En ny fransos....

Jag har börjat med en ny hudvårdsrutin. La Roche Posay, ännu ett franskt märke med rötter i en hälsokälla. Jag har ju visserligen varit nöjd med min Vichykräm (Aqualia Thermal) men ibland infinner det sig en lust att byta och se vad som händer och den är ju svår att stå emot. Först provade jag en "vanlig" kräm i serien, den var parfymerad och tyvärr reagerade ansiktet med att lite blossande och röd säga nej tack. Som tur var gick det över rätt snabbt men uppenbarligen tålde jag varken den eller rengöringen som även den var parfymerad. Men så fick jag prova Toleraine-serien för intolerant och superkänslig hy och tjosan, den funkar jättebra. Rengöringsmjölken är nog faktiskt den bästa jag provat. Ögonmaken försvinner i ett nafs utan några rester under ögonen, man blir mjuk och skön i hyn och efterföljt av ansiktvatten och Toleraine-krämen blir man fräsch som en nyponros. Med på köpet fick jag dessutom en ansiktsvattenspray, att duscha över ansiktet under dagen. Den gillar jag skarpt. Den är väldigt återfuktande och man känner sig verkligen uppfräschad. Jag gillar även hur burkarna och flaskorna ser ut, lite stramt sådär med en lätt läkemedelskänsla. Det gör att det känns rekordeligt och effektivt. Vilket alltid är trevligt. Sen är det ju alltid till fördel när en hudkräm kommer i tub istället för burk så man slipper doppa fingrarna i krämen jämt och ständigt.



I've started using a new skinroutine from La Roche Posay, first I tried a different line, one with perfume. It didn't agree with me at all. Then I tried the one withut perfume for very sensitive and intolerant skin and it's perfect. I especially loved the cleansingmilk. It takes of all make up and leaves the skin all soft and nice. I recommend it


På linjen....

Igårkväll ringde jag till Amerika't!

Jag var lite nervös innan jag slog numret men sedan gick det av bara farten. Även om jag antar att jag sa en del tokigheter till den väldigt tillmötesgående amerikanen på andra sidan jordklotet. Men å andra sidan brukar jag säga tokigheter i telefon, även på svenska.

Anledningen till att jag ringde? Jo, det ska äntligen bli dags att skaffa Saddle shoes så jag ringde till Muffys för att fråga lite om storlekar. De har ju ett helt annat system "over there" och det vore skönt med lite expertråd. Mannen jag pratade med var inte bara extremt trevlig och hjälpsam han tog även min order direkt så snart hoppas jag på ett par saddles i posten. Alla tiders!


Tyg, böcker och mönster...

På Syfestivalen är det inte bara jobb som gäller. Man kan handla också.


Vid MGs monter fyndade jag lite stuvbitar trikåtyg som kommer bli fina jumprar.



I Svenska spetsars monter införskaffades en Knypplingsboken med stort K. Mamma och jag gick dessutom med i Föreningen Svenska Spetsar. Här skall det knypplas!


Av en gammal engelsk dam med en liten liten monter köpte jag dessa fina mönster och fick mig dessutom en liten pratstund om sömnad. Nu är det dags att sy efter färdigt mönster, något som jag faktiskt aldrig gjort förut.


At the sewingfestival I got some great stuff. Old patterns, fabric for sweaters and and a book about lacemaking.

Full rulle....

Sent igår kom jag hem efter ännu en mässhelg nu dröjer det till november innan nästa mässa är, den här gången i Stockholm. Det har varit väldigt trevliga dagar i Borås, men så är ju Borås en textilstad och man får träffa många trevliga och kunniga människor, både mässbesökare och andra utställare. Det är mycket inspirerande och som vanligt kommer man hem med huvudet fyllt av ideér.  Nu får man bara hoppas att tiden räcker till att att förverkliga alla planer, men om det skulle tryta så kan man ju alltid förvara dem långt bak i hjärnbalken där alla de andra bra ideérna långtidförvaras. Förr eller senare kan man ju få möjlighet att förverkliga dem. Som vanligt efter en mässa är kroppen trött, fötterna värkande och hjärnan lite simmig av alla intryck. Jag vill bara krypa ned i sängen och sova......



 

Came home late last night after  a busy weekend working at the "Sewingfestival" in the swedish textiletown, Borås. Tired and with aching feet but filled with inspiration I just want to go to sleep for a day or two.


