Lingerie...

I helgen har det varit underklädes-sömnad för hela slanten. För jag tog äntligen tag i det jag tänkt göra länge, nämligen att sy en gördel med strumpeband. Det är så mycket skönare och sexigare tycker jag, att ha på sig strumpor som hålls upp av strumpeband än de föga smickrande strumpbyxorna som jag aldrig riktigt blivit kompis med. Igår sydde jag min första strumpebandsgördel och så fort inlägget är färdigskrivet kommer jag börja på ännu en. För det är kul att sy underkläder, väldigt kul....




I går natt mellan drömmar om underkläder (jag drömmer ofta om det jag är manisk om på dagen) vaknar jag till och det slår mig att jag sett ett väldigt passande tyg till sådana här typer av grejer ligga undangömt i en påse i min mammas syrum (där man kan hitta allt möjligt kul). Så på förmiddagen ringer jag och frågar -"Ja, visst kan jag få det". Jag sätter mig i bilen och susar iväg. Tyget har legat i gömmorna länge och är ett korsettsiden (kallas siden men är rayon) från ca -50-talet som mamma använde till tryck för många herrans år sedan.  Det är helt perfekt, stadigt,  glansigt och alldeles underbart. Det kunde till och med vara så att hon hade ytterligare några meter på lut någonstans fast i annan mönstring, men det måste letas lite mer ingående efter för gömmorna de är många. Något att se fram emot med andra ord. Jag håller tummarna och tackar än en gång för den stora härligheten i att ha en mor som är intresserad av liknande saker som jag och som dessutom alltid samlat på sig saker som hon nu ytterst givmilt delar med sig av....





Jag har ännu inte satt på strumpebandshållarna eftersom jag inte kunde bestämma vilken färg på resårbanden jag ville ha. Det ska jag klura på medan jag syr en till som skall bli mammas. Just den här matchar faktiskt bh-n jag sydde i sommras eftersom det är gjort i samma tyg. Men den har vid det här laget blivit sliten efter idogt användande att jag nog får sy en ny och fräsch till en matchande ljusrosa ensemble.




Jag sydde så att kanterna hela tiden hamnade inuti lagren på delen bredvid (inspirerad av sättet att sy ihop en väst så sömkanterna göms) så på sista biten sydde jag både kanterna med gördeln inuti och sedan vrängde jag allt. Sömmarna där det var både stumt tyg och stretch sydde jag med vanlig raksöm men förstärkte på framsidan med trestegs-sick-sack. Där det var två stretchtyger sydde jag bara med tresteg för att ge sömmarna lite "giv". Just det här stretchtygen (powemesch, använde en mönstrad på framsidan och en hudfärgad på baksidan) är köpt hos LGs monter på en syfestival. Resår-kantbandet tror jag minsan jag köpte förra gången jag beställde från den här tyska sidan med massvis med grejer för underklädessömnad.





I made my first girdle yesterday and it turned out great. In the frenzie for making lingerie I suddely realized that I had seen a great fabric for this sort of stuff in my mother fabricstash. I hurried to the telephone, "of course I could have it", and then I ran to the car and drove of. It turned out so that my mama got it ages ago and used it for screenprint, it'a an old corsetsilk probably from the 50s and I really can se all the lovely lingerie I can make with this sturdy and shiny loveliness.

Kommentarer
Postat av: Kristina

Vackert fyndtyg i din mammas gömmor, minsann! Den där rosa kulören är det finaste man kan ha undertill.

Jag är ruggigt imponerad utav att du tar dig an underkläder som sömnadsprojekt, låter förfärligt avancerat...Det är ju ingenjörskonst!!!

Jag har köpt mönster och tyg till en omlottklänning men fick skrämselhicka när jag började glutta på instruktionen. Får nog backa lite och börja med en helt rundsydd 50-talskjol och helst ha en sykunnig vänninna med som viskar "you can do it " mantror och hälla upp nervlungnande drinkar åt mig. Det vore ju så kul att vara oberoende av utbudet i butiker och kunna göra själv, preciiiis det jag vill ha, enkla funktionella vardagsplagg med känsla av forna tider.

Postat av: Olivia

Hon har rätt. You can do it!! Det är trägen vinner, och så inte ge upp om det känns svårt..Ja det är jätteskönt att vara oberoende av butiksutbudet och kunna göra det man vill ha på sig.. Väldigt befriande faktiskt :)



Ja visst är den fin den där tonen persikofärgat. Absolut bästa underklädesfärgen... Jag är grymt nöjd med "fyndet". ;)

2012-01-29 @ 16:28:03
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Anna | Mormor hade stil

Det är ju inte sant vilken fantastisk mor du har! :-)



Får jag fråga vad du köper för strumpor till det här? Jag tycker det är oerhört svårt att få tag på prisvärda strumpor. What Katie did är bara hutlöst dyra, sen är typ majoriteten svarta jämt. Om du har tips på bra strumpor så vill jag gärna höra!

