Gott nytt år!
Maken och jag har firat det nya året lugnt och sansat med den godaste trerättsmiddagen i mannaminne tillsammans med mamma och hundarna. Långt inne i skogen utan onödiga smällare som skärrar jycken. På hundpromenaden tände vi tomtebloss och det var så fint att titta på att man riktigt ryste av glädje. God mat, gott vin och sen ett tomtebloss på det. Det är inte fy skam inte.....Gott nytt år!
Happy new year!
The pacific...
Värmländska kroppkakor....
Allra först får man skala en hel massa potatis, för det går åt. Medan den kokar skär man rimmat stekfläsk i tärningar, hackar en lök (gärna rödlök, men gul går lika bra) och lite rökt sidfläsk. Hur mycket rökt fläsk man har är mycket beroende på tycke och smak, sen beror det givetvis på hur hårt fläsket är rökt. Men en femtedel av stekfläskmängden är ungefär lagom. Först steker man löken, när den fått lagom färg lägger man i det rökta fläsket. När det är färdigstekt tar man upp det för att steka det rimmade fläsket. Till slut lägger man samman allt och steker ihop, sen smakar man av med salt och nymalen svartpeppar blandat med lite kryddpeppar (bara några korn).
När potatisen är färdigkokad och avsvalnad så den går att hantera utan att man bränner sig pressar man den på bakbord eller diskbänk mjölat med vetemjöl.
Sen gör man en liten fördjupning att knäcka ett ägg i som man sen arbetar in tillsammans med mer mjöl.
Man får knåda lite och arbeta in än mera mjöl, har ingen direkt mängd men det går åt rätt mycket, uppskattningsvis 6-7 dl (beror givetvis på hur mycket potatis man kokade också). Det ska iallafall kännas i stunsen på degen, den får inte klibba för mycket.
Sen tar man en bit deg i handen, plattar ut lite, skopar i ca en matsked av fläsk/lök blandningen. Sedan klämmer man ihop degen runt och formar en boll. Det är viktigt att degen går ihop ordentligt så den inte går upp. Lägg dem sedan på mjölat bord medans de väntar på att bli kokade. De får inte klibba fast så de går sönder när man lyfter....
Sedan slänger man försiktigt ned ett gäng kroppkakor i kokande vatten, vår gryta rymmer mellan 5 och 8 stycken. Det är viktigt att de inte slår ihop med varandra för mycket. Efter några minuters kokande stiger kroppkakorna upp till ytan, som magi! Då tare man tid på dem, ca 5 minuter till ska de koka då och under tiden får man vända lite på dem genom att putta på kanterna lite lätt. Koktiden varierar givetvis lite beroende på hur stora kroppkakor man gör, men man ser att de är färdiga genom att kanterna på dem ser lite "molniga" och fluffiga ut. Då fiskar man upp dem med en hålslev och dimper ned nästa laddning i det kokande vattnet.
Sen är det bara att avnjuta sin kroppkaka tillsammans med hemgjord lingonsylt och lite skirat smör. Det är rackarns gott, men allra godast är det faktiskt dagen efter då man värmer på sina Kroppkakor genom att steka dem i rikligt med smör.....och glöm inte för all del den nymalda pepparn, den är väldigt viktig för den där goda smaken som gör att håren på armarna reser sig.
Paket i lådan såväl som under granen.....
Det här lilla paketet med sömnadsglädje köpte jag av den här säljaren som var både trevlig och hjälpsam när jag hade massa frågor om hur Etsy-köp funkade.
Flera meter baby-rickrack (zigzag-band på svenska) som var mycket mindre och näpnare än vad jag trodde. Matchande spets upplindat på två gamla fina vykort och knappar smart fastsydda på en gammal bingobricka.
Jag kan verkligen inte få nog av gamla sytillbehör, det är som en drog att leta efter nya. Att städa bland sygrejerna eller sortera knapparna (om och om igen) är bland det roligaste som finns.....


Today I got my first Etsy-buy, delivered from this seller, I'm very pleased and this will not be the last thing I buy on Etsy, I consider myself completly hooked. Love the vintage rickrack, It almost to pretty to use.
Sött som satan!
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
Häll ingredienserna i en kastrull, koka i ca 15 min. Jag kommer faktiskt inte ihåg hur länge jag kokade, men när det funkar att göra kulprovet (=droppa smeten i en kopp kallt vatten och se om det stelnar.) så är det färdigt.
Sedan häller man upp på ett smörpapper och låter stelna (framförallt kallna) lite så det går att hantera. Då klipper man i munsbitar, lagom stora att slå in i smörpapper.
Jag delade smeten och hällde i lite kakao i ena halvan. Men det går ju att smaksätta med lite vad man har hemma som tar smak. Kola är ju väldigt sött, så ur den aspekten är det dessutom ett väldigt drygt julgodis, man behöver inte mer än en eller möjligtvis två föränn munnen vrider sig av sötman och man längtar efter ett glas vatten.....
Say hello to my little friend!

....och så baksidan!

