Cherchez la fruit.....

Får några dagar sedan bakade jag fruktkakan som är en klassiker i vårt hem. Det är en kaka med riktigt mycket torkad frukt i, inget mjäkande minsann. Här ska det vara frukt så smeten står av sig själv. Kakan blir bäst om den får stå svalt i några dagar innan man skär upp den i tunna skivor. Det brukar oftast vara en omöljighet i det här hushållet, men nu hade vi ju den skotska vinterkakan som stand in och klarade därmed av tredagars-gränsen.

200 gram smör
2 1/2 dl farinsocker eller muscovadosocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 gram suckat
100 gram hackade syltade apelsinskal
100 gram kakfylling
200 gram coctailbär
ca 1 dl russin
några hackade fikon (typ 5-10)
ca 1 dl hackade valnötter, pekannötter och mandlar

Rör smör och socker poröst, Tillsätt äggen ett i taget. Blanda frukten med lite av mjölet. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret samt frukten och nötterna. Klicka ut smeten (som med all frukt blir ganska hård) i en smörad och bröad form, ca 2 liter. Grädda i 1 1/" timme i 150° C. Låt sedan kakan svalna något i formen innan den läggs upp på ett fat. Låt kakan vila med formen som lock i några dagar innan den skivas i tunna skivor.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0