Läskande rosa saft...

Så här gör man syrensaft:
ca 60 blomklasar (lila bondsyren)
1.2 kg socker
50 g vinsyra
1 citron
2 liter vatten
Tvätta rent blommorna i kallt vatten. Lägg blommor, socker, vinsyra i en hink. Häll över kokade vatten. Tillsätt citronskal (med så lite av det vita kvar så möjligt eftersom det ger en lite väl besk saft) och saften av citronen. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på flaska. Klart!
Today the lilac-lemonade finaly was ready to be drained and put into bottles. Bottles that my husband helped with I might ad. I've never made lemonade on lilacs befor but it was really a hit. Lovely pink in colour and really crisp and fresh in taste..I'm going to make more next year thats for sure....
Åh gott! vill jättegärna smaka. Undrar om det funkar på vit syrén också. Vi har ju inga lila.
Stina
Det går så bra att smaka, nästa gång du är nere i krokarna ska du få dig ett glas eller två...Tror det funkar på vit syren minst lika bra. Funderade ett tag på att göra på mammas rosa rosor, men jag tror man får plocka så jäkla många att det kanske vore synd..får se..rossaft låter ju annars rätt gott...ska göra på älggräs med, ska tydligen vara nyttigt, bra mot huvudvärk bl.a.
Visste inte att det gick på syrener! Häftigt!
Rosor går det jättebra på tror jag men jag har inte testat, har däremot gjort rosenmarmelad! Jättegott!
Älggräs gör man ute i skärgår'n därifrån jag kommer istället för fläder. Älggräs innehåller förövrigt accetylsallisylsyra som är det verksamma ämnet i magnecyl å treo. vet däremot inget om koncentrationsnivån...
Du får spara lite till mitt sommarbesök! :-)
Charlotta
Absolut, det skulle ju inte gå an om mitt saftförråd tog slut! ;)