Gnocchi!

Idag testades något nytt till lunch och det visade sig bli succé. Hemgjorda gnocchi, det var enkelt att göra och blev otroligt gott. Gnocchi betyder "små bitar" och är inte alls som de makaroner som säljs under namnet gnocchi i mataffären. De kan göras på många olika sätt, idag gjorde jag dem på en potatisbaserad pastadeg som är väldigt snarlik den deg man gör värmländska kroppkakor på. Man skulle nästan kunna säga att de är identiska. Man förstår varför jag blir förtjust! Så här gör man gnocchi:




Först skalar man lite potatis för kokning. Eller ber sin partner göra det om man inte har lust att göra det själv.




När potatisen är kokt låter man den kallna lite (så man inte bränner händerna på den), sen river man, pressar eller stöter dem med mosstöten. Potatisen blandas sedan ihop med en äggula, salt och vetemjöl (om man inte har durumvete hemma). Degen bearbetas och knådas ihop med mjöl tills den är lagom "oklibbig" och lätthanterlig. Sedan delar man den i mindre delar och rullar ut längder som man sedan skär i mindre bitar. Dessa läggs i kokande, saltat vatten, när de flyter upp kokas de i 2 till 3 minuter. Om man vill kan man steka upp dem i lite oliviolja eller smör för en krispig yta innan man äter dem. Till gnocchin idag åt vi en enkel tomatsås och hyvlad parmesan. Bredvid tog vi en tomat, fetaost och olivsallad. Mycket, mycket gott.


 

 


Today I made gnocchi for lunch. I never tried it before but it turned out to be very easy make and very, very tasty. I made my gnocchi from a potatobased pasta dough. Very similar to dough used for the "värmlänsk kroppkaka" one of the best traditional swedish foods in my opinion. The dough for this gnocchi is grated boiled potatoes mixed with eggyolk, salt and wheat flour. Knead the dough with flour until its smooth and not sticking to the table. Then mold it in to little round pieces, put in boiling water and boil for 2-3 minutes (counting from when they rise to the surface of the water). If one wants a little crunchy texture, fry the boiled gnocchis in a little olive oil before eating. When one makes "värmlänsk kroppkaka" you take a mixture of fried minced smoked porkbeylly, salted pork belly and onion and put it inside a "lump" of dough then boil it.. Eat it with lingonberry-jam on the side. Very tasty and the stuff on eats when one wants to be as strong as a lumberjack or just live in a cold climate and needs the calories to keep warm.


Kommentarer
Postat av: Kristina

Åh, så gudomligt gott. Gnocci är den bästa tröstmaten. Förutom kladdkaka, fast det är ju inte mat...Det är kladdkaka.

Postat av: Olivia

ja, otroligt gott... kommer verkligen bli ett stående inslag här hemma. :)

2012-01-21 @ 21:41:31
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0