I juletider bakas det minsann...

Mjo, vad är väl en jul utan bakverk. Det skall ju självklart vara en rejäl fruktkaka på julbordet men i år tänkte jag utöka kakbeståndet med ett recept jag hittade i en buffétidning som verkade rackarns god. Den står i ugnen nu och luktar fantastiskt gott kan jag säga, smeten var god den med...Så man kan ju bara ana hur gott det blir när det är klart. Den var fylld med torkad frukt och nötter och annat gott. Så ska det även hällas på en rejäl skvätt Whiskey och ännu en hyfsat rejäl svätt Cointreau, mmmm mumma med andra ord.

Här är receptet på:

Skotsk vinterkaka

5 torkade fikon
8 torkade dadlar
8 torkade aprikoser
1/2 dl korinter eller russin
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 dl apelsinmarmelad (helst en åt det lite beskare hållet,alltså inte en sån där barnmarmelad från Bobs med andra ord *sa hon med en smula förakt i rösten* ;);) )
2 dl riven mandelmassa (ca 100 gram)
1 1/2 dl strösocker (tror det kan vara gott med farinsocker eller muskovado istället, ska prova det nästa gång)
200 gram rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika
1 1/2 dl whiskey
1 dl Cointreau, Grand Marnier eller annan citruslikör

1. Blötlägg den torkade frukten över natten.
2. Låt frukten rinna av, hacka den tillsammans med mandeln och valnötterna. Blanda frukthacket med marmeladen och mandelmassan.
3. Sätt ugnen på 200° C
4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant  (med diametern 24 cm)
5. Vispa socker och smör poröst, tillsätt äggen ett i taget och rör till en luftig smet. Blanda i grädden.
6. Blanda mjölet med bakpulver och kryddor. Blanda ner det i smeten. Rör ner fruktblandningen och blanda ordentligt. Häll smeten i formen.
7. Grädda kakan 45-50 min på nedersta falsen. Sänk eventuellt värmen till 175° C efter halva tiden om kakan börjar se mörk ut eller lägg på aliminiumfolie mot slutet.
8. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar och svalna i eftervärmen (tar ca 2 timmar) när kakan svalnat, lägg den på ett fat men låt kanten (den löstagbara) sitta kvar. Skeda över whiskey och likör.
9. Låt kakan stå i två dagar i kylskåp, så blir den riktigt saftig. Men när det är dags att servera ta fram den i god tid så den hinner bli rumstempererad.

I receptet rekomenderar man att servera den med halvsmält vaniljglass och en liten klick fin aprikosmarmelad. Och varför inte ett glas gott portvin till. I år ska vi ett portvin som Bengt Fritioffson rekomenderade, Smitn Woodehouse 10 years tawny port (ne 8055) istället för Grådask, jag tror det kommer sitta fint efter all julmat....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0