2012-01-29 @ 21:02:58
URL: http://www.mormorhadestil.se
Postat av: Olivia

Ja visst är det bra! :)



Jag köper faktiskt från What katie did.. Jag favoriserar de där billigaste för fem pund. det är ju typ inte mer än 60 spänn och de håller otroligt länge, jag har 4 par som jag har haft i omlopp rätt många användningar nu och de är fortfarande fräscha, i nude och svarta..Förut köpte jag de där fully fashioned men de är inte alls lika användarvänliga i mitt tycke, gick sönder lätt, blev skrynkliga (de är ju inte stretch) och dyra..



Jag såg också att de hade några andra som kostade 8 pund som var mörkbruna, också stretch, känns som vanliga typ fast med söm. De är också väldigt fina, fanns under fliken där de har strumpor med kontrastfärg på sömmen.. jag köpte två par sådana förra gången jag beställde.. :)



Här är länk till de där billiga, för någon vecka sedan hade de erbjudande tre par för 10 pund.



http://www.whatkatiedid.com/product/377-h2005-retro-seamed-stockings-%2820-denier%29

2012-01-29 @ 22:59:54
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Anna | Mormor hade stil

Jag ska erkänna att jag inte tänkt på att beställa från deras webb. Klart det är billigare då än i dyr specialbutik här i Stockholm. Tror de kostade typ 200 kronor styck eller nåt och jag har en tendens att ha sönder strumpor efter en eller två användningar...

2012-01-30 @ 11:21:29
URL: http://www.mormorhadestil.se
Postat av: Olivia

OJ, nää,då blir det ju skillnad.. Dessutom så om man beställer för under 30 pund tror jag det är så kostar frakten bara 3 pund.. inte dyrt med andra ord. jag brukar få mina strumpor på en vecka (ibland mer, ibland mindre) Jag rekommenderar verkligen de där 5 punds strumporna, tycker de är jättebra. först ratade jag dem för jag tyckte de såg så öh, "crepiga" ut. men på blir de jättesnygga och glansiga.. och håller som sagt länge.. :)



200 spänn låter ju hutlöst...

2012-01-30 @ 13:28:32
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Isis

Tyget är en dröm! Och jag är så imponerad av att du syr underkläder- jag får skrämselhicka av tanken på att sy en BH... (Korsetter däremot, det är något helt annat. ;) ) men man kanske kunde ha en vintage-syjunta någon gång. :)



Ett annat strumptips är svenska SFQ. Ibland har de väldigt bra reor och jag har dessutom köpt yllestrumpor för strumpebandshållar- väldigt skönt just nu. Och de har bra gördlar också, bla från Rago.



2012-01-31 @ 19:20:33
URL: http://fortieswardrobe.blogspot.com/
Postat av: Olivia

Isis

Ja visst är det, jag är så glad jag inte övertalade mamma att sy en "prinsess-klänning"i det när jag var liten, för jag kommer ihåg att jag gått och klämt på det förr...



Alltså det där bh-mönstret (ezi sew 102) var jättelätt, och jag gjorde bara kuporna i stumt tyg istället för stretch så blev det väldigt retro-aktigt i stilen, inte alls svårt egentligen, mer pilligt...Ja det vore jättekul med en sömnadsrelaterad vintage-träff någon gång, vi verkar ju vara många som syr.. :)



ÅÅh, bra tips, ska kolla upp.. det är ju liite för kallt för nylonstrumpor nu.. ;) Har en rago-underbyst gördel faktiskt, fast den är tyvärr liiite för kort så det blir alltid sån glipa mellan bh-n om jag inte har longline. har så lång rygg..

2012-02-01 @ 11:06:27
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Isis

Själv är jag kort i livet, så mitt problem är att det blir för långt i stället. :) Jag letar longline just nu- blev så sugen efter att ha set Pan Am, men de tycks inte göras i min kupstorlek (HH). Miss Mary of Sweden gör snygga upp till F, så jag funerar på att köpa en sådan och sy in i ryggen.

2012-02-14 @ 10:52:32
URL: http://fortieswardrobe.blogspot.com/
Postat av: Joanna

Hej där,

Snyggt sytt! Och mycket inspirerande. Jag undrar om du gjort ditt eget mönster på gördeln, eller använt ett färdigt?

Vänligast, Joanna

2013-11-29 @ 06:06:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0