Sömnads-tisdag...

Till denna tisdagens symöte vill jag visa upp vad jag ägnat påskhelgen åt. Jag hade ju funderat på ett par Freddies of pinewood-jeans ett tag, men så insåg jag att jag hellre borde sy dem själv. Sagt och gjort. Detta är slutresultatet. Mina egna retro-jeans, med hög midja och stora framfickor.....

Jag är nöjd, även om det är några ändringar jag kanske gör till nästa par och det tog en hel del sprättande att komma till mål. För jag gjorde fel några ställen på vägen. Men som maken säger, det är genom felen man lär sig...






Det största felet jag gjorde var att jag ändrade om inprovningarna bak för mycket, gjorde dem för stora. Om det är så att man ska göra byxan tightare så är det bättre att ta in i sömmen mitt bak, mitt fram eller på sidsömmarna. Hur blir det egentligen när man gör för stora inprovningar i bak, det kan jag erkänna att jag inte visste. Föränn nu..Och hur lärde jag mig detta? Jo empirisk kunskap är ju den bästa!......

När jeansen var helt färdiga i förrgår tog jag glad i hågen på mig dem för att inviga dem under hundpromendaden. Jag insåg dock efter en stunds promenerande i det bistra vårvädret att byxorna inte satt skönt. De gled liksom uppåt och ähum, inåt...Att gå med jeansen fastkilade mellan skinkorna är vare sig snyggt eller bekvämt. Så det blev till att sprätta loss linning och göra om inprovningarna bak. Under eder gjorde jag detta och det blev till slut bra. För att bättra på passformen bak sydde jag även om lite i grenen så att sömsmånen blev lite mindre och själva byx-baken lite större.

Slutet gott allting gott heter det väl antar jag. Nu är det bara så att linningen kunde varit lite mindre, för när jag förstorade inprovningarna, förstorades även linningen med några centimeter. Det märktes inte när jag provade utan det är först nu efter ett tags användande som det märks lite. Men jag kommer nog inte ta fram sprätten för en sådan liten sak. Det är ju bättre att den är lite lösare än tvärtom. Så blir det ju bekvämare också att inte ha supertight i midjan hela tiden, något som jag annars är lite hemfallen åt. Så det kanske bara är en vane sak...De sitter ju snyggt och det är ju huvudsaken.


För att få dragkejdan rak brukar jag göra så att jag syr sidsömmen ända vägen upp medan jag provar, fast jag syr den med tråckelsöm så den är lätt att sprätta. Så nålar jag fast dragkedjan som på bilden, sedan syr jag...När den är fastsydd sprättar jag bort stygnen. Det är bra om man medan man nålar, lättar lite på sömmen på sina ställen för att kontrollera att dragkedjans mitt sitter precis under sömmen.



Den här gången valde jag att göra påsydda fickor fram, jag klippte helt enkelt ut en lagom bit tyg till fickan sedan sicksackade jag. Vek in kanterna och måttade för att få dem att sitta rakt och regelbundet. Sedan sydde jag fast dem, och gjorde det med en vit söm, jag tyckte det var snyggare om stickingen var vit så det syntes ordentligt. Jag tror jag ska leta reda på sådana där "jeans-nitar" att sätta på i hörnet på fickan, för det känns som om det skulle behövas en liten förstärkning där och så ser det ju lite mer "jeansigt" ut.


Nästa projekt är en 40-tals inspirerad vardagsklänning med skjortkrage och kort ärm. Jag håller på med mönstret och skall provsy kjoldelen och blusdelen innan jag sätter ihop det. Spännande, spännande......


Kommentarer
Postat av: Stina

Snygga! Vad duktig du är! Kram

2010-04-06 @ 17:45:15
URL: http://Www.Stina-k.se
Postat av: Olivia

åh, tack..

kram!

2010-04-06 @ 18:58:21
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Maja

Åh, de blev verkligen supersnygga! Gissa om jag ser fram emot att se din vardagsklänning:-) Blir jättespännande...

/Maja

2010-04-06 @ 19:59:57
URL: http://husmorsskolan.blogspot.com
Postat av: Nadja

Supersnygga!

Ang. insnitt och justeringar så remommenerar jag att göra två små insnitt med ca 2-3 cm mellanrum (med mellanrummets mitt över orginalt insnitt (hoppas du fattar) Att ta in sidsömmarna för mycket gör att kjol eller byxa glider upp och man får ett fult veck eller tom en liten valk av tyg nedanför linnngen... Annars så kan man också strunta i insnitten och göra en besparing bak (som de flesta jeansen är sydda med) men då måste man ändå göra om med insnitten för att få det rätt men du slipper sy dem i plagget!

Litet tips från en som lärt sig den hårda vägen ;p

2010-04-06 @ 21:23:25
URL: http://www.ensaligblanding.se
Postat av: Tjuettan

Snygga! Är lite sugen på nått liknande, har ett par svarta med "sjömansgylf". Men får för mig att min rumpa ser alldeles för lång ut....Har du gjort mönstret själv?

2010-04-07 @ 07:35:05
URL: http://tjuettan.blogspot.com/
Postat av: Olivia

Maja

tack, ja hoppas den blir som jag tänker mig, har ett härligt rött kraftigt bomullstyg med vita rutor på som jag tänkte sy den i...



Nadja

Hm, jag fattar nog inte riktigt det där med insnitten, menar du att man det är bra med, vad blir det 6 inprovningar ist för 2? hmm..Menar vi samma sak med inprovning och insnitt?? kanske inte riktigt har vaknat än, för jag känner mig lite trög just nu...hehe...

ska sy mönstret en gång till snart igen i linne för att se hur det blir, är totalt ovan vid byx-sömnad och byxor med för den delen, har bara haft kjolar/klänning i jättemånga år. men det är kul att prova nytt... :)



Tjugoettan

Ja, jag har ritat mönstret själv. Gjorde det efter grundmönstret som finns i boken "mönster och konstruktioner för damkläder"

( http://www.cmgarment.nu/inger-oeberg-moenster-damklaeder.html )



så ändrade jag om mönstret lite, gjorde benen vidare bland annat....



Ja, rumpan ser ju längre ut..det gör min med, men jag tror det är en vanesak...så tycker jag nog det vägs upp av att midjan blir mer framträdande ;) så får man bara vänja sig vid att ha ett rejält "arsle" :D



(sjömansgylf, är det knappar på vardera sida med liksom en tyglucka i fram?, hur är det, håller det sig slätt eller blir det lätt bubbligt? jag har funderat på sådana men oroat mig för att siluetten inte blir slät..men det kanske mest är en fråga om att man inte får göra byxorna för tighta?? Det är jäkligt snyggt mer riktiga "sailorpants", har bara gjort fusk tidigare, med knappar som dekoration utan "riktig" funktion...)

2010-04-07 @ 10:00:26
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: Nadja

Har plockat fram "bibeln" Mönster och KOnstruktioneer!



S. 44-45 finns förklarat hur man justerar bred stuss/smalmidja "Om midjevidden ska minskas får man göra fler insnitt" Figur C.

På sida 98 har du "Besparing bak-jeansskärning", då slipper du ha insnitten i bak på det färdiga plagget!



Förlåt, kan inte låta bli att engagera mig, nu står vi mitti en flyttoch jag har ingen tid eller möjlighet att sy på ett par veckor... Hoppas att min förklaring ovan blev lättare att förstå efter källhänvisningarna ;)

Kram

2010-04-13 @ 08:19:59
URL: http://www.ensaligblandning.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0