modellera

Idag har jag stått modell igen. Var väldigt trevligt fast nu sitter man ju här i arbetsrummet och nästan somnar i boken som jag måste läsa eftersom hemtentorna avlöser varandra och jag har en som ska in nästa fredag. Läraren sa att det skulle bjudas på princesstårta (MIN FAVORIT!) i morgon som avslutning av skisseminariet som varat i två veckor. Fan, fan, fan att det inte är jag som står modell i morgon. Dumma, dumma föreläsning som gjorde att jag inte kunde jobba fredag.  Får väl glädja mig med att jag får intellektuell stimulans i alla fall. Jag fick beröm när jag gick för dagen idag, det är ju inte fy skam det heller. Fast jag hade ju gärna fått tårta med.

När jag jobbade fick jag chans att klura lite grann, på saker som ska fixas, klappar och inredning. Men framförallt på vad jag själv önskar mig av tomten. Tror nog ett pärlhalsband från Snö of Sweden ligger högst, svart eller grönt. Fast jag är rätt sugen på en ny tekopp med rosa rosor också.... Svåra beslut....Bara det är brittisk-lantadel-mys-status på klapparna så är jag nöjd, har det som tema på min önskelista i år. Önskar mig även kläder i tweed, gråa stickade plagg, en till tekanna, hårspännen, och fler röda nagellack i olika nyanser.

naturlig skönhet

Har alltmer intresserat mig för att göra egen hudvård. Känner mer och mer en vilja att gå tillbaka till naturen och undvika alltför kemiska och syntetiska produkter. Använder ju inte sånt i mat om man ska jämföra, där är jag ju alltid väldigt noga med kvalité på råvaran. Nu ska jag ju inte säga något ont om min trotjänare Dermalogica men det är ju kul att variera sig. Min mor och jag brukar göra egna krämer och hudoljor. Beställer råvarorna från crearome.se, de har bra kvalité och mycket information. Och faktum är att det inte är så svårt, lite som att laga mat faktiskt. Man känner sig lite som en klok gumma som kokar ihop en häxbryggd när man står och rör i en skål, och gör avkok på diverse örter.

Just nu använder jag en olja om kvällen istället för nattkräm, mandelolja och tistelolja med rosolja i. Doftar ljuvligt varje gång, och så brukar jag massera ansiktet ordentligt när jag tar på den. Känns väldigt välgörande och blir nästan som en ritual varje kväll.

Gjorde häromdagen en spraydeodorant också. Har visat mig känslig mot deodoranter vilket har gett sveda under mina känsliga prinsess-armhålor så jag har knappt kunnat ha något. Kul att gå utan deo, nä, för även prinsess-armhålor blir svettiga. *uäck* Desutom är det ju läskigt med dessa aliminiumklorider och gud vet vad som finns i deodoranter. Iallafall, så provade jag deodorantkristall, och den funkade, men.....Kristallen rispade ju min sköra prinsess-armhåle-hud. Så det sved ju med, men jag var så listig att jag tog en bit kristall och lade i en påse, tog fram hammaren och började hammra. Tog sedan pulvret och hällde i en flaska, med sprayinsats, fyllde på med rosenblomsvatten och skakade så kristallerna löste upp sig. Funkar faktiskt superbt, och så doftar jag härligt rosigt också. Är fullkomligt galen i rosdoft just nu.. Verkligen den bästa doften. Romantiskt och kvinnligt, det är min melodi.

Nu har maken önskat sig en deodorant med, men han ville helst inte ha ros, funderar på att beställa salviavatten åt honom, kanske känns lite manligare än ros.


image20



majssoppa

Nu när det börjar bli kallt så kommer lusten att äta soppa. gjorde en i förra veckan som blev jättegod och extra värmande med sambal olek.


fryst majs (3 runt tre dl)
en gul lök
en vitlök
smör
lite oatley (eller mjölk om man tål det)
buljong
ca 1 msk sambal olek


hacka lök och vitlök, fräs i smör, lägg i majsen, låt fräsa en stund, så majsen börjar se tinad ut. Häll över vatten precis så det täcker majsen. Koka i mellan 5-10 min. (ta upp ett majskorn och smaka så det är genomkokt) ta av från plattan och mixa med mixerstaven så allt är slätt. Häll på oatley rör om, det ska vara tillräckligt med oatly så det blir en bra "soppkonsistens" smaksätt med buljong och sambal olek, salta och peppra. Låt koka upp.  Innan servering lägg i en liten klick smör för att blanka av soppan med.

klart!

jag åt den med knäckesmörgås med ost, så toppade jag soppan med några stekta chorizo-slantar för att göra det mer matigt. Soppan funkar nog även väldigt bra som den är som en förätts-soppa, till exempel innan tacos eller burritos. Kändes lite mexikansk iallafall med den söta smaken från majsen blandat med hettan från sambalen. Vill man så går det nog mkt bra att ha i riktig chili istället för sambal.



