Chokladtårta för födelsedagspojkar...

Eftersom maken är omåttligt förtjust i choklad och inte gillar alltför söta bakverk så bakade jag honom en härlig tårta med mycket, mycket choklad...Den här tårtan är både god och enkel att göra. Det viktigaste när man bakar den är att man inte är blyg med kakaon, det går knappt att överdosera kakaon enligt mitt tycke. Det gör nog att det är en tårta med lite vuxen smak för även om den är lite mäktig så är den inte så överdrivet söt utan har en djup nästan lite bitter chokladsmak....(Om man vill ha en härlig smakupplevelse så är ett glas kall Carnegie porter väldigt gott till, för att inte säga fantastiskt gott! Just idag blev det dock nybryggt mörkrostat kaffe som fick följa kakan åt, det är inte illa det heller.....)

Grunden är egentligen efter ett vanligt kladdkak-recept som jag fick från en gammal kokbok som mamma hittade i en vrå, men med lite förbättringar...Såsom ökad kakaomängd och en liten förminskad sockermängd..

2 ägg
2 till 2 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
ca 1 dl kakao
1 dl smält smör

Rör ihop alla ingredienser, häll i smord form med löstagbar kant. Grädda i ca 20 min i 175°.

När kakan svalnat gör jag en chokladglasyr från Julia Child's kokbok "Det goda franska köket" (Det är en gedigen kokbok det...)

60 gram choklad av god kvalité (jag gillar den från Lindt's med 85% kakao)
50 gram smör
1 msk kaffe eller mörk rom

Smält chokladen i vattenbad. När chokladen är helt smält klicka ned smöret en matsked i taget under vispning. Häll i kaffet/romen, rör blandningen tills den svalnat till bredbar konsistens, gärna över ett kallt vattenbad men det är inte nödvändigt, det går bara lite snabbare då.... Bred sedan över glasyren över kakan.

Sedan valde jag den här gången att garnera med riven choklad...För att verkligen få choklad i alla dess former till min chokladälskande man.....Något annat som är tjusigt som jag gör ibland är att smälta vit choklad och ringla över den mörka glasyren, då ser tårtan ut som en stor härlig pralin......

Serveras med vispad grädde...



Kommentarer
Postat av: Anna

Fantastisk skapelse, detta recept blir min läckra överraskning till familjens söndagsfika! Kram på er ;)

2010-02-09 @ 09:37:40
Postat av: Olivia

åh, så trevligt! ja, jag kan erkänna att det är väldigt gott med chokladtårta! Vad trevligt med söndagsfika.

krama alla från mig och R! och dig själv också givetvis....

2010-02-10 @ 08:19:08
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0