På väg med en liten sång....

I veckan har det varit fullt upp och nu håller jag på och packar för snart åker jag till Borås för att ägna helgen åt Syfestivalen. Därför tänkte jag att en liten truddelutt är ju trevligt att lätta upp stämningen med. Puttin on the Ritz är ju en riktig klassiker och en bra låt att gå och nynna på när man har massor att göra.....Synd bara att jag inte kan dansa som Fred nar jag gör det....Men å andra sidan, det är det ju inte många som kan.....



Sorg och ilska.....

De senaste dagarna har varit fyllda av blandade känslor. Sorg över att ett rasistiskt parti kan bli framröstat och komma in i riksdagen. Ilska och frustration över att alliansen med sin politik baserad på girighet, lågt människovärde och ett fullstädigt förakt för det välfärdsamhälle som tagit generationer att bygga fram kunde vinna över de rödgröna. Det blåser verkligen kalla högervindar över Sverige och det är så man undrar hur fyra år till kommer att sluta. Fyra år till med en regering som gör allt för att urholka Sverige, sälja ut allt vi har och sparka på de svaga som istället borde hjälpas tillbaka för att bygga Sverige starkt. 

När maken och jag insåg vart det barkade på valdagsnatten diskuterade vi allvarligt att flytta från Sverige och pratade om hur det skulle var att bo till exempel i Norge. Men sedan insåg vi båda att det är ju nu det gäller. Man kan ju inte bara ge upp när högern kommer inmarcherandes, det vore ju som att ge sitt medgivande. Det är nu som motståndet måste börja, man måste göra sin röst hörd och visa att en stor del av svenska folket faktiskt inte accepterar det som högern (och extremhögern) står för. Jag gör det iallafall inte, och jag tänker kämpa vidare för ett medmänskligt Sverige med de små resurser jag har.

Det är ju nästan lite typiskt att jag häromveckan skrev om motståndsrörelse-filmer. Nu verkar det som om man får leva i en sådan verklighet själv....Frågan gäller bara hur länge det dröjer innan Reinfeldt börjar sammarbeta med SD för att behålla sin egen maktposition....Jag vet inte om jag är cynisk men jag tror inte det dröjer särskilt länge....

Men en enkel tulipan....

I veckan var det min födelsedag. Jag fyllde 28 och blev uppvaktad av familjen med många olika fina saker, god mat och trevligt umgänge...

 

 

 

Maken vet att jag älskar rosa rosor och på födelsedagsmorgonen väckte han mig med en puss och en stor bukett rosor. Att vakna bredvid honom varje dag är dock den allra bästa presenten av dem alla....

 

 

 

 

 

Jag har länge velat äga en klassisk tweeddräkt och mamma gav mig det allra finaste tyget. Harris tweed, bättre än så blir det inte...

Nu ska jag bara träna på att sy en dräkt i ett annat tyg innan jag sätter saxen i den här godbiten.....

 

 

 

Som om inte det vore nog fick jag även ett par finfina örhängen i vitguld med bergskristaller. En gång i tiden var de mormors....


 

Av min syster fick jag en riktig dunderögonskugga från Yves Saint Laurent. Vattenfast krämögonskugga i en läcker guldskimrande nudefärg som sitter perfekt och även går utmärkt att använda som primer. Tjohoo!

 

This week I celebrated my 28th birthday. This is some of the things I got from my lovely family....

 

 


Udd och stad

Jag har börjat knyppla! På en fin blå knyppeldyna jag fått av mor har jag äntligen börjat lära mig konsten att göra min egen spets. Med mamma som lärare och en nybörjarbok utgiven av Föreningen svenska spetsar som jag fått låna av henne har jag gett mig i kast med nybörjarspetsen Udd och stad. Det var knackligt i början och när tråden gick av kändes det lite krisigt. Men det löste sig när mor med van hand lagade den och efter några vändor med "korsningar" och "vridningar" känns det som jag fått en viss snits på det där med knyppling. Det är riktigt roligt och jag tror nog faktiskt att man kan bli lite smått beroende. Jag ser fram emot när den är tillräckligt lång så jag kan sy en blus med min första egna handgjorda spets infälld i krage eller framstycke.



 

 

I've started making lace. Very exciting and fun. Can't wait until it's long enough to use on a blousecollar or frontpiece.


Med en ros under armen.....