Tyget köpte jag på senaste trippen till "Tygoutletten" 19 kr metern tycker jag är helt okej pris, jag köpte fem meter så vad det lider skall det bli en kjol också.
En liten söting...
Jag har tidigare aldrig riktigt kommit så nära en sån där färsking. Den enda erfarenheten jag haft av bebisar är djurbebisar. För det har ju blivit en hel del valpar, kattungar, ankungar och annat småknytt att leka med under åren. Men nu när jag är den erfarenheten rikare kan jag kan säga såhär. Det är en vid skillnad att ha bebiserfarenheter räknade i djurbarn. Med andan i halsen för att inte klämma ihjäl eller på annat sätt förolycka den lilla fick jag hålla henne en lång stund och det var nog det läskigaste men samtidigt mysigaste jag varit med om.
Krigets vindar...
I vilket fall som helst rekommenderar jag den, så här i juletider kan det ju vara trevligt med många timmar Andravärldskriget-spänning. Det sitter ju aldrig fel!
En duktig gosse....
Men så ibland slås man med häpnad som häromveckan då en pojke i femman briljerade då han broderade en tavla åt sin far i julklapp. På tre lektioner var det färdigt och är det inte helt fantastisk? Han slet och slet, medan barnern omkring honom sprang runt och busade satt han stilla på sin plats, superfokuserad på sitt broderi. Det är så det värmer i hjärtat för han var så gullig där han satt med sitt lintott huvud böjt över sitt arbete.


Sometimes I work as a craftsteacher at a school nearby.
A boy in fifth grade made to give to his father for christmas. Isn't it spectacular?
Att stanna för en fika....
Vi fikade ju som sagt, på Hälls konditori som inte riktigt såg ut som jag mindes men fikat var lika gott som jag kom ihåg. Det blev två koppar te, en smörgås och hallonbakelse med vit choklad som var rackarns smaskens. Maken tog kaffe och budapestrulle. Den gick inte av för hackor heller kan jag erkänna.
Schack matt!

Och vinnaren är.....
Sen vek jag ihop dem och lade i min fårskinnsmössa.
Maken fick hjälpa till genom att dra en lapp...
och vinnaren är...... Lisa!
Grattis!
Maila din adress till mig så kommer halsduken i ett brev på posten inom kort.
( vidmittskrivbord@yahoo.se )
Ett litet kom ihåg!
Tre klänningar...



Revampvintage really do have a lot of fine stuff....Allthough I don't actually buy so many clothes nowadays since I try to only wear my own designs, it's nice to look and be inspired.
Irish coffee....
Nu är de minnena ersatta av den goda smaken av en riktigt fin Irish Coffe, som det ska vara med andra ord. Till jul är det allt bäst att köpa på sig en flaska Jameson för här skall det drickas lyx-kaffe minsann, med grädde på.
1 rågad tesked farinsocker
starkt kaffe
lättvispad grädde
kakao
Häll upp whiskeyn i koppen/glaset, blanda i farinsockret. Fyll på med kaffet och toppa med grädden. Pudra sedan över kakaon och så är det klart att avnjutas!
When it's cold outside its very nice to warm up with a nice Irish coffee. Nothing more to say really....All you need is 4 cl Jameson, a tablespoon brown sugar, really strong coffe, whipped cream and some cocoa powder to sprinkle on top.
Helg i Göteborg!


This weekend we went to the very best of friends in Gothenburg. I had with me a blouse I made for her birthday and the fit was smashing.
Tävling!
Priset man kan vinna är den här finfina halsduken, handstickad i ett tjusigt spetsmönster. Den är sponsrad av Färgkraft, ett företag som min mor står bakom som säljer färger till textil, konsthantverksgarner, stickbeskrivningar och lite annat smått och gott som har med textilt hantverk att göra. (Ja, nu är det avslöjat, mamma är också en såndär "textilperson" inte mindre än en tvättäkta textilkonstnär utbildad på Konstindustriskolan (numera HDK tror ja) i Göteborg, jo man tackar! Det är inte svårt att räkna ut vart mitt intresse kom ifrån med andra ord. Modersmjölken.....Svårt att stå emot...)
Halsduken är stickad i ett entrådigt garn spunnet av en blandning av ull i den finaste kvalité från Gotlandsfår och Finullsfår. Garnet är sedan handfärgat i två färgbad, därav den fina randningen på halsduken. Mönstret är ett gammalt klassiskt spetsmönster från 40-talet som kallas "hästskomönster" men troligen stickade man liknande mönster betydligt längre bak i tiden än så.
För att vara med i tävlingen skriver man bara en liten kommentar här nedan. Vill man dubbla sina chanser så skriver man ett inlägg på sin blogg om den här tävlingen och skriver en ny kommentar med länken till inlägget. Tävlingen håller på till och med söndagen den 12 december. Lycka till!!!!
Time for a giveaway. The price is this smashing knitted scarf in the finest 1 ply woolyarn, handdyed in two bluegreen shades. It's sponsered by Färgkraft, my mothers company that sells dye for textile, handdyed 1 ply woolyarns and lots of other textile-stuff... To enter the giveaway just make a comment below. To dubble the chance of winning, write about the giveaway on your blog and make another comment linking it to me. The giveaway runs to december 12th .