image19

pasta med soltorkad tomat.

igårkväll gjorde jag en så god pastarätt så jag är bara tvungen att föreviga den här.

spagetti
soltorkade tomater
purlolök
vitlök
rökt sidfläsk
mozzarella
parmesan


Medan spagettin kokade hackade jag purjolök, tog ungefär 1 dm/portion, hacka den soltorkade tomaten, skala och hacka en vitlök, tärna sidfläsket. När pastan nästan är klar sätt på en wokpanna på högsta temperatur, häll i olivolja och fräs purjolöken och det andra. häll av pastan och låt den rinna av ordentligt, den ska vara al dente. lägg i pastan och fräs den med löken, tomaten och köttet. När pastan fått lite gyllene ton smula i mozzarellan, salta och peppra. servera i djup tallrik eller skål. Riv över parmesan. Peppra lite till.

Jättegod vardasrätt och med ett glas vin till har en god bjudrätt.
Ibland brukar jag ta svarta urkärnade kalamataoliver i istället för rökt sidfläsk, funkar även väldigt bra med vanliga tomater. Man tar vad man har hemma helt enkelt. Vill man ha det extra fräscht så är färsk basilika jättegott att fräsa med spagettin, sen toppa med några blad vid servering.

mustig linssoppa

En god, nyttig och billig soppa som funkar till de flesta tillfällen, bra vardagsmat på en blåsig höstdag. Kryddorna värmen ända in i själen.

1 purjolök
3-4 potatisar
3-4 vitlök
ca 2 dl röda linser
2 msk tomatpuré
buljong
sambal olek
balsamvinäger
socker (gärna farin)
salt o peppar
garam masala (ibland lite tandoorikrydda)
vatten

Hacka prujolöken och fräs i olivolja tillsammans med potatisen skuren i små bitar. Pressa i vitlök. tilsätt tomatpuré och låt den fräsa med en stund. Häll i ca 1 -1 1/2 liter vatten, och häll i linserna. Tillsätt sambal olek, balsamvinäger, socker och buljong. låt soppan koka i en till två timmar. (den är färdig på ca 20 min med men blir godare om den får stå längre) krydda med salt och peppar och garam masala.

Gott med ett nybakat bröd på grahamsmjöl, servera ev. med en klick créme fraiche och några persiljekvistar.
Även gott att toppa med sojabönor frästa i olivolja med lite timjan och salt.
Eller varför inte lite fetaostkuber som smälter lite lätt i den varma soppan.

Mitt rosa lantkök

Maken och jag letar ju (i godan ro) efter ett hus på landet, just nu är jag rätt nöjd i stan men så småningom ska det bära iväg ut i skogarna...Medan vi letar (i godan ro) så ägnar jag mig ibland åt att fantisera hur jag vill att huset på landet ska se ut, framförallt hur vi ska inreda det....Det är redan bestämt att det ska bli ett rosa kök, rättare sagt jag har bestämt. Vad gäller inredning har jag som tur är makten i vårt hushåll, maken har ungefär samma smak så han låter det vara upp till mig hur jag vill att det ska se ut. Desutom har jag ju turen att ha gift mig med en ex. målare som vet hur man gör för att spackla, måla och tapetsera utan att det ser ut som en klant har gjort det...(har blivit upplyst om hur man ser att en lekman gjort det och tvärtom, så nu ser även jag dåligt målade väggar och fult gjorda tapetseringar överallt.)

Tillbaka till rubriken, jag vill ha ett rosa kök. I lantlig "engelsk" stil, pricken över i kommer bli aga-spisen vi drömmer om att köpa till vårt hus. (nu är ju aga-spisar typ de dyraste som finns men, kanske skulle man se det som en investering. Det ligger ju i vilket fall som helst i framtiden så just nu kan man ju fortsätta drömma.)

Hittade några bilder som kändes inspirerande så jag lägger in dom här nedanför.



image13

Tyvärr hittade jag ingen bild utan den här glada tjejen på så det fick bli med, hittade förövrigt bilden på en länksida med aga-produkter.


image14

Lite för vitt för min smak, men ändå sådär nästan äckligt sött, precis så man vill ha i sitt lantkök. Gillar hyllorna i bakgrunden. Duken är också väldigt söt, tror det är Laura Ashley.




image15

Gillade den här med, lite trångt kanske men det är fint med tegelväggen och växterna i taket.



image16


Det här är också fint. kan tänka mig något sådant fast med rosa köksluckor och väggar. Samma rosa som min margerethe-skål typ.....


image17
....och det här var aga-spisen, fast vi skulle nog välja en svart framför krämfärgad. Kan tänka mig att det lätt ser smutsigt ut annars.....

RSS 2.0