Gott rågbröd

Det här rågbrödet har jag börjat baka, det är verkligen jättegott och nyttigt. att det dessutom har lång hållbarhet gör det överlägset många andra hembakta bröd. För även om hembakt är godast så är det ju inte roligt när det blir torrt efter bara två dagar.....

Ingredienser 3 alt 1 limpa:
Dag 1
550 g= 7 dl rågkross / 2,3 dl rågkross 
250 g= 4 dl  solroskärnor / 1,3 dl solroskärnor
200 g= 4 dl krossade linfrön / 1,3 dl krossade linfrön
75 g  = 1 dl  pumpakärnor / 0,3 dl pumpakärnor
1 1/2 msk salt / 1/2 msk salt
1 3/4 dl brödsirap / 0,6 dl brödsirap
6 dl vatten / 2 dl vatten    

Dag 2
400 g =6 1/2 dl vetemjöl special / 2,1 dl vetemjöl special
400 g =7 1/4 dl grovt rågmjöl / 2,4 dl grovt rågmjöl
4 (1,3) dl filmjölk / 1,3 dl filmjölk
4 (1-3) dl hett vatten / 1,3 dl hett vatten
Saften från en halv citron / Saften från en klyfta citron (kan uteslutas)
15 g jäst / 5g jäst



Så här gör du:

Dag 1 Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg lock över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2 Det behövs en stor köksmaskin för att bearbeta degen med bästa resultat. Häll blandningen från dag 1 i degbunken. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, filmjölk, citronsaft och vatten. Blanda lätt ihop och smula så ner jästen. Arbeta degen på maskinens lägsta hastighet i 20 minuter.
Smörj tre avlånga 1-litersformar alt.Gött  en 1 liters form. Fördela degen i formarna. Ställ att jäsa på ett ljummet ställe tills degen kommer upp till formkanten, 2?3 timmar med plastfolie som skydd. Den kan jäsas längre, en gång lät jag den stå en hel dag.
Sätt in formarna på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Skruva ner termostaten till 160 grader och grädda tills innertemperaturen i bröden är 95-100 grader, cirka 1,5 timme. Använd en stektermometer. Brödet ska se vackert brunt ut och släppa från kanterna.
Ta ut bröden och stjälp upp att svalna på galler. Slå in i en handduk när de är kalla. Brödet blir bättre om det får mogna tills nästa dag innan de skivas tunt. Limporna kan frysas med fördel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0