Motstånd....

Jag gillar filmer som handlar om andra världskriget, spioner och motståndsrörelsen. Det är en spännande tid och om de gör det rätt kan miljöer och kostymer vara riktigt inspirerande. Idag ska jag tipsa om två filmer som handlar om motståndsmän och kvinnor. Den första är Flamman och Citronen. En dansk film om två motståndsmän som kämpade mot de ockuperande nazisterna i Danmark. Med bland annat Mads Mikkelsen i huvudrollerna är det en hyfsat bra film. Väldigt påkostad och spännande, bra underhållning med andra ord. Den går dessutom just nu som miniserie på Svt.


 

Den andra filmen jag vill tipsa om är den franska Les Femmes de L'ombre eller Hemlig agent som den heter på svenska. Den handlar om en Louise (spelad av Sophie Marceau) som tillsammans med en grupp specialvärvade franska kvinnor skall sättas iland i det ockuperade frankrike och infiltrera den tyska underättelsetjänsten och rädda en brittisk geolog som hålls fången på en franskt sjukhus. Det är en riktigt spännande film och eftersom de hemliga agenterna är kvinnor får man en härlig dos krigsmode att frossa i, till skillnad från i Flamman och Citronen som nästan uteslutande handlar om en mansvärld.

 

Ett annat plus är också att till skillnad från många andra filmer är att i Les Femmes de L'ombre pratar tyskarna tyska, fransmännen franska och englesmännen, jo de pratar engelska. Det finns inget värre än filmer där alla pratar engelska men med olika brytning för att symbolisera olika nationaliteter. Båda filmerna är baserade på verkliga personer och även om kanske inte allt är sant, så häpnar man verkligen över vilka modiga människor det har funnits.

 

 

 

 

I really enjoy movies about the second world war. Here's two thrilling movies about the second world war and the resistance movements in Denmark and France. Secret agents, evil nazi's and 40s fashion in Flammen & Citronen and Les Femmes de L'ombre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0