Ni na ni ni ni naa...

Nu är det dags för boktips! När jag var på flyplatsen på väg att åka hem från London köpte jag ju den där boken "South Riding" för att omslaget såg fint ut och handlingen verkade mysig. Jag kom cirka 440 sidor och hade kanske 50 kvar innan det hände något som jag inte gillade vilket gjorde att jag inte kunde läsa klart (högst irriterande). Men eftersom det var på erbjudande att köpa två och få den ena billigare råkade jag även köpa en till. Den boken visade sig vara en riktig sidvändare och en av de bästa böckerna det här året faktiskt. Böcker med handling under andra världskriget är verkligen en favorit vad gäller läsning och när de är såpass bra som den här, ja då är det det bästa någonsin.... (Om det är någon som har tips på mer välskriven andra värdskriget-skönlitteratur så hojta bara till!)


 

 

Handlingen utspelar sig på den lilla ön Guernsey i engelska kanalen under andra världskriget. Huvudpersonen är en tvåbarnsmor med sin make borta i kriget, Vivienne, som mot sin vilja blir attraherad av en av nazistoffiecerarna när tyskarna ockuperar ön (för en gång skull är tyskarna inte bara porträtterade som otäckingar utan människor de med, några iallafall).

 

 

Det är en mycket fin stämning i boken hela vägen igenom, fina beskrivningar på hur vardagslivet förmodligen tedde sig under den prövande tiden som ockupationen innebar och personbeskrivningarna är verkligen trovärdiga. Jag kände hela tiden med Vivienne och de svåra val hon ideligen ställdes inför. En riktigt läsvärd bok där jag var tvungen att ransonera sidorna för att den inte skulle ta slut för snabbt. Framför allt gillade jag att den verligen fick mig att känna 40-talet. Inte bara med att det var krig och allt vad det innebar, utan med hur livet för huvudpersonerna var uppbyggt, kläder som beskrevs och maten som åts. En riktigt genuin historia med andra ord, en historia som var med mig länge efter att jag läst ut boken och nästan så att jag längtar tillbaka då jag fortfarande var mitt uppe i den och inte visste hur det skulle sluta.....

 

 

I've bought this book on Heathrow airport on my way homre from London. Got it most beacause it took place during WW2 on Guernsey and didn't think much of it at first. Now I'm very glad I picked it up, beacause it was the best book for a long time. Thrilling lovestory, very good portrait of the time and the everyday life of civilians during war. And for once it gave quite a equal portrait of the german side of the war, not only bad guys that is but ordinary humans aswell....Read it, it's really great!


Kommentarer
Postat av: Idun

åh vilket bra tips! Tackar och bockar!

Tipsa gärna om fler sidvändare om eran :)

Och visst är det skönt när tyskarna inte bara är samvetslösa monster utan riktiga karaktärer, det blir så enformigt då.

2011-11-13 @ 23:49:59
URL: http://www.idunsredapple.blogspot.com
Postat av: Olivia

hm, det där kräver lite eftertanke för att jag ska komma ihåg... Jag klurar lite sen skriver jag ett boktips-inlägg till om några dar. ;) Stay tuned :D

2011-11-15 @ 11:53:49
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0