Äppel päppel.....

Jag fick min gammelmormors gamla kokbok av mamma, "Husmoderns kokbok" från 1924. Den är riktigt mysig, härligt tummad på vissa sidor och slitna pärmkanter vilket visar på ett flitigt bruk. Min mormors mor var väldigt huslig av sig, många saker har hon lärt min mamma som hon i sin tur lärt mig. Sånt tycker jag är viktigt, att lära sig gamla traditioner....




En sak som man slås av när man läser den här kokboken är hur annorlunda matkulturen idag är mot vad den var under början av 1900-talet. Något som de lustigt nog även pratade de om på P1 i förra veckan i programmet "Meny". Här i Sverige har vi haft mycket mat som är säsongsbetonad, mycket på grund av att säsongen för färska råvaror är förhållandevis kort och då fanns det ju givetvis inte kyl och frys på samma sätt som nu så bevaringen av råvarorna var mer i form av inläggningar och dylikt. I menyförslagen i slutet av boken är det på sommaren mycket bär och frukter i efterrätterna till exempel, eftersom de är mogna då. På höstmenyerna är det mycket griskött eftersom grisen traditionellt slaktades på hösten efter att ha ätit upp sig under våren och sommaren. Jag tycker det visar en större eftertanke på vart maten egentligen kommer ifrån än vad som finns idag, nu tar man ju förgivet nästan att man kan äta vadsomhelst oavsett tid på året.

Jag hittade några roliga äppeldesserter som jag ska prova så snart äpplena i trädgården mognat, inte nog med att de verkar goda och lite annorlunda mot den "vanliga" äpplepajen så har de roliga namn också, för visst låter Äppelmaseum och Äppelbubbert lite roligt?








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0