Lust, caution

För en annorlunda 40-tals känsla är Ang Lees film Lust, Caution ett ypperligt val. Handlingen utspelar sig i Kina under den japanska ockupationen. En del av Det Andra Världskriget som inte uppmärksammas mycket i filmens värld och som jag inte visste så mycket om måste jag erkänna.

Den är väldigt bra och väldigt gripande, denna mörka film noir-inspirerade thriller som handlar om en ung vacker kvinna (Wang spelad av Wei Tang) som dras med i en grupp studenters motståndsrörelse vars försök att mörda en despotisk medlöpare ( Mr Yee spelad av Tony Leung) till den japanska ockupationen utmynnar i en slags kärlekshistoria med många mörka och plågsamma sidor. Oskuldsfulla Wang får i uppdrag att förföra Mr. Yee som även om han visar en kall grymhet även har en sorts mänslighet och smärta i sig. Wong dras mot sin vilja in mer och mer i förhållandet med Mr. Lee och det uppstår en slags kärlek mellan dem som nästan tar sadomasochistiska drag emellanåt. En kärlek som är förtärande och smärtsam och som bara kan leda till förödelse.

Samspelet mellan Tang och Leung är dallrande av underliggande känslor vilket verkligen får en att känna med deras karaktärer. Många vackra bilder och kläder bidrar till den här filmens stämmningsfulla känsla av mystik och passion. För det är mycket passion, explicita kärleksscener fyllda av starka känslor gör detta till en annorlunda och gripande historia med lika stora delar kärlek och hat.

(Sexscenerna har tydligen varit väldigt omdisskuterade och filmen har censurerats innan den visats i en del länder. Man förstår varför, för sexscenerna är verkligen inte finstämda utan råa och väldigt grafiska. Något som enligt mitt tycke utgjorde en intressant kontrast till den annars rätt återhållsamma hållningen i filmen.)(Photo Credit: Chan Kam Chuen )

Kommentarer
Postat av: Nadja

Det låter som en intressant film! Men jag antar att man måste känna sig "rätt upplagd" för den när man väl ser den? Jag såg "Old boy" för länge sedan, den blev som en chock!

2009-08-10 @ 14:39:53
URL: http://ensalig.blogspot.com
Postat av: Olivia

Mjo, man måste nog ha rätt sinneslag. Det var inte så mycket lycka och glädje i filmen om man säger så.Har inte sett "old boy" kanske vore något att lägga i filmlistan, ibland kan det vara lite uppfriskande att bli chockad. men man måste nog ha rätt inställning för att det inte ska bli jobbigt...

2009-08-14 @ 17:31:17
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/
Postat av: N

Åhh denna film är riktigt bra!"Hårfrisörskans make" är en film att rekommendera (fransk), en mycket underlig en men ändå en helt fantastisk film!

2009-12-09 @ 20:22:28
Postat av: Olivia

Åhå, känner igen den titeln men kommer inte ihåg om jag sett...Jag lägger den i "filmlistan". Trevligt, alltid bra med filmtips.:)

2009-12-09 @ 21:59:02
URL: http://vidmittskrivbord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0