Värmländska kroppkakor....

Det där med husmanskost är ju ett helt kapitel för sig och såhär i vintertider tenderar det att bli lite mer av den varan. Lättare att hålla kylan borta antar jag med ett rejält mål mat i magen. En av mina absoluta favoriter är Kroppkaka. Gjorda precis som mamma lärt mig, som mormor Anna lärde henne  och som gammelmormor lärde henne i sin tur . Ett recept som nedärvts i generationer med andra ord, jag vet inte men jag gissar att gammelmormor Agnes även hon fick lära sig av sin mamma. Det finns inte så mycket exakta angivelser utan mycket ska sitta i handlaget. Men jag ska försöka att dela med mig hur man gör de perfekta kroppkakorna, som jag tycker, för det finns ju många olika varianter därute beroende på varifrån man härstammar. Här är de iallafall, de Värmländska Kroppkakorna.

Allra först får man skala en hel massa potatis, för det går åt. Medan den kokar skär man rimmat stekfläsk i tärningar, hackar en lök (gärna rödlök, men gul går lika bra) och lite rökt sidfläsk. Hur mycket rökt fläsk man har är mycket beroende på tycke och smak, sen beror det givetvis på hur hårt fläsket är rökt. Men en femtedel av stekfläskmängden är ungefär lagom. Först steker man löken, när den fått lagom färg lägger man i det rökta fläsket. När det är färdigstekt tar man upp det för att steka det rimmade fläsket. Till slut lägger man samman allt och steker ihop, sen smakar man av med salt och nymalen svartpeppar blandat med lite kryddpeppar (bara några korn).

När potatisen är färdigkokad och avsvalnad så den går att hantera utan att man bränner sig pressar man den på  bakbord eller diskbänk mjölat med vetemjöl. 


 

Sen gör man en liten fördjupning att knäcka ett ägg i som man sen arbetar in tillsammans med mer mjöl.

 

 

 

Man får knåda lite och arbeta in än mera mjöl, har ingen direkt mängd men det går åt rätt mycket, uppskattningsvis 6-7 dl (beror givetvis på hur mycket potatis man kokade också). Det ska iallafall kännas i stunsen på degen, den får inte klibba för mycket.

 

 

Sen tar man en bit deg i handen, plattar ut lite, skopar i ca en matsked av fläsk/lök blandningen. Sedan klämmer man ihop degen runt och formar en boll. Det är viktigt att degen går ihop ordentligt så den inte går upp. Lägg dem sedan på mjölat bord medans de väntar på att bli kokade. De får inte klibba fast så de går sönder när man lyfter....

 

 

Sedan slänger man försiktigt ned ett gäng kroppkakor i kokande vatten, vår gryta rymmer mellan 5 och 8 stycken. Det är viktigt att de inte slår ihop med varandra för mycket. Efter några minuters kokande stiger kroppkakorna upp till ytan, som magi! Då tare man tid på dem, ca 5 minuter till ska de koka då och under tiden får man vända lite på dem genom att putta på kanterna lite lätt. Koktiden varierar givetvis lite beroende på hur stora kroppkakor man gör, men man ser att de är färdiga genom att kanterna på dem ser lite "molniga" och fluffiga ut. Då fiskar man upp dem med en hålslev och dimper ned nästa laddning i det kokande vattnet.

Sen är det bara att avnjuta sin kroppkaka tillsammans med hemgjord lingonsylt och lite skirat smör. Det är rackarns gott, men allra godast är det faktiskt dagen efter då man värmer på sina Kroppkakor genom att steka dem i rikligt med smör.....och glöm inte för all del den nymalda pepparn, den är väldigt viktig för den där goda smaken som gör att håren på armarna reser sig.

 


Kommentarer
Postat av: Madeleine

åh avd jag älskar kroppkakor! ska faktiskt äta några stekta just nu!

2011-02-26 @ 19:38:31
URL: http://bonjourvintage.wordpress.com/
Postat av: Olivia

åh, ja det är verkligen gott! Nog bland det godaste som finns....

2011-02-27 @ 12:53:37
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0