Scones, te och deckare....

Idag började dagen på ett väldigt trevligt sätt. Jag vaknade givetvis i ottan som vanligt så jag gick ut med hunden själv och lät maken ta sovmorgon. Det var rikigt fint ute i skogen vid sjusnåret, kallt och klart och solen var redan uppe. Efter promenaden gick jag in och bakade scones och bryggde en kanna gott Ceylon-te och såg på ett gammalt avsnitt av Morden i Midsomer med maken som fick vakna av doften av scones.

Det finns ju många recept på scones men det här är min favorit. Det är viktigt att man är lätt på handen och att man siktar torrvarorna innan man blandar i oljan och mjölken. Idag hade jag i lite grahamsmjöl i också för att göra dem lite grövre, men på bara vetemjöl är de väldigt goda också. Ibland när jag vill lyxa brukar jag ha i blåbär, då blir de härligt ljusblå i färgen och passar väldigt bra ihop med blåbärssylt, det blir som en blåbärs-extravaganza!!!

500 ml mjöl
15 ml bakpulver
25 ml socker
2 ml salt
75 ml matolja
125 ml mjölk
1 ägg

Sikta ned de torra ingredienserna i en skål, häll i mjölk, olja och ägg, rör försiktigt ihop det till en smet. Häll ut på mjölat bakbord, tryck försiktigt ut degen då den är ca 2 cm "hög". Stansa ut rundlar, med ett glas eller kakform. För ihop "skarvarna" som blir kvar och stansa ut mer rundlar tills degen är slut. Det är vikigt att inte bearbeta degen för mycket. Pensla sconsen med uppvispat ägg, grädda i 250° C i ca 10 min.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0