creme de lá creme....

Jag gör min egen bodylotion. Har tröttnat på att köpa dyra krämer som inte håller måttet, en massa produkter därute innehåller ju allt möjligt skräp som läskiga parafinoljor och konstiga tillsatser. Om man undviker att äta halv och helfabrikat för att man inte vill stoppa i sig knasigheter varför smeta andra minst lika läskiga saker på sig då, huden tar ju upp ämnen som kan vara skadliga lika mycket som magen gör. Det tror jag på iallafall...

Den bodylotion jag gör själv är faktiskt bland den bästa jag provat att sen är det ju ruskigt kul att koka ihop mixturer och göra dekokter är ju bara ett plus. Jag kan nästan känna sig lite som en häxa ibland när jag står i köket och har saker kokande på spisen och örter som ligger och drar i vatten. Det är klart att jag använder köpegrejer ibland som som sagt ofta håller de inte måttet. Den från Crabtree & Evelyn som jag fick i julklapp luktar ju väldigt gott till exempel men den gör faktiskt inte så stor skillnad på huden. Den är faktiskt mer som parfym i krämform, vilket kan vara okej om det är det man är ute efter.

Det är egentligen väldigt enkelt att göra en kräm. Krämtillverkning brukar delas in i olika faser, vattenfas, fettfas och tredje fasen. I vattenfasen blandar man vätskan man ska ha i krämen i en skål och ställer i vattenbad. Jag brukar tillexempel ha i bland annat aloe vera juice, rosenblomsvatten och rosinfusion. Det beror ju lite på vad för typ av kräm man vill ha. Sen blandar man fettfasen i en annan skål och ställer i vattenbad, jag blandar lite olika oljor med hårdare fetter som exempelvis avocadosmör. En av mina favoritoljor är den kallpressade avocadooljan, det är en fet och lyxig olja som genom sitt höga lecitininnehåll gör huden smidig och elastisk.

De två delarna ska hettas upp till ca 75 grader sen häller man försiktigt ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle under ständig omrörning, lite som när man gör majonäs. För att hjälpa krämen att gå samman behöver man oftast en emulgator den hindrar krämen från att skära sig. När krämen börjat tjockna är det bara att röra tills det svalnat sen har man stommen till sin kräm färdig. I fas tre blandar man sedan i de sista ingredienserna som inte tål hetta så bra. Man tillsätter fuktgivare som exempelvis glycerin, kanske lite e-vitamin och lite annat smått och gått som gör huden väl. Så tillsätter man även de eteriska oljorna man vill ha. Jag gillar ju speciellt ros, lindblom och benzoin i min bodylotion. De både doftar gott tillsammans och är de bra till en lite torrare hud. Lanvendel är ännu en eterisk olja som är bra till det mesta, den är ju lite friskare och örtigare i doften och jag tycker den passar särdeles bra till lite fetare krämer till händer och fötter.

Det finns många roliga recept att hitta på både Crearomes hemsida och det finns en uppsjö böcker i ämnet som är inspirerande. Mitt bocylotionrecept har jag hittat på själv efter att ha prövat många olika varianter i flera år har jag hittat en formula som jag tycker är helt optimal. Nu låter jag givetvis receptet vara hemligt, tänk om jag skulle slå mig på hudkrämsbranchen, då vill man ju inte ha avslöjat alla sina hemligheter i förväg, eller hur?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0