First it was this years opening of Läckö Castle, I dressed up in my black clothes resently used for grandpa's funeral. I thought they could need some good memories. After that I went to a fabric outlet and really found some great fabrics to a good price. When I came home my husband had prepared the barbeque and we had a very tasty dinner. A very good saturday I would say.....


Nytt användningsområde...

Jag har precis kommit på vad kul det kan vara att fota med mobilen. Jag har en så däringa Iphone och hitills har jag faktiskt bara använt min mobil till att, hör och häpna! Ringa med! Men den fungerar ju uppenbarligen till mycket mer än så. Just nu håller jag på och uppdaterar min underklädeslåda med ett gäng nya underbyxor och jag passade på att föreviga ett blått par med rosa rosett som blev lite extra söta...Det är väldigt lätt att sy sina egna trosor, här har jag en lite mer ingående beskrivning....








I've been enjoying the fun with taking photos with my Iphone. To think I've had the thing for over a year and only used it to call and send text's with...Today I'm upgrading my underweardrawer by making a load of new panties. These pretty blue ones are my favorites so far....

En perfekt sommarblus...

Jag gjorde en blus efter mitt singoallamönster direkt efter jag gjorde det där nattlinnet i förra veckan men så hann jag inte använda den förrän idag. Den visade sig vara en ypperlig modell för varma fuktiga dagar så som denna. Det kommer bli fler singoallablusar i min garderob innan sommaren är slut det är ett som är säkert. En ny favorit skulle man kunna säga, igen....




 

 

 

 

Today I got to use my latest peasanttop at work. It turned out to be a perfect blouse for hot sticky days. It'll not be the last I make this summer, thats for sure. A new favorite is born....Again....

 

 

 


Läskande rosa saft...

Idag silade jag äntligen av min syrénsaft som jag gjorde iordning i lördags och den var inte bara underbart rosalila i färgen, den smakade också mycket gott. Väldigt läskande och fräsh, perfekt för varma sommardagar med andra ord. För fem dagar sedan plockade jag en mängd syrenblommor som jag sköljde och sköljde för att få bort alla småkryp. Idag tappade jag upp den på flaskor (som maken bidragit med, snällt va?) och är därmed laddad för alla sommarens fikapauser. Men jag tror nog att jag ska göra lite mer saft, för de fyra flaskor som blev fyllda idag kommer nog ha en strykande åtgång....Men så småningom blommar ju flädern och då blir det till att fylla på saftlagren lite för saft gjord på fläder är en favorit, för att inte tala om svartvinbär och krusbär......





Så här gör man syrensaft:

ca 60 blomklasar (lila bondsyren)
1.2 kg socker
50 g vinsyra
1 citron
2 liter vatten

Tvätta rent blommorna i kallt vatten. Lägg blommor, socker, vinsyra i en hink. Häll över kokade vatten. Tillsätt citronskal (med så lite av det vita kvar så möjligt eftersom det ger en lite väl besk saft) och saften av citronen. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på flaska. Klart!



Today the lilac-lemonade finaly was ready to be drained and put into bottles. Bottles that my husband helped with I might ad. I've never made lemonade on lilacs befor but it was really a hit. Lovely pink in colour and really crisp and fresh in taste..I'm going to make more next year thats for sure....

RSS 2.0