I hetaste laget...

En av mina favoritregisörer är Billy Wilder, han hann göra många storslagna filmer på sin tid som "Ungkarlslyan", "Sunset Boulevard" och "Åklagarens vittne" för att bara nämna några. En av mina favoriter är dock "I hetaste laget" med Tony Curtis, Jack Lemmon och Marilyn Monroe. Curtis och Lemmon spelar två fattiga musiker som av en olykshändelse råkar bli vittne till ett maffiamord. För att undkomma maffian klär de ut sig till kvinnor och tar anställning i en kvinnoorkester som ska till en badort i Florida. Det blir många putslustiga förvecklingar under resans gång, i bandet finns exempelvis Sugar Kane spelad av Monroe som Curtis rollfigur förälskar sig i. För att kunna charma henne låtsas han vid sidan av sin kvinnliga förklädnad vara en rik oljemiljonär. Samtidigt som en riktig oljemiljonär förälskar sig Lemmons feminina alter ego. Allt detta samtidigt som maffian är flåsar dem i hasorna.

Det är en fartfylld komedi där Jeck Lemmon och Tony Curtis samspel är fantastiskt. Monroe funkar väldigt bra i rollen som den lite bimboaktiga men rara Sugar Kane. Filmen är faktiskt en riktig pärla, inte minst för att det är härligt att se "hunkiga" Tony Curtis förvandlas till kvinna, något som faktiskt funkar, om man bortser lite från de muskliga överarmarna och benen som ser allt annat än feminina ut. Jack Lemmon som kvinna lämnar kanske en hel del att önska, men det går iallafall an. Jag läste någonstans att filmen först var tänkt att visas i färg men att det efter några provtagningar blev otänkbart eftersom Curtis och Lemmons kvinnliga förklädnad krävde så mycket ansiktssmink att de såg närmast gröna ut på filmduken. Filmen kom på slutet av 50-talet och den ger en härlig 50-tals känsla när man ser den, trots att den ska utspela sig under 30-talet.

Detta är en perfekt film att se mitt på dagen på en slö söndag, krypa upp i soffan, göra lite popcorn och slänga på ett vedträ på brasan och bara njuta av en riktig film, så som man gjorde dom förr.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0