För en fräsch känsla hela dagen. Deodorant med rosendoft!



 

 

Häromdagen införskaffades en ny deodorant och den är riktigt bra. Jag har i flera år undvikit aliminiumkloridsdeodoranter eftersom jag tror det är skadligt och dessutom brukar jag få utslag av sådana. Deodorantsten är ett bra alternativ och jag tycker faktiskt det funkar. Jag har länge kört med deodorantstenskristaller i en sprayflaska blandat med rosenblomsvatten som jag blandar själv. Men det brukar tröttsamt nog bli stopp i spraymunstycket och jag var sugen på något nytt så lämpligt nog hittade jag den här. Från danska märket Urtekram, kristallen är upplöst och deodoranten är gjord så den är lite simmig i konstistensen. Som en vanlig roll-on deodorant med andra ord, men så mycket bättre.

 

Got myself a new deodorant, with rosescent from the danish brand "Urtekram". It smells wonderful and is really effective.


Bilkultur!

Serien "Biltokig" som just nu går på svt får man inte missa om man gillar fina gamla bilar och femtiotalsbilkultur. Det finns tokigt många fina bilar därute. Det är nästan så att jag beklagar att jag inte kan meka själv. Men det får räcka att titta på, jag håller mig gärna till min symaskin......Programmet finns här och ligger ute till början av oktober. Skynda, skynda!!




En rosa basker...

Det var längesedan jag började virka på den här baskern. Någon gång i våras tror jag. Den har helt enkelt blivit bortglömd. Men nu lagom till hösten är den äntligen färdig. Den har redan blivit flitigt använd och man känner sig lite som en fransyska i basker, jumper och trenchcoat. Tjusigt!



 

Nu när det börjar bli mössväder så har även en hel del andra varmare kläder börjat bli användbara. Den chokladbruna jumpern fick jag av mamma för ett tag sedan. Fast då var den grön med en stor fläck på. Den åkte därför ned i ett färgbad och blev perfekt chokladbrun istället, fläcken trollades bort. Den är stickad i vårt egna entrådiga ullgarn i finull och gotlandsull och den är både tjusig och skön. De röda läpparna fick jag av ett annat fynd. I en sminkväska jag inte tittat i på länge hittade jag ett lancomeläppstift (L'absolu rouge 150), som jag lagt undan och glömt bort för att jag inte gillade färgen. Men nu insåg jag ju att den var superfin. Det finns inget bättre än att fynda hemma hos sig själv.



Just finished my pink beret and feel like a frenchwoman when I wear it. It goes very well with my brown jumper and trenchcoat. Even though it sad the summer's gone one can't help but love the crisp autumnair, cosy jumpers and lovely knitwear.

Sommarens sista...

Jag håller på med sommarens sista klänning. Något sen kanske, för hösten är ju redan här. Men har man påbörjat någonting är det ju rätt skönt att avsluta det också. Den skulle egentligen varit klar mycket tidigare men ibland har man inte lust att vara flink. Så den har fått ligga till sig lite. Som en karamell kommer den bli och förhoppningsvis är den färdig till lördag då jag ska på middag. Sen är det bara att börja med höstprojekten, ull, tweed, rutigt och lite mörkare färger.....Härligt

Klänningen är en väldigt lättgjord modell, en av mina nya favoriter. Livet är min nätta holkärmsblus och kjolen kommer bli en enkel veckad. Med en knäppkant i fram på halsringningen så man får den lätt över huvudet och ett fint kantband tror jag den kommer bli riktigt söt, som godis. Kommer passa perfekt till min nyfärgade röda favoritkofta, som använts flitigt nu när kyligare vindar kommit.



 

The last summer dress I think. I started this some time ago but haven't got around to finish it yet. I hope the dress will be ready for saturday, because I'm going to a dinnerparty. With the vibrant colors making the dress look like candy I think the newdied red jumper will go smashing with it.


Motstånd....

Jag gillar filmer som handlar om andra världskriget, spioner och motståndsrörelsen. Det är en spännande tid och om de gör det rätt kan miljöer och kostymer vara riktigt inspirerande. Idag ska jag tipsa om två filmer som handlar om motståndsmän och kvinnor. Den första är Flamman och Citronen. En dansk film om två motståndsmän som kämpade mot de ockuperande nazisterna i Danmark. Med bland annat Mads Mikkelsen i huvudrollerna är det en hyfsat bra film. Väldigt påkostad och spännande, bra underhållning med andra ord. Den går dessutom just nu som miniserie på Svt.


 

Den andra filmen jag vill tipsa om är den franska Les Femmes de L'ombre eller Hemlig agent som den heter på svenska. Den handlar om en Louise (spelad av Sophie Marceau) som tillsammans med en grupp specialvärvade franska kvinnor skall sättas iland i det ockuperade frankrike och infiltrera den tyska underättelsetjänsten och rädda en brittisk geolog som hålls fången på en franskt sjukhus. Det är en riktigt spännande film och eftersom de hemliga agenterna är kvinnor får man en härlig dos krigsmode att frossa i, till skillnad från i Flamman och Citronen som nästan uteslutande handlar om en mansvärld.

 

Ett annat plus är också att till skillnad från många andra filmer är att i Les Femmes de L'ombre pratar tyskarna tyska, fransmännen franska och englesmännen, jo de pratar engelska. Det finns inget värre än filmer där alla pratar engelska men med olika brytning för att symbolisera olika nationaliteter. Båda filmerna är baserade på verkliga personer och även om kanske inte allt är sant, så häpnar man verkligen över vilka modiga människor det har funnits.

 

 

 

 

I really enjoy movies about the second world war. Here's two thrilling movies about the second world war and the resistance movements in Denmark and France. Secret agents, evil nazi's and 40s fashion in Flammen & Citronen and Les Femmes de L'ombre.


Limma på.....

Igår kväll satte jag mig ned vid mitt skrivbord med superlimmet i högsta hugg. Jag hade nämligen äntligen införskaffat lite lim och reservdelar till mina gamla rosörhängen som gått sönder. Det blev dessutom lite bonuslimmning eftersom fina knappar kan göras om till finfina örhängen.


 

 

De nya stiften är mycket bekvämare än de som var på när jag köpte dem och ser mycket snyggare ut. Därför passade jag på att byta stift på de nya vita också. Dessutom bytte jag ut clipset på mina vita vintage-rosörhängen till stift. Eftersom många gamla örhängen ofta har clips är det bra att ha öronstift och lim hemma så man kan göra förbättringar på sina vintagesmycken. För clips är verkligen olidligt tycker  jag.....

 

 

 

 

De här knappörhängena kommer snart få matcha en röd kofta som kommer ha samma knappar i fram. Det är fina fisken när det matchar, tycker jag!

 

 

 

 

De här är jag nästan mest förtjust i. Hade endast dessa två knappar i den här storleken, har lyckligtvis några fler fast i mindre storlek, men de skall inte få bli örhängen utan användas på någon fin kofta framöver. Det bästa är att de går väldigt bra, för att inte säga perfekt, ihop med halsbandet jag fick från makens morfar i sommras. Tjusigt!

 

 

 

Både lim och örhängestiften köpte jag på Slöjd-detaljer där de har som de själva säger, allt roligt på samma ställe.

I got myself some glue and silver earstubbs to repair my red rose-earings that where broken. At the same time I changed the clips on my vintage earings to stubbs. Much more comfortable. I also made myself some button-earings. Nice vintage buttons really makes the most darling earings. The black ones I like especially, because they match the black old necklace that I got from my husbands grandfather this summer. A really lovely piece of vintage jewelry that I guess my husbands grandmother used to wear back in the days.....


Torsdagsfrisyr....

Idag testade jag en ny frisyr, en variant till hästsvans kanske man kan säga. En lite mera uppsnofsad variant. Den var hyfsat lätt att sno ihop och vips så blev man lite lagom torsdagsfin.

Först gjorde jag en enkel "pompadour", det vill säga jag sprayade lätt en del av luggen, tupperade lite och nålade fast den som en bulle fram i pannan.

Sedan kammade övre delen av resterande hår och samlade ihop i en snodd för att få det ur vägen. Efter det samlade jag ihop underhåret och gjorde en enkel svinrygg och nålade fast den. Det övre håret kammade jag om lite och gjorde till en hästsvans som jag sedan formade till en "boll genom att nåla in ändarna av håret. Sedan på med massa spray och ut i blåsten med det.....




Eftersom jag körde på "grönt är skönt" devisen idag fick en pistage grön orkidé piffa till det lite extra.


 

 

Today was a light green day and I tried a new hairroutine.


RSS